Szerző: Gálffy Csaba

2011. december 13. 17:38

Felfüggesztette a Motorola felvásárlásának vizsgálatát az EU

Brüsszel további adatokat vár a Google-től a Motorola Mobility felvásárlása kapcsán, azok benyújtásáig pedig felfüggeszti a versenyügyi eljárást - jelentette be az Európai Bizottság. A lépés nyomán a január 10-i határidő biztosan kitolódik, a kérdés csupán az, hogy mennyire.

Leállította a Motorola Mobility Google általi felvásárlásának ügyében indított versenyügyi vizsgálatát az EU - jelentette be az Európai Bizottság szóvivője. Az európai hatóság újabb dokumentumokat kért be a Google-től, ezek beérkezéséig pedig teljesen felfüggeszti az elbírálási folyamatot. A Google szerint nincs mitől tartani, a lépés az ügy bonyolultságát figyelembe véve egyáltalán nem meglepő. A keresőóriás korábban is óvatosan fogalmazott a Motorola Mobility felvásárlását illetően, a fúzió lezárását 2012 közepe előtt nem is valószínűsítette.

Az eredeti tervek szerint az EU január 10-ig meg hozta volna döntését a felvásárlás ügyében, a felfüggesztés következtében ez a határidő értelemszerűen kitolódik. "A határidő eltolására azért van szükség, mert a Bizottság további dokumentumokat kért be a Google-től. Ezek elengedhetetlenek a megfelelő döntés meghozatalához" - jelentette ki Amelia Torres, a versenyügyi biztos szóvivője. "Ahogy a Bizottság megkapja a megfelelő adatokat, a folyamat újra beindulhat és közölni fogjuk az új határidőt."

A szakértők szerint a Bizottság lépése nem számít szokatlannak. "Az esetek bizonyos részében az EU további adatok bekérésére szorul, ilyenkor a kérés teljesítéséig leáll az elbírálási folyamat és a a határidő kitolódik" - nyilatkozta a BBC kérdésére Simon Holmes, az SJ Berwin versenyjogra specializálódott ügyvédi iroda tagja. "Az ilyenkor felmerülő legfontosabb kérdés, hogy a Bizottság első körben rábólint-e az ügyletre, vagy szükséges a sokkal mélyebb, alaposabb és időigényesebb második körös vizsgálat is" - tette hozzá Holmes.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A bejelentés a Google-t sem izgatta fel túlzottan, a cég szóvivője hűvösen vette tudomásul a Bizottság halasztását, illetve igazolta vissza az adatokat bekérő kérdőív kézhez vételét. A Google biztos benne, hogy "a Bizottság döntése megállapítja, hogy a felvásárlás jót tesz a versenynek". A Google együttműködéséről biztosította Brüsszelt a vizsgálat során, reményei szerint a döntés gyors és pozitív lesz.

Az információk szerint a Bizottság élénken érdeklődik az Android jövője és a gyártópartneri viszonyok felől - az aggodalmak szerint a Motorola a felvásárlást követően kedvezményezett helyzetbe kerülhetne a piacon. A brüsszeli döntéshozókat a Motorola által birtokolt hatalmas szabadalomgyűjtemény sorsa is érdekli, amelyet a későbbiekben mobilipari riválisai ellen fordíthat a Google. A korábban idézett ügyvéd, Holmes álláspontja szerint utóbbi kérdés miatt van némi esélye a felvásárlás második körös, mélyebb elemzésének is, a kialakult versenyhelyzet ugyanis pillanatról pillanatra változik, a napokban épp a Motorola kerekedett az Apple fölé a németországi bíróságon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról