Szerző: Gálffy Csaba

2011. december 7. 10:58

Februárban nyit a Windows 8 szoftverboltja

A nagy fejlesztőket különösen kedvező árazási modellel csábítja a Microsoft a februárban induló Store-ba. A rendszer világszerte elérhető lesz, ezzel több mint egymilliárd potenciális vevő számára nyit utat a Microsoft.

Bemutatta a Windows 8-hoz érkező alkalmazásboltját a Microsoft. A Windows Store névre keresztelt rendszer az új operációs rendszer integrált részét képezi majd, olyannyira, hogy az új, Metro-stílusú alkalmazások csak a Store-on keresztül lesznek elérhetőek a végfelhasználók számára.

A Microsoft szerint a Store-ba kerülő alkalmazásoknak meg kell felelniük egy alapvető validációs kritériumrendszernek, de a folyamat gyors és átlátható lesz. Az alkalmazásokkal kapcsolatos elvárásokat szabványosítják és egyértelműen megfogalmazzák Redmondban, és csak olyan programokat utasítanak el, amelyek ezeket megszegik. A validációs folyamat lefuttatható az alkalmazás feltöltése nélkül is, így a fejlesztők idejekorán ellenőrizhetik, hogy a programjuk megfelel-e a kritériumoknak. Az átvilágítási folyamatot online követhetik a fejlesztők, és részletesen láthatják a benyújtott alkalmazások státuszát.

Csak fejlessz

A Windows Store-ba feltölthetőek lesznek ingyenes és fizetős alkalmazások is, ez utóbbiak ára 1,49 és 999 dollár között változhat. A rendszer támogatja az ingyenes kipróbálási időszakot, az in-app vásárlásokat és a reklámokat is - a Windows Phone Marketplace-hez hasonlóan. A Microsoft szerint az okostelefonoknál az ingyenes tesztidőszakot lehetővé tevő integrált rendszer sikeressé vált, a fejlesztőknek nem kell saját megoldást fejleszteni a próbaidős alkalmazásokhoz, illetve a reklámalapú finanszírozást szeretnének, egyszerűen támaszkodhatnak a redmondiak hirdetési rendszerére. Ez utóbbi azonban nem kötelező, az alkalmazások más forrásból is jeleníthetnek meg reklámokat.

A Windows Store-ban a publikálás fejlesztők számára nem ingyenes. Az egyéni fejlesztők 50 dollárért, cégek 100 dollárért regisztrálhatnak a rendszerbe, a fizetős alkalmazások által generált bevételből pedig 30 százalékot tart meg a Microsoft. A nagyobb cégek számára jó hír, hogy a sikeresebb alkalmazásokból a Microsoft kevesebbet kér - a 25 ezer dollár fölött keletkező bevétel után már csak 20 százalék marad Redmondban. A tartalomgyártók számára külön öröm, hogy a Microsoft az előfizetések után csak akkor kér részesedést, ha azok a Store rendszerét használják, külső rendszer használata esetén nem. Ez a tabletes újságok és magazinok számára lehet kritikus fontosságú - az Apple árazási politikája szerint a kiadóknak az előfizetések után is ki kell fizetni a 30 százalékot, ami drámaian visszafogta a platform iránti érdeklődést.

Hatalmas biznisz lehet

A Windows Store legnagyobb problémája, hogy egyelőre nincsenek megcélozható felhasználók - a bolt ugyanis csak Windows 8 alól lesz elérhető. A Microsoft azonban nem győzi hangsúlyozni, hogy jelenleg a Windows a világ legelterjedtebb operációs rendszere, világszerte mintegy 1,25 milliárd gépen fut, amelyekből már több mint 500 millió Windows 7. Ezzel szemben az Android teljes installált bázisa 247 millió, az Apple iOS-é pedig 152 millió, a Mac OS X-é pedig 30 millió. Amennyiben a Windows 8 hasonló siker lesz mint a Windows 7, a Windows Store rövid időn belül a legnagyobb megcélozható közönséggel rendelkező alkalmazásbolttá válik.

Nyitóképernyő

A Store operációsrendszer-szintű integráltsága kiterjed az Internet Explorer 10-re is (és feltételezhetően más böngészőkre is), a fejlesztők kitehetnek olyan linkeket, amelyekre kattintva a bolt megnyílik az adott alkalmazásnál. Ezzel alternatív módszerekkel is hirdethető az adott alkalmazás, nem csak a Store-ban való közvetlen keresés révén juthatnak oda a felhasználók. Az alkalmazások láthatóságát javítja, hogy a Store tartalma a keresőmotorok számára is elérhető lesz, vagyis egy egyszerű kereséssel is eljuthat a felhasználó a megfelelő programhoz a felhasználó.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Microsoft pozícióját segíti, hogy a Windows 8-hoz hasonlóan a Store is világszerte elérhető lesz - 231 különböző piacon, több mint 100 nyelven, 58 pénznemben lehet közvetlenül vásárolni, a fejlesztők felé 31 pénznemben fizeti ki a bevételeket a cég. A vállalati Windows-felhasználók igényeinek megfelelően a Store elérése korlátozható vagy akár teljesen le is tiltható. A vállalatok számára ugyanakkor megnyílik a lehetőség a Metro alkalmazások Store-mentes terjesztésére is, az ilyen alkalmazásokat telepíthetik a bolton kívül is.

Előfizetéses példa

A Microsoft bejelentése szerint a Store a Windows 8 béta verziójával együtt lesz elérhető, várhatóan február folyamán. A Windows 8 fejlesztése hasonló fázisokon megy keresztül mint elődje, a preview kiadást egyetlen béta verzió, majd egy kiadásra kijelölt változat követi, majd a végleges kiadás. A februárban érkező béta azonban azt jelenti, hogy a Windows 7-hez képest bizonyos eltolódás lehet az ütemtervben - a Windows 7 bétája a 2009-es CES-t követően, januárban jelent meg, végleges kiadása pedig ősszel vált elérhetővé. Ettől függetlenül a Windows 8 várhatóan még a harmadik negyedévben, vagy a negyedik negyedév elején elérhető lesz - épp időben a jövő évi karácsonyi szezonra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról