Szerző: Bodnár Ádám

2011. december 21. 09:32

Kínos meglepetést okozott az Oracle

A vártnál gyengébb második pénzügyi negyedévet zárt az Oracle, a vezetők szerint azonban nem trendről van szó - a jelenlegi negyedév jobb lesz. A részvényárfolyam 9 százalékkal bukott alá.

A novemberben zárt második negyedév során mindössze 2 százalékkal tudta növelni új szoftverlicenc-eladásait az Oracle, amely így 2 milliárd dollárt tett ki - az adatbázis és köztesréteg árbevétel 4 százalékkal, az alkalmazásoké azonban csak 1 százalékkal emelkedett a tavalyi második negyedévhez képest. Safra Catz pénzügyi vezető szerint az Oracle értékesítői számos esetben találkoztak azzal, hogy az ügyfelek a már majdnem megkötött szerződéseket még utoljára felülvizsgálták és ezért sok ügylet lezárása kicsúszott a második negyedévből - a vevők magatartásának hirtelen megváltozását nem magyarázta meg Catz, de feltehetően a gazdasági bizonytalansággal hozható összefüggésbe. A céget az árfolyamváltozás is visszafogta.

Jól fogynak az Exa rendszerek

A hardverrészleg bevétele 14 százalékkal zuhant éves szinten. Az Oracle vezetői az eredmények kapcsán rendezett elemzői konferenciahíváson elmondták, a második pénzügyi negyedév afféle "átmeneti" időszak volt hardverértékesítési szempontból, mivel a SPARC T4 processzor és az arra épülő szerverek megjelenése miatt a korábbi generációs T3-alapú gépekre megcsappant a kereslet. Jól fogytak ugyanakkor az integrált "Exa" rendszerek, az Exadata és az Exalogic és erőteljes az érdeklődés a hamarosan piacra érkező Exalytics és a Big Data Appliance iránt is.

Mark Hurd és Safra Catz

Larry Ellison elnök-vezérigazgató elmondta, a második negyedév során összesen közel 200 darab Exadata és Exalogic rendszer fogyott, a harmadik negyedévben 300, a negyedik negyedévben pedig 400 integrált rendszer leszállítása várható. Ellison szerint ezzel a májusban véget érő negyedik pénzügyi negyedévben végre beindulhat a hardverértékesítésből származó árbevétel növekedése, ami a tevékenység nyereségességének drámai javulását is magával fogja hozni, ahogy az eladások egyre inkább eltolódnak a magasabb profittartalmú megoldások irányába. A második negyedév során az Oracle 1700 fővel bővítette létszámát, elsősorban értékesítési vonalon.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Mark Hurd, a hardverrészleg vezetője elemzőknek elmondta, az Exalogic-eladások növekedési üteme még az Exadatáét is felülmúlja - a termék első éves forgalma kétszerese az Exadata azonos időszakban mutatott teljesítményének. Az első SPARC SuperCluster konfigurációkat a második negyedév végén szállította le az Oracle, így ezek egyelőre nem tudtak sokat hozzátenni az eladásokhoz. Hurd hozzátette, a ZFS-alapú tárolók forgalma éves szinten megduplázódott.

Jövőre jöhet a SPARC T5

A negyedéves tájékoztatón elhangzott, hogy jövőre érkezik a következő generációs SPARC chip az Oracle-től, a T5. A lapkáról (szokásához híven) kevés konkrétumot árult el eddig a vállalat, mindössze azt tudni, hogy a 16 magos chip 28 nanométeres csíkszélességgel készül a TSMC üzemeiben. A HWSW feltételezései szerint a T5-ben a T4 magjait használja az Oracle, az újdonságot az infrastruktúra jelenti majd - a T4 új magokat tartalmazott a T3 infrastruktúrájában, a generációváltás a T5-tel teljesedik majd ki, ahol az infrastruktúrát (belső koherenciát biztosító hálózatot, memóriavezérlőt, I/O interfészt és a hálózati interfészt) cseréli le az Oracle.

A most zárt második negyedévben az Oracle 8,8 milliárd dolláros forgalmat könyvelt el, ami mindössze 2 százalékos éves növekedést jelent, ehhez azonban az üzemi eredmény 12 százalékos bővülése társult - a vállalat által nyilvánosságra hozott adatokból kitűnik, hogy a legnagyobb költségcsökkenést a hardvergyártás és hardvertámogatás terén érte el az Oracle, illetve csökkentek az akvizíciókkal és átszervezésekkel kapcsolatos operatív kiadásai is. A szigorú költségkontrollnak köszönhetően a nettó eredmény 17 százalékkal 2,2 milliárd dollárra emelkedett.

A most zajló harmadik negyedévben a szoftverlicenc-eladások 2-12 százalékos növekedésére számít a vállalat, miközben a hardverértékesítési árbevétel 4-14 százalékkal vissza fog esni tavalyhoz képest. A teljes bevétel 3-7 százalék között bővülhet Safra Catz szerint. A tőzsde nem volt elragadtatva az Oracle negyedéves teljesítményétől és látszólag az előrejelzés sem győzte meg a befektetőket, a bejelentést követően a részvényárfolyam közel 9 százalékkal esett vissza.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról