Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 12. 09:40

Nem PC-t hozott karácsonyra a Jézuska

Az IDC és a Gartner szerint is csökkentek a PC-eladások a negyedik negyedévben: a fejlett országok lakói inkább okostelefonra és tabletre költöttek, a visszaesést pedig nem tudták ellensúlyozni a feltörekvő piacok.

Visszaesés az év végén, de idén minden jobb lesz

2011 negyedik negyedévében a megelőző év azonos időszakánál kevesebb PC fogyott világszerte, adta hírül az IDC és a Gartner. Az eltérő metodika miatt a számok is eltérnek, de a trendek azonosak. Az IDC szerint 92,7 millió PC fogyott az ünnepi negyedévben, ami 0,2 százalékos csökkenésnek felel meg, a Gartner 92,2 millió gép eladását jelentette, számításaik szerint ez 1,4 százalékos csökkenésnek felel meg.

Mindkét elemzőcég egyetért azonban a visszaesés okaiban: a gazdasági bizonytalanság miatt a fogyasztók visszafogják költéseiket, akik elektronikai cikkeket vásárolnak, inkább az okostelefonokat és tableteket részesítik előnyben a PC-kkel szemben, mivel ezek jelenleg sokkal izgalmasabbak a PC-knél. A személyi számítógépek piacát hátráltatta a merevlemez-hiányt és -drágulást okozó thailföldi árvíz is, bár azt a Gartner és az IDC is megjegyzi, hogy ennek csak mérsékelt hatása volt a negyedik negyedéves eladásokra, inkább az első és a második negyedévben okoz majd problémákat az ellátási láncokban.

Az IDC szerint a merevlemez-hiány miatt 2012 első negyedévében nagy visszaesés várható a PC-eladásokban, de a helyzet normalizálódásával a második félévre beindulhat a növekedés - ezt feltehetően erősíteni fogja a Windows 8 megjelenése. Az új operációs rendszer nagyszerű lehetőség a PC-gyártók számára hogy a vevőket becsábítsák az üzletekbe, főleg ha megjelennek az újszerű kivitelű PC-modellek, például a leválasztható billentyűzettel ellátott, tabletté alakítható notebookok. Az elemzőcég szerint 2012-ben összességében 5 százalék feletti növekedést produkál a PC-piac, 2013-ban pedig 11 százalék felettit.

Élen a HP - de meddig?

A gyártók versenyét 2011 negyedik negyedévében a HP vezette, de a vállalat szállításai teljesen összeomlottak, aminek magyarázata az lehet, hogy a vállalat elsősorban a fejlett, PC-vásárlásra jelenleg kevéssé hajlandó piacokon erős. A vállalat eladásaira hatással volt az augusztus végi bejelentés a PC-üzletág esetleges leválasztásáról, amely sokáig bizonytalanságban tartotta a piacot (október végi bejelentése szerint a HP a részleg megtartása mellett döntött). A negyedik negyedévben a vállalat 16 százalékkal kevesebb PC-t adott el mint egy éve, részesedése így 16 százalékra csökkent a Gartner szerint.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A második legnagyobb PC-gyártó a konzumer piacot sikerrel lerohanó Lenovo volt, amely a harmadik negyedévben előzte meg a Dellt és most megszilárdította pozícióját. A Lenovo közel negyedével növelte PC-szállításait és kézzelfogható közelségbe került a számár a HP befogása is - amennyiben a trendek az első negyedévben is folytatódnak, a Lenovo lehet a legnagyobb PC-gyártó a világon. A negyedik negyedévben a cégnek azonban még be kellett érnie a második hellyel és 14 százalékos részesedéssel.

A harmadik legnagyobb PC-gyártó a Dell volt, amely 7 százalék felett tudta növelni eladásait, részesedése ezzel 12,6 százalékra emelkedett, elsősorban a vállalati megrendeléseknek és a magabiztos ázsiai teljesítményének köszönhetően. A negyedik és ötödik helyet két távol-keleti cég szerezte meg, A negyedik helyen az Acer áll, amelynek majdnem ötödével visszaestek a szállításai, miután a cég forgalmának derekát adó európai piacon bezuhant a lakossági kereslet a személyi számítógépek iránt - a vállalatot súlyosan érintette az általa dominált netbook-szegmens összeomlása is. Az ötödik helyet az ASUS csípte meg, a vállalat ötödével növelte PC-eladásait.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról