Szerző: Bodnár Ádám

2011. december 21. 14:29

Már vevők köröznek a RIM körül, de nem adja magát

A Wall Street Journalnak nyilatkozó bennfentesek szerint a Nokia és a Microsoft néhány hónapja még a RIM közös felvásárlásával is kacérkodott. A tárgyalások kimeneteléről természetesen semmit sem tudni, az értesülést egyik vállalat sem volt hajlandó kommentálni.

Történetének legnehezebb időszakát éli a RIM, a BlackBerry okostelefonokat gyártó vállalat részvényeinek árfolyama tegnap újabb mélypontra süllyedt - 8 éve nem értek ilyen keveset a cég papírjai. A vállalat közeljövője sem tartogat semmi jót, a harmadik pénzügyi negyedéves eredmények bejelentésekor a RIM hivatalosan is megerősítette, hogy QNX-alapú BlackBerry 10 platformjára épülő készülékei csak 2012 második felében érkeznek.

A semmittevés évei

A vállalat problémái ugyan most kerültek a felszínre, de valójában több éves kitartó semmittevés, a piaci viszonyok átalakulásának teljes negligálása vezetett ahhoz, hogy ilyen aggasztó helyzetbe kerüljön. Miután az Apple 2007-ben megjelent az iPhone-nal, teljesen újradefiniálta az okostelefon fogalmát és új pályára állította azok piacát, az összes gyártó teljesen átalakította kínálatát, stratégiáját. A Microsoft elkezdte fejleszteni a Windows Phone 7-et, a Nokia a Symbiant hátrahagyva a Maemo/MeeGo irányába lépett (hogy a terv sikertelensége miatt a Windowsnál kössön ki), a symbianra építő gyártók (pl. Motorola, Sony Ericsson, Samsung, LG) pedig jobb lehetőség híján egyaránt az Android felé fordultak.

Okostelefon-platformok piaci részesedése (százalék)

Mit tett ebben a helyzetben a RIM? Semmit. A BlackBerryk piaci részesedése 2009-ig még javában nőtt, elsősorban annak köszönhetően, hogy az amerikai és nyugat-európai nagyvállalatok elkezdték dolgozóikat okostelefonokkal felszerelni - a céges okostelefon etalonja pedig a közelmúltig a BlackBerry volt, amit fejlett üzenetkezelő rendszerével és menedzselhetőségével jogosan vívott ki magának. A versenytársak azonban gyorsan zárkóztak és rövidesen nyilvánvalóvá váltak a RIM problémái: a Symbianhoz hasonlóan elavult, nehézkes szoftverplatform, az (akkor még) hiányos globális lefedettség és az USA-n kívüli fogyasztók számára teljesen ismeretlen márkanév.

A RIM az okostelefon-piacot fenekestül felforgató iPhone és az Android megjelenését követő egyetlen érdemi reakciójára 2010-ben szánta rá magát, amikor megvette a valós idejű mikrokernelre épülő Neutrino operációs rendszert fejlesztő QNX-et, hogy aztán már nem is az iPhone-ra, hanem az iPadre adott válaszként villámgyorsan elkészítse a zavaros marketing közepette a piacon óriásit bukó PlayBookot. A cég mintha tudomást sem vett volna arról, hogy magpiacán a részesedése először lassan, aztán gyorsan olvadni kezdett - a problémák 2011-ben váltak igazán súlyossá és mindenki számára nyilvánvalóvá, amikor már az eladások darabszáma is csökkenésbe ment át, ami a vállalat előrejelzése szerint folytatódni, sőt gyorsulni fog.

Jó vásár lehet

Az Android és az iOS előretörésével versenyezni képtelen RIM piaci értékének közel 80 százalékát vesztette el idén, a társaság kapitalizációja jelenleg 6,56 milliárd dollár mindössze, ami a 14 milliárd dolláros eszközállomány felét sem éri el - a RIM ideális akvizíciós célpont lehet, bár eddig senki sem tett rá ajánlatot. Jim Balsillie, a vállalat társelnök-vezérigazgatója a WSJ informátorai szerint mindenképp meg szeretné várni, hogy fogadja a piac a 2012-es BlackBerry modelleket, mielőtt bárkivel akvizíciós tárgyalásokba kezdene - persze egyáltalán nem biztos, hogy hajlandó lesz megválni a cégétől.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A nagy változások helyett a kicsikben hisz a vezetés. "Minden követ megmozgatunk, számos területet alaposan megnézünk, beleértve a termékmenedzsmentet, a kínált készülékek számát, az ellátási láncot és a gyártás költséghatékonyságát, a marketinget, a reklámokat, a partneri kapcsolatokat, a licencelési lehetőségeket, a szervezeti és vezetési struktúrát" - mondta a múlt heti eredménybejelentő konferencián Jim Balsillie.

Jim Balsillie és Mike Lazaridis: nem lehet őszinte a mosolyuk

A WSJ értesülései szerint a RIM több okostelefon-gyártót, köztük a HTC-t és a Samsungot is megkeresett azzal, hogy licencelné számukra a BlackBerry OS operációs rendszert - azt nem tudni, hogy a jelenlegi vagy a jövőre érkező verzióról van-e szó. Új gyártók bevonásával a RIM ki tudná terjeszteni a BlackBerry ökoszisztémát, vonzóbbá tehetné a platformot a fejlesztők számára és növelni tudná szoftverárbevételét. Az persze kérdéses, hogy más hardvergyártók látnak-e fantáziát a BlackBerry OS-ben úgy, hogy közben a RIM-mel kellene versenyezniük - az informátorok szerint a telefongyártásról a kanadaiak semmiképp sem mondanának le.

A Reuters úgy tudja, nyáron az Amazon már bevont egy befektetési bankot a RIM felvásárlásának kidolgozásába, azonban végül konkrét ajánlattal nem kereste meg a RIM-et, mivel a tárgyalások már a puhatolózásnál zátonyra futottak. A hírügynökségnek nyilatkozó bennfentes szerint a vállalat eltökélt célja, hogy egyedül oldja meg a problémáit. A Reuters informátora szerint a RIM továbbra is tárgyalásokat folytat az Amazonnal egy szoros együttműködésről, de további részletek nem nyilvánosak - a kooperáció terepe lehet például az Amazon pletykált okostelefonja, amelynek alapjául akár a BlackBerry 10 platform is szolgálhat.

A RIM részvényárfolyama az iPhone bejelentése óta (Forrás: Yahoo! Finance)

Türelmetlenek a részvényesek

A vállalat teljesítményével elégedetlen részvényesek egyre hangosabban fejezik ki nemtetszésüket a vezetéssel kapcsolatban. A RIM-et jelenleg is a két alapító, Jim Balsillie és Mike Lazaridis vezeti, akik társelnök-vezérigazgatói pozíció mellett az igazgatótanács társelnökei is, illetve jelentős tulajdonhányaddal is bírnak a cégben. A Jaguar Financial, amely a RIM egyik nagy tulajdonosa, a vállalat eladását sürgeti akár darabokban is, a vezetés azonban állítólag hallani sem akar a tulajdonosváltásról.

A RIM papírjainak árfolyama a tőzsdenyitás előtt, feltehetően a felvásárlásról szóló pletykák hatására, több mint 12 százalékot erősödtek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról