Szerző: Bodnár Ádám

2011. december 19. 11:14

Eredménytelenül ért véget a WordPerfect-per

Határozatképtelenné vált az esküdtszék a Novell-Microsoft perben, amely a WordPerfect szövegszerkesztő és a Quattro Pro táblázatkezelő állítólagos hátrányos megkülönböztetése miatt indult.

A Novell 2004-ben perelte be a Microsoftot azt állítva, hogy a redmondiak törvénytelen eszközökkel szorították ki a WordPerfect szövegszerkesztőt és a Quattro Pro táblázatkezelőt a piacról, és megpróbálták monopolizálni az irodai szoftverek piacát. A felperes szerint a Microsoft szándékosan visszatartott információkat a Windows 95-tel kapcsolatban, amelyek hiányában a Novell nem tudott az operációs rendszerrel maradéktalanul kompatibilis programokat fejleszteni, és ezért hátrányba került az Office-szal szemben. A Novell emellett azt is állítja, a Microsoft erőfölényét kihasználva megakadályozta, hogy a PC-gyártók a WordPerfectet és a Quattro Prót telepítsék új számítógépeikre.

Milliárdos bukta

A Novell 1994-ben vásárolta fel a WordPerfect vállalatot és ugyanebben az évben szerezte meg a Quattro Pro táblázatkezelőt a Borlandtól. A Novell állítása szerint a két termék piaci értéke ekkoriban több mint 1 milliárd dollár volt, a WordPerfect részesedése pedig 30 százalék körül állt. Két évvel később a mindössze 10 százalékos részesedéssel bíró WordPerfectet és a Quattro Prót jelentős veszteséggel 170 millió dollárért adták el a Corelnek, amely a mai napig a WordPerfect tulajdonosa.

A Microsoft a tárgyalás során azzal érvelt, a Novell csak saját lassúságának köszönhette, hogy a WordPerfect és a Quattro Pro elvesztette piaci részesedését és jelentőségét. A WordPerfect első 32 bites verziója, a 7.0 csak 1996 májusában, kilenc hónappal a Windows 95 és az Office 95 után érkezett, már a Corel égisze alatt. A szoftver rendkívül instabilnak bizonyult - a Novell szerint azért, mert a Microsoft számos információt visszatartott az operációs rendszeréről -, és nem kapta meg a "Designed for Windows 95" logót sem.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Microsoft 2004 novemberében, alig egy héttel a WordPerfect és a Quattro Pro kapcsán megindított pert megelőzően több mint félmilliárd dollárt fizetett a Novellnek a NetWare operációs rendszerrel kapcsolatos per lezárásaként. A Novell akkori közleménye szerint a két vállalat között tárgyalások folytak a WordPerfect kapcsán kialakult helyzet rendezésére is, azonban azok nem jártak eredménnyel. A Novell már akkor közölte, hogy pert fog indítani a Microsoft ellen. A vállalat 1,3 milliárd dolláros kártérítésre tartott igényt.

11:1

A hét éve húzódó per pénteken eredménytelenül ért véget a Salt Lake City (Utah) kerületi bíróságon, miután az esküdtszék három napos tanakodás után sem tudott egyhangú álláspontra jutni és a vélemények nem közeledtek. Az amerikai jogrendszerben az esküdtszék minden tagjának egyhangú döntést kell hoznia az ítélethirdetéshez, most 11 esküdt a Novellnek adott igazat, a tizenkettedik esküdt, Corbin Alvey, egy 21 éves biztonsági őr azonban szilárdan kitartott amellett, hogy a Novell a két hónapig tartó tárgyalássorozat alatt nem tudta meggyőzni. A per így eredménytelenül zárult. A Novell jogászai újratárgyalást kértek egy új esküdtszékkel, a Microsoft pedig az ügy ejtését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról