Szerző: Bodnár Ádám

2011. december 6. 15:51

16 gigabájtos a legnagyobb flash memóriachip

A világ legnagyobb kapacitású monolitikus NAND flash memóriachipjét gyártotta le az Intel és a Micron Technology vegyesvállalata. A 128 gigabites lapka mintapéldányai januárban elérhetők lesznek, a sorozatgyártás 2012 első felében indul.

Technológiai áttörésről számolt be az Intel és a Micron: a két vállalat tulajdonában levő, NAND flash memóriachipek fejlesztésére és gyártására létrehozott IM Flash Technologies a világon elsőként gyártott 128 gigabites MLC NAND flash memóriachipet. Noha az Intel és a Micron vegyesvállalata által használt 20 nanométeres technológiánál kisebb, 19 nanométeres csíkszélességet már a Toshiba is bevezetett, a japán vállalat legfeljebb 64 gigabites MLC flash chipeket állít elő a segítségével - a 128 gigabites kapacitást más gyártók még nem érték el egy monolitikus chippel. A legyártott eszköz ONFI 3.0 szabványú interfésszel rendelkezik, így 333 MT/s sebességet támogat legfeljebb.

A vállalatok tájékoztatása szerint a 128 gigabites chip létrehozását egy új, planáris cellastruktúra bevezetése tette lehetővé, amellyel a korábbinál sűrűbben helyezhetők el a szilíciumon az adatbiteket tároló memóriacellák. A NAND flash memóriák miniatürizálását fizikai korlátok lassítják - hiába áll a gyártók rendelkezésére kisebb csíkszélességű technológia, a NAND flash memóriacellák létrehozásához tradicionálisan használt lebegő kapuk (floating gate) között töltésátadás mehet végbe, ha a szóvonal már túl kicsi. Erre 30 nanométeres csíkszélesség felett a lebegő kapu magasságának csökkentése megoldást jelent, azonban a csíkszélesség további csökkentése már további "trükköket" követel meg a gyártóktól - az Intel és a Micron egy új, planáris cellastruktúra bevezetése mellett döntött, amellyel a 25 nanométeres MLC flash chipekhez hasonló 2-5 ezer írási ciklusos élettartamot értek el.

128 gigabit, azaz 16 gigabájt az ujjbegyen

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vállalatok azt is közölték, még decemberben beindul a 20 nanométeres, 64 gigabites MLC NAND flash chipjük tömegtermelése - ezeket a chipeket még tavasszal mutatta be a nyilvánosságnak az Intel és a Micron azt ígérve, hogy a sorozatgyártás az év második felében elkezdődik. A 128 gigabites chip mintapéldányai januártól lesznek hozzáférhetők, és a tömegtermelés is beindul még az év első felében.

A NAND flash memóriachipek első számú felvevőpiacának korábban az MP3-lejátszók, digitális fényképezők, memóriakártyák és pendrive-ok számítottak, de ma már az okostelefonok, tabletek és SSD-k jelentik a kereslet fő hajtóerejét. A minél nagyobb kapacitássűrűségű NAND flash chipek lehetővé teszik a gyártók számára hogy növeljék ezen készülékek tárolókapacitását - a 128 gigabites (16 GB) kapacitású chip önmagában elegendő háttértár-kapacitást biztosít akár egy felső kategóriás okostelefon vagy egy tablet számára.

A DRAMeXchange előrejelzése szerint a gyártók által leszállított NAND flash kapacitás tavaly 76,5 százalékkal nőtt, idén pedig 80,2 százalékos bővülés várható, az értékesített kapacitás 20 milliád gigabájt körül alakulhat. Az iSuppli szerint a piac értéke tavaly 38 százalékkal 18,3 milliárd dollárra emelkedett és további 18 százalékkal 22 milliárd dollárra bővül 2011-ben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról