Szerző: Gálffy Csaba

2011. december 16. 14:05

Hétmilliárdos értékeléssel nyit a tőzsdén a Zynga

A Facebook sikertörténetének másik nagy nyertese, a Zynga a közösségi oldalt messze megelőzve lép ma tőzsdére. A cég értékelése meglehetősen visszafogott, a korábban emlegetett 16-20 milliárdos piaci kapitalizációhoz viszonyítva kifejezetten alacsony, 7 milliárd dollár.

A mai kibocsátás során 100 millió darab részvényt értékesít a Zynga darabonként 10 dolláros áron, ezzel a cég 14,2 százaléka kerül közkézre. A Zynga fenntartja magának a jogot, hogy szélsőségesen erős kereslet esetén további 15 millió részvényt értékesíten, ebben az esetben a társaság 16,4 százaléka kerülne tőzsdére. A forgatókönyv szerint tehát 1-1,15 milliárd dollárnyi tőkét von be a vállalat, ez a Google 2004-es IPO-ja óta a legnagyobb ilyen tranzakciónak számít az Egyesült Államokban - összehasonlításképpen a Groupon 700 millió, a VMware pedig 1 milliárd dollárnyi részvényt adott ki a kezdeti kibocsátás keretében.

A Zynga játékkészítő cég, az ipar nagyjaitól, az Electronic Artstól vagy az Activision-Blizzardtól eltérően azonban szinte kizárólag a Facebookon van jelen és az alkalmi játékosokat szólítja meg. Termékei közé tartozik a 'Ville sorozat (FarmVille, CityVille), de jövedelmező a Zynga Poker és a Mafia Wars is. A Facebooktól eltérően a Zynga nem elsősorban hirdetésekből él, hanem a játékosok számára értékesít virtuális javakat - ez a bevételének 94 százalékát adta.

Hangulat kérdése?

A Zynga hagyományos módon számolt bevételeinek bővülése az elmúlt három negyedévben megtorpant, a korábbi robbanásszerű növekedés után 270 millió dollár körül ragadt a forgalom. A KBC Equitas szerint az elmúlt négy negyedév bevételei 124 százalékkal voltak magasabbak mint az azt megelőző négy negyedéves periódusé, ez a növekedési ütem azonban a következő negyedévek során látványosan visszaesik majd.

A finoman szólva is többféleképpen értelmezhető pénzügyi adatok rávilágítanak arra, hogy miért volt sürgős a Zynga számára a tőzsdére lépés. Somi András, a KBC Equitas vezető elemzője szerint "jövőre várhatóan sokkal negatívabb lesz a befektetői hangulat, amihez képest a ma elérhető 7 milliárdos értékelés is jónak számít. A Zyngával kapcsolatban korábban 10-16-20 milliárdos értékelést is emlegettek, ehhez képest a céget 7 milliárdra értékelő IPO jelentős visszalépést jelent. A tulajdonosok szemmel láthatóan próbáltak megcsípni egy pozitív hullámot a tőzsdén, amikor az értékelés pillanatnyi maximumot mutat" - magyarázta a cég viselkedését Somi

Facebook, Facebook, Facebook

A cég méretére jellemző, hogy a Facebook-felhasználók több mint negyede játszik a különböző játékaival, átlagban havonta 230 millióan, naponta pedig 52 millióan kattintanak a Zynga valamelyik programjára. Aggodalomra adhat azonban okot, hogy a havi aktív játékosok száma 2010 eleje óta stagnál, a fizetésre rávehetők aránya pedig továbbra is 1 százalék alatt marad és nem mutat növekedést. Ez összefüggésben van a Facebook lelassulásával - a fejlett országokban gyakorlatilag teljes penetrációt ért el a közösségi oldal, aki csatlakozni akart, már csatlakozott.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Zynga és a Facebook között szoros kapcsolat alakult ki, a nyár folyamán pedig fontos megállapodást is kötött a két cég. Ebben a Zynga vállalta, hogy a Facebook-adatokat használó játékok az egyezmény kétéves időtartama alatt Facebook-exkluzívak maradnak és a Zynga minden játék indulását legalább egy héttel korábban lejelenti a Facebook felé. A Zynga vállalta azt is, hogy népszerű játékait egyes közösségi oldalakon nem indítja be - ezen oldalak listája azonban titkos maradt. Ezért cserébe a Facebook segít a felhasználókat a játékok felé terelni és nem akadályozza meg az automatikus üzenetek megjelenését. A megállapodást megelőző korábbi kitétel is érvényben maradt, a közösségi oldalon keresztül végrehajtott mikrotranzakciók után a Facebook egységesen 30 százalékos részesedést kap.

Kitörési pontok?

A korábban jellemző látványos növekedési ütem visszatéréséhez a Zyngának ki kell törnie a közösségi oldalról és meg kell teremtenie a jelenlétét egyéb platformokon is. A játékkészítő már aktívan fejleszt a Google közösségi oldalára, a Google+-ra is, de felvásárlások útján is próbál több lábra állni - azonban mind a PopCap Games-re, mind a Rovio-ra tett ajánlatát visszautasították. A különböző mobilplatformok több lehetőséggel kecsegtetnek, a cég már mind az Apple iOS, mind a Google Android alkalmazásboltjában jelen van különböző játékaival - a mobiltelefonok és tabletek pedig a jövő játékplatformját jelentik.

A Zynga októberben bejelentette saját független játékplatformját is Project Z néven, amely segítségével megkerülhető a Facebook felé fizetendő jutalék, másrészt a növekedésnek nem vet gátat a Facebook elérése és esetleges kedvezőtlen döntései. A kitörésre való fókuszálás a Zynga költségvetésében is tetten érhető, fejlesztésekre a cég ma mintegy háromszor annyit költ mint egy évvel ezelőtt, ez a növekedési ütem messze nagyobb, mint a bevételek bővülése. A befektetőket első látásra megriaszthatja a fejlesztési költségek emelkedése, néhány negyedév múlva azonban busásan megtérülhetnek a most elköltött dollárok.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról