Szerző: Gálffy Csaba

2011. december 12. 17:40

A teljes PC-gyártást visszafogja a merevlemezhiány

Figyelmeztetést adott ki az Intel, egymilliárd dollárral alacsonyabb bevételre tesz szert a negyedik negyedévben a korábbi előrejelzésekhez képest. Jövőre sem várható érdemi javulás, a piackutatók 23 millióval csökkentették az előrejelzéseket.

A thaiföldi áradást követő merevlemezhiány PC-piacra gyakorolt hatásai miatt egymilliárd dollárral alacsonyabb bevételt vár az Intel a negyedik negyedévre, mint ami a korábbi pénzügyi előrejelzésekben szerepel - jelentette be ma a vállalat. Az aktuális negyedévre várt bevétel 13,7 milliárd dollár, szemben az előrejelzett 14,7 milliárd dollárral. A chipgyártó a merevlemezhiány visszafogja a PC-eladásokat és rajta keresztül a processzorpiacot is.

Merevlemez nélkül nincs PC

A negyedik negyedév során a megrendelők az első és második negyedévben felhasznált processzorokra adják le a megrendeléseket, a gyártók azonban a kieső merevlemez-kihozatalra számítva visszavágták mikroprocesszor-megrendeléseiket is - ezt érzi most az Intel. A chipgyártó szerint a merevlemezgyártás kivitele a jövő év második felére már normalizálódhat, ami a processzorok iránti igényt is visszaviszi majd a korábban tervezett mennyiségre.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A személyi számítógépek gyártása rendkívül integrált, ha valamely elem kiesik, az magával rántja a többi iránti keresletet is. Ugyan a logika kiválóan működik a kijelzők vagy a processzorok esetében (amelyeket más eszközökkel nem lehet kiváltani), a merevlemezek helyére SSD is szerelhető lenne. A gyors ütemű thaiföldi rekonstrukciónak hála a mechanikus diszkek ára nem érte el a flashalapú tárolók árát, így az SSD-k nem tudtak érdemben teret nyerni. A piacon egy másik logika is érvényesül, a HDD-gyártók a beszűkült gyártókapacitást a legjövedelmezőbb típusú, vállalati illetve nagy kapacitású egységekre használták fel, ezen termékek ára sokkal rugalmatlanabb mint az alsó kategóriás otthoni termékeké. Ez a váltás csak fokozta a tömegtermékek piacáról eltűnő mennyiséget.

Jövőre sem lesz jobb

Az iSuppli szintén ma módosította jövő évre tekintő előrejelzését, amelyet elsősorban a merevlemezhiányra hivatkozva lefelé módosított. Ennek megfelelően a korábban várt 399 millió új PC helyett 2012 során csak 376 millió számítógép fog fogyni. A piackutató cég szerint az első negyedév különösen gyenge lesz majd, az Intel várakozásaival összhangban az iSuppli szerint a merevlemezhiány miatt szekvenciálisan (az idei negyedik negyedévhez viszonyítva) a szokásos 6 százalék helyett 11,6 százalék lesz a volumen csökkenése.

Az év további részében sem teljesítenek majd a PC-eladások a korábbi várakozásoknak megfelelően - a vártnál alacsonyabb kereslet a globálisan gyenge makrogazdasági hangulattal indokolható. A teljes piac 2011-hez képest így is 10,1 százalékkal fog nőni, bár a korábbi előrejelzések még 13,8 százalékos bővülésről szóltak. Az iSuppli szerint a PC-piacnak a tabletek és okostelefonok további gyors ütemű növekedése sem tesz jót, az utóbbiak a fogyasztók kiadásainak egyre nagyobb hányadát teszik majd ki, bizonyos fokig a PC-k rovására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról