Szerző: Gálffy Csaba

2011. december 6. 13:11

Nem gyorsabb, csak kevesebbet fogyaszt az Ivy Bridge

Induláskor négymagos kivitelben érkeznek az Intel Ivy Bridge családba tartozó processzorai - ráadásul érdemi órajelnövekedést sem hoznak a korábbi generációhoz képest. Valódi változást a kisebb fogyasztás és az új GPU jelent.

Kevesebbet fogyasztanak és várhatóan jobb grafikus teljesítményt nyújtanak az Intel új, tavasszal bemutatkozó asztali processzorai mint a mai Sandy Bridge-család. A most kiszivárgott termékportfólió alapján leszögezhető: a Sandy Bridge-tulajdonosok számára nem lesz kötelező a váltás. A legnagyobb csalódást a processzorok órajele jelenti, érdemi növekedést ugyanis gyakorlatilag nem találni, ami a gyakorlatilag változatlan magok mellett stagnáló teljesítményt jelent majd. Bár az Ivy Bridge asztali változata foglalatkompatibilis a Sandy Bridge-dzsel, csupán az alacsonyabb fogyasztás érdekében jobbára értelmetlen generációt váltani.

Alacsonyabb fogyasztás, ugyanaz a teljesítmény

Az Ivy Bridge termékfejlesztés fókusza az alacsony fogyasztás volt, az architektúra minden elemét erre optimalizálta a gyártó. Ez hatalmas előrelépést jelent majd a noteszgépek esetében - az asztali processzorok felhasználói számára azonban inkább érdekesség, mint valódi hasznon. Az új generációs processzorok hőkerete a korábbi 95 wattról 77 wattra csökkent, ez a most bemutatkozott, csúcs- és középkategóriás processzorok között egységes. Várhatóan a később érkező alsó-középkategóriás és belépő szintű (kétmagos) egységek ennél is alacsonyabb fogyasztást mutatnak majd. A most kiszivárgott információk szerint a korábban beharangozott, állítható TDP funkció az asztali processzorokban nem jelenik majd meg.

A bizonyos fokig csalódást keltő új termékskála csúcsán az i7-3770K jelű lapka váltja az i7-2700K-t. Mindkettő négymagos, nyolc utasításszál egyidejű feldolgozására képes a Hyper-Threading technológia révén. Névleges órajelük egyöntetűen 3,5 gigahertz, amely csupán egy mag kihasználtsága esetén 3,9 gigahertzre nő. A gyorsítótár összmérete is azonos maradt, 8 megabájton osztozik a négy mag és a GPU. Ez utóbbi mérete és teljesítménye jelentősen megnőtt, órajele azonban a 850/1350 megahertzről 650/1150 megahertzre csökkent.

A Core i5-i7 családok közötti szegmentációt továbbra is a Hyper-Threading jelenléte adja, a középkategóriába sorolt processzorokban a technológia nem lesz elérhető, így a négymagos Core i5 lapkák csak négy utasításszálat kezelnek. További különbség, hogy az i7-esek 8 megabájtos harmadszintű gyorsítótára helyett az i5-sorozat csak 6 megabájtot kap.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A K-sorozatú processzorok továbbra is a nyitott szorzózáras egységeket jelentik, ennek módosítása jelenti a platformon a tuningolás egyetlen elérhető módját. A K-sorozat felhasználói azonban ezért magasabb árat fizetnek és számos (elsősorban vállalati környezetben hasznos) funkcióról le kell mondaniuk, például a VT-d hardveres virtualizációról, a TXT (Trusted Execution Technology) biztonsági képességről, a SIPP (Stable Image Platform Program) és vPro technológiákról.

Miért csak négy mag?

Az Ivy Bridge szakít az Intel korábbi hagyományával és az alacsonyabb csíkszélesség mellé nem kapunk több vagy magasabb órajellel rendelkező magot. A gyártástechnológia váltásával a tranzisztorok, így a processzor mérete csökken, így azonos alapterület mellett több magot vagy egyéb logikai áramkört lehet elhelyezni a lapkán. Tökéletes skálázódást feltételezve a négymagos Sandy Bridge processzorok helyén könnyedén implementálható lett volna hat processzormag is - ami 50 százalékos elméleti teljesítménynövekedést jelentene.

Az Intel döntése értelmében azonban felszabaduló helyet nem újabb processzormagok kapják, hanem az újratervezett és megnőtt integrált GPU foglalhatja majd el. A GPU minden Ivy Bridge processzor része, sok eszközben (vállalati számítógépek és noteszgépek) pedig az egyetlen grafikus feldolgozóként üzemel majd. A chipgyártó valószínűleg belátta, hogy az 50 százalékos elméleti sebességnövekedés a mindennapi használat során és a tipikus feladatok alatt csupán néhány százalék, ami gyakorlatilag érzékelhetetlen. Ezzel ellentétben a GPU jelentősen visszafogja a rendszerszintű teljesítményt: míg az Intel belépő szintű processzorai is elegendőek a legújabb játékok futtatásához, a GPU ereje messze elmarad a versenytársakétól.

Ennek megfelelően az Ivy Bridge generáció nagy újdonsága a GPU lesz, amely az ígéretek alapján a  Sandy Bridge-hez képest mintegy 60 százalékos teljesítménynövekedést hoz. Az egység pontos felépítéséről és specifikációiról továbbra is csak címszavakat ismerünk: a GPU kompatibilis lesz a DirectX 11, OpenGL 3.1 és OpenCL 1.1 szabványokkal, valamint támogatja a hardveres tesszelációt is. A gyártó bizonyos szegmentálást vezet be a harmadszintű gyorsítótár megosztásában - a Sandy Bridge esetében a GPU és a processzormagok ugyanazt a cache-t használták, az Ivy Bridge esetében ez fennmarad, a GPU azonban kap egy saját, dedikált L3 gyorsítótárat is. Az architekturális újdonságok nyomán az Intel némileg csökkentette a GPU órajelét az előző generációhoz viszonyítva - ez, a 22 nanométeres eljárással kombinálva számottevően alacsonyabb fogyasztást eredményez még teljes terhelés mellett is.

Az alaposan átdolgozott számolóegységek száma 12-ről 16-ra nő a mobil és csúcs asztali lapkák esetében, a többiek feltételezhetően 6 (egyes források szerint 8) egységet kapnak. Az eredeti Intel tervekben ennél erősebb GPU-konfiguráció is szerepelt, ez azonban valamiért kimarad a végső termékekből - az erősebb Intel GPU bemutatkozására így a Haswell megjelenéséig várni kell.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról