Szerző: Gálffy Csaba

2011. december 5. 12:19

Újraindulnak a Western Digital thaiföldi gyárai

A masszív áremelkedések többletprofitot is jelentenek a merevlemezgyártók számára - ennek megfelelően hatalmas erőfeszítéseket tesznek a gyártás maximalizálására. A Western Digital jól halad, a thaiföldi gyárak fokozatosan beindulnak.

Fokozatosan üzembe lépnek a Western Digital thaiföldi gyárai - jelentette be a vállalat. Az első gyártósor már november végén újraindult, prioritási sorrendben pedig következnek a további egységek. A WD beszámolója szerint jóval az ütemterv előtt halad az őszi rendkívüli áradás által érintett ipari parkok rehabilitálása, a gyártósorok újraindítására egy héttel a várt időpont előtt került sor.

A Western Digital beszámolója szerint a kritikus fontosságú Bang Pa-in üzem már november 30-án beindult, ami összesen másfél hónapos kiesést jelentett. A gyárat október 15-én érte el az árvíz és november 17-re sikerült eltávolítani a létesítményből a vizet. A mérnökök és a dolgozók kemény munkájának köszönhetően a fő gyártócsarnokot sikerült kitakarítani és beindítani a szalagokat - jellemzően az egyéb járulékos épületek kitakarítása és fertőtlenítése még várat magára. A WD másik, Navanakornban található üzeme még nem állt helyre, a friss jelentések szerint a csarnokban még áll a víz, így további hetek kellenek a gyártás beindításához.

A thaiföldi áradások levonulása után hatalmas verseny kezdődött az érintett gyártók között - a gyártósorokat elsőként beindító vállalat ugyanis hatalmasat kaszálhat a magas merevlemezárak miatt. A Western Digital saját számításai szerint a piac mintegy 170-180 millió merevlemezre mutat keresletet, a piaci szereplők összesen azonban 120 millió egységet tudnak majd legyártani - a hatalmas különbség felelős a minden várakozást felülmúló áremelkedésért. A magas árak azonban arra ösztönzik a gyártókat, hogy minél gyorsabban visszaállítsák a normális ütemű termelést - a piaci hiány ugyanis ideiglenes, a most gyártott merevlemezeket látványos profittal lehet eladni.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A jó hírekkel összhangban a merevlemezgyártó jelentősen javította negyedik negyedéves pénzügyi kilátásait, a korábban jelzett 1,05-1,25 milliárd dollár helyett 1,8 milliárd dolláros bevételre számít. A bevételek mellett megnőnek a kiadások is a rekonstrukciós munkálatok nyomán, a gyártó 225-275 millió dolláros extra költségre számít emiatt - a szokásos, mintegy 265 milliós normális költségszinten felül. A jó hírre a WD papírjai szárnyalni kezdtek a tőzsdén és nap közben 7,5 százalékkal emelkedtek

A nagy merevlemezgyártók közül csak a Western Digitalt érintette közvetlenül a thaiföldi áradás, a Seagate üzemei működőképesek maradtak. Az ellátási láncban azonban súlyos lyukat ütött, hogy egyes kritikus fontosságú beszállítók gyárai is az érintett ipari parkokban voltak, az alkatrészek kiesésével pedig az amúgy üzemképes gyárak sem tudtak termelni. Ennek fényében jó hír, hogy a merevlemezekben használt elektromos motorok terén szinte monopóliummal rendelkező Nidec tíz leállt gyárából már kilenc újra működik - az árvíz előtti termelési ütem teljes visszaállításához azonban még hetekre lesz szükség.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról