Szerző: Folyó Gergely

2011. december 20. 15:51

Még a Nintendo 3DS-t sem érte be a PlayStation Vita

Japánban a hétvégén rajtolt el a PlayStation Vita, és bár két nap eladási adatai alapján kár lenne messzemenő következtetéseket levonni, az tény, hogy eddig a Nintendo 3DS-szel sem tudta felvenni a versenyt a Sony üdvöskéje.

Japánban december 17-én került boltokba a PlayStation Vita, ezzel gyakorlatilag befejeződött a kézikonzolok generációváltása. Nagy várakozás előzte meg a Sony játékgépét, a Nintendo 3DS gyenge első negyedéve után a rivális japán vállalaton a világ szeme, hogy bizonyítson a piacon óriási dinamizmussal terjeszkedő okostelefonokkal és tabletekkel szemben.

Volt, aki 12 órát állt sorba

A PlayStation Vita hivatalos launch partiját a tokiói Shibuya városrész Tsutaya üzletében rendezték meg, a bolt előtt közel hatszázan álltak sorba, hogy elsők között jussanak hozzá az új konzolhoz - volt olyan, aki az éjszakai hideg dacára 12 órát várakozott a reggel 7 órás nyitásig. A rendezvény jelentőségét jól mutatja, hogy Kazuo Hirai, a Sony szórakoztatóipari üzletágáért felelős vezetője és Andrew House, a Sony Computer Entertainment elnök-vezérigazgatója is részt vett.

Az első hétvégén 321 ezer PlayStation Vita talált gazdára az Enterbrain felmérése szerint, erre az eredményre még a szakma által kereskedelmi kudarcként értékelt Nintendo 3DS is közel 50 ezer géppel vert rá annak idején. A Vita eddigi teljesítménye mégsem mondható rossznak, bár a következtetéseket inkább a következő hónapok, valamint az európai és az amerikai rajt alapján lesz érdemes levonni. A Sony valószínűleg biztatónak tartja a jövőt, az utolsó pillanatban ugyanis 500-ról 700 ezer egységre növelte a Vita nyitókészletének nagyságát, az Enterbrain pedig úgy véli, az első héten 1,4 millió konzolon adhatnak túl a japán üzletek.

Voltak érdeklődők (Fotó: Eurogamer)

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kütyünek két változata kapható, a 3G-vevővel szerelt modell 29980 jenbe kerül, míg a kizárólag Wi-Fi-adapterrel rendelkező típus 24980 jenért szerezhető be. A Sony a szigetországban piacelső NTT DoCoMo mobilszolgáltatóval állapodott meg a 3G-s adathálózat használatáról, a Vita tulajdonosai 980 jenért 20 órás, 4980 jenért pedig 100 órás feltöltőkártyát vásárolhatnak. A nyitócímek között olyan játékok szerepelnek, mint az Uncharted: Golden Abyss, az Ultimate Marvel vs. Capcom 3, az F1 2011, a Ridge Racer vagy a Dynasty Warriors Next.

Nem volt problémamentes a rajt

Bár a polcokról nem tűnt el a Vita, és még előrendelés nélkül is könnyen hozzá lehetett jutni a géphez, a memóriakártyákból hiány volt: a jelentések szerint a vásárlók 90 százaléka vett kártyát a konzolhoz (noha a mentéseket most már a játékok mellett is tárolhatjuk), a méretesebb, 16 és 32 gigabájtos darabok pedig teljesen elfogytak. További kellemetlenség, hogy a vásárlóknak bekapcsolás után azonnal firmware-t kellett frissíteniük, ráadásul kétszer is: a Sony sűrű elnézéskérések mellett adott ki nem sokkal később egy második update-et, miután a felhasználók közül többen fagyásokra, összeomlásokra és lassulásokra panaszkodtak - olyan is előfordult, mikor egyszerűen az érintőkijelző nem akart reagálni az ujjmozdulatokra.

A PlayStation Vita Európában február 22-én kerül boltokba, kiszereléstől függően 249, illetve 299 eurós áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról