Szerző: Koi Tamás

2011. december 6. 14:19

A térerő mindenhol velünk van

Manapság a mobiltelefonos hálózat rádiós térereje szinte mindenhol a rendelkezésünkre áll, természetesnek vesszük, hogy a telefonunkat bárhol tudjuk használni. Pedig bizonyos környezetekben ez még korántsem triviális - az apró, fehér foltok lefedését azonban megoldhatja a femtocella.

A mobiltelefon használat közben - legyen szó akár beszédhívásról vagy adatforgalmazásról - egy  komplex háttérinfrastruktúrával tartja a kapcsolatot, amiről a legtöbb felhasználó tudomást sem vesz, illetve teljes természetességgel kezeli. A bázisállomások által alkotott cellák bonyolult hálózata azonban még most sem jut el mindenhová, vagy gazdaságossági okokból (egyetlen családi ház kedvéért egy szolgáltató sem fog bázisállomást felhúzni a falu határában), vagy pedig egyszerűen azért, mert a rádiójeleknek is engedelmeskedniük kell fizika törvényeinek.

Térerőt mindenhová!

A pikocella, illetve kisebb testvére, a femtocella ilyen vakfoltok lefedésére használható, jól bevált technológia, melyet tavaszig itthon kereskedelmi forgalomban nem árult egyik operátor sem. Ennek leginkább a femtocellák terjedésének teljes mértékben gátat állító frekvenciadíj-rendelet volt az oka, mely irreális, a hagyományos bázisállomásokkal összemérhető frekvenciahasználati díjat szabott meg a kis hatósugarú otthoni eszközökre is. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság áprilisban hatályba lépett új frekvenciadíj-rendelete elhárította ezt a gátat, az operátorok közül a Vodafone gyakorlatilag azonnal be is mutatta Mini Bázis márkanevű femtocelláit.

A név ebben az esetben egészen találó, hiszen a Mini Bázis felépítését és transzparenciáját tekintve pont úgy viselkedik, mint egy háztetőn, vagy éppen adótornyon elhelyezett, antennából és rádiós egységekből, valamint routerekből álló komplex bázisállomás, csak ebben az esetben minden sokkal kisebb. Így kisebb maga az eszköz, a hatósugár és az egyszerre kezelhető terminálok, vagyis telefonok és modemek száma is kevesebb.

A Vodafone-tól a kisebbik, otthoni és kisüzleti felhasználóknak szánt Mini Bázis egységet kaptuk kölcsön: a berendezést, mely nem nagyobb egy közönséges Wi-Fi routernél, az Alcatel-Lucent gyártja a szolgáltató számára. Az eszköz működéséhez szükség van egy stabil vezetékes internetkapcsolatra, illetve előzetes regisztrációra, hiszen a femtocella éppúgy a Vodafone hálózati infrastruktúrájának részét képezi, mint a nagy állomások. Ezért ahhoz, hogy a cellák ne zavarják egymást, valamint a készülékek átregisztrálása (handover) zökkenőmentes legyen, mindenképpen fel kell paraméterezni az egységet üzembe helyezés előtt.

Aki arra számít, hogy a Mini Bázis menürendszerében ennek érdekében úgy turkálhat, mint egy router adminisztrációs felületén, téved. Az eszköznek egyáltalán nincs a felhasználó által elérhető, webböngészőben megjeleníthető interfésze, cserébe úgy érkezik az ügyfélhez, hogy elég csatlakoztatni a routerhez és az elektromos hálózatra, az üzembe helyezés folyamata ezzel a felhasználó számára véget is ért.

A csatlakozás után az egység hosszasan szinkronizál a Vodafone központjával, lényegében ekkor történik meg a Mini Bázis távoli felkonfigurálása is. Ez a folyamat nálunk csaknem két órán keresztül tartott, ezután csatlakozott csak a telefon ez egységhez, ami a Vodafone szokásos szolgáltatóazonosítója helyett a "VF Mini Bázis" néven jelentkezett be. Fontos, hogy az eszköz a jelenlegi konfigurációban csak azokat a SIM-eket "engedi be" a hálózatra, melyek hívószámát a vásárláskor előre bejelenti a felhasználó (ezek csak Vodafone-előfizetésekhez tartozhatnak értelemszerűen) - ez nem az Alcatel-Lucent femtocellájának a korlátja, a Vodafone így kérte a szoftvert, ezzel részben az előfizető érdekeit is nézve (kvázi a privát WLAN-hálózat analógiájára).

Az eszköz egyébként egyszerre legfeljebb négy csatornát tud kezelni, legyen az hanghívás vagy adatkapcsolat - az adatátviteli sebesség a jelenlegi szoftverrel 7.2 Mbps letöltési sebességet biztosít maximum, amihez természetesen szükséges az is, hogy a kiszolgáló vezetékes infrastruktúra képes legyen biztosítani ezt a sávszélességet. A vásárláskor még egy fontos paramétert szükséges megadni, ez pedig a telepítés pontos címe. Ez elsősorban a fentebb említett átregisztrálási folyamat miatt szükséges (feltéve, hogy egyáltalán vannak szomszédos cellák a közelben).

Mint a nagyok

A Vodafone Mini Bázis tehát elméletileg éppúgy viselkedik a telefon számára, mint bármilyen közönséges bázisállomás, így a hozzánk került egységen keresztül mind a beszélgetést, mind az adatátviteli folyamatot górcső alá vettük. A femtocella elméletileg 30-40 méteres hatósugárban üzemel, vagyis ebből a szempontból hasonló a lefedettsége, mint egy átlagos WLAN-routernek. A rendszert egy Sony Ericsson Xperia Ray okostelefonnal próbáltuk ki, a készülék rádiós egysége a Mini Bázis közvetlen közelében -55 dBm jelszintet mért, öt méterre -75 dBm-re csökkent a jelerősség, 20 méterre, téglafallal elválasztva -90 dBm-re esett a jel.

Mindez azonban a beszéd- és adatszolgáltatások minőségét látszólag nem érintette, a beszélgetés nem szakadozott, nem recsegett, a telefonnal mért letöltési sebesség pedig egyszer sem esett 5 Mbps alá. Ez egyébként éppúgy lehet a Mini Bázis, mint a telefon korlátja, hiszen mindkét készülék rádiós egysége elméletileg maximálisan 7,2 Mbps letöltési sebességet támogat.

A Mini Bázis működése kapcsán az átregisztrálásra, valamint a hibatűrésre voltunk a leginkább kíváncsiak, így megnéztük többek közt, hogy kezeli a rendszer, ha kirántjuk alóla az internetkapcsolatot beszélgetés vagy adatforgalmazás közben. A hálózat pont úgy viselkedett, ahogy vártuk, azaz minden forgalom azonnal megszakadt, illetve leállt, a telefon pedig rövid idő múlva átregisztrált egy közelben lévő Vodafone cellába. Ha az internetkapcsolat tartósan megszakad, a bázisállomás idővel a rádiós egységet is kikapcsolja, így amíg nem él újra a gerinchálózati összeköttetés, a cella nem is látszik a telefon számára

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az üzem közbeni cellák közti váltást, vagyis a handovert szintén telefonálás, illetve egy YouTube-videó nézése közben teszteltük. Sajnos a Vodafone hálózata, benne a Mini Bázissal ezt a viszonylag egyszerű akadályt nem minden esetben tudta megugrani (ennek technológiai okai vannak, de a helyszín megfelelő felmérésével ez kiküszöbölhető), ami több alkalommal megszakadó hívásokat eredményezett - YouTube-videó streamelése során a pufferelésnek hála nem volt ilyen probléma, a váltást zökkenőmentesen vette a készülék.

A Vodafone femtocellája tehát tapasztalataink szerint alapvetően jól végzi a dolgát, bár akadtak bizonyos helyzetek, amikor elvesztette a fonalat, ez azonban elsősorban annak köszönhető, hogy az eszköz azokat a cellákat érzékeli szomszédos celláknak, melyeket a telepítést pontos helyén (tehát például egy szoba sarkában) lát. Ha a kliens egy másik, ebben az automatikus nyilvántartásban nem szereplő cellához csatlakozik, problémák adódhatnak az átregisztrálással. A Mini Bázis tehát pusztán műszaki szempontból nézve betölti a neki szánt szerepet, vagyis a mobiltelefonos szolgáltatás által nem lefedett vakfoltok kitöltését. A megfelelő műszaki háttér azonban még nem elég ahhoz, hogy a Mini Bázis sikertermékké váljon.

Üzletileg nem vonzó

Sajnos a Vodafone által a Mini Bázishoz társított kereskedelmi modell finoman szólva nem szolgálja az értékesítés fellendülését. A cég októbertől bruttó 37500 forintért kínálja lakossági ügyfeleinek a kisebbik femtocellát, az értékesítést követően azonban mossa a kezeit a szolgáltató, azaz az ügyfél a díjcsomagja alapján számított percdíjakkal és adatforgalmi díjakkal és korlátokkal veheti igénybe a Vodafone hálózatát - ami a közreműködése nélkül nem is működhetne az adott végponton. Márpedig az, hogy mindenhol legyen térerő, egyformán érdeke az ügyfélnek és a szolgáltatónak.

A femtocellák értékesítési modellje ezt az egyenlőséget teljesen figyelmen kívül hagyja, és ezért tulajdonképpen egyedülállónak tekinthető Magyarországon. Hiszen vannak olyan országok, ahol az eszközt ingyen adják az ügyfélnek, és van ahol valamiféle kedvezményt vagy jóváírást kap az előfizető a havi díjból - ezek egyike sem illeti meg egyelőre a magyarországi Vodafone-előfizetőt, ha femtocellát használ.

Addig, míg ez a modell nem változik, illetve az előfizetőt nem ösztönzi jobban a Vodafone a Mini Bázis használatára, megvásárlására, addig aligha számíthat tömeges értékesítésre, pedig a femtocellák telepítése még a hálózatmodernizációs folyamat mellett is indokolt lehet bizonyos térségekben, épületeken belül stb. Ez egy olyan magas labda, amit a Vodafone egyelőre nem tud, vagy valamiért nem akar lecsapni, pedig a Mini Bázis segítségével minden bizonnyal több elégedett ügyfelet tudhatna magáénak a cég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról