Szerző: Koi Tamás

2012. január 11. 12:54

Nem jön egyhamar a PlayStation 4

Az előzetes spekulációkkal ellentétben biztosan nem jelent be új játékkonzolt a Sony az idén nyáron esedékes E3 expón.

Bár egyes internetes források biztosra vették, a Sony a jelek szerint mégsem fog új konzolgépet bejelenteni a Los Angeles-i E3 játékipari kiállításon. Ezt maga Hirai Kazuo, a Sony videojátékokért és szórakoztatóelektronikai termékekért felelős részlegének a vezetője jelentette be tegnap a CES-en egy újságírói panelbeszélgetés során. Hirai szerint a társaság továbbra is kitart amellett, hogy a 2006-ban (Európában csak 2007-ben) megjelent PlayStation 3 életciklusa legalább tíz év lesz, igaz, ez távolról sem jelenti azt, hogy nem érkezik meg az utód 2016-nál előbb.

A PlayStation 3 egyébként éppen az E3 expó keretén belül mutatkozott be 2005-ben, a fejlett processzorral és Blu-ray meghajtóval felvértezett konzol azonban sem az E3-on, sem az ugyanabban az évben rendezett Tokyo Game Show-n nem volt kipróbálható. Az első demót, egy prototípus fázisban lévő termékkel a 2006-os E3-on láthatta a nagyközönség, a játékgép végül november közepén jelent meg Japánban és Észak-Amerikában, két változatban.


Hirai Kaz (balra) és Kutaragi Ken, a Sony Computer Entertainment egykori vezére a PS3 bemutatóján

A konzol életciklusának kezdetére a Blu-ray lézerdiódák rossz kihozatal miatti magas ára nyomta rá a bélyegét, a PlayStation 3 ára ezért az egekben volt, és a szállítás sem volt megoldott minden régióban, Európa például csak 2007 tavaszán kapott a konzolgépből - ekkor a riválisnak tekintett Xbox 360 már csaknem másfél éve kapható volt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A játékgépet az idő során a kompatibilitás megtartása mellett számos funkciótól megfosztotta a Sony, illetve új tulajdonságokat is kapott a konzol. Így például már az Európában forgalomba kerülő PS3-akban sem volt hardveres PS2 kompatibilitási modul, illetve később - a felhasználók tiltakozása ellenére - kikerült a szoftverből a Linux-támogatás. A Linux-telepítését a 2009-ben érkező, átalakított külsejű Slim modell már nem is támogatta. A szoftverfrissítések révén ugyanakkor minden PlayStation 3 visszamenőlegesen teljes 3D-s kompatibilitást kapott mind a Blu-ray 3D tartalmakat, mind a 3D-s játékokat illetően.

Azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy a Sony a következő generációs asztali konzolt hogyan módosítja majd, a gyártó a háttérben zajló fejlesztésekről semmit nem árul el. Az idei E3-on ez tehát biztosan nem változik majd, könnyen elképzelhető azonban hogy a Microsoft új konzoljáról, mely állítólag Xbox 720 néven kerül a boltokba, már az idei kiállításon is elárul részleteket a redmondi cég. Amennyiben a cégek az eddigi termékbejelentési ciklusaikhoz igazodnak ezúttal is, a Sony várhatóan egy évvel később, tehát legkorábban jövőre lebbentheti fel a fátylat az új PlayStationről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról