Szerző: Dojcsák Dániel

2011. december 2. 11:49

Direkt idegesíti felhasználóit a Google

A Google a napokban újra frissíti felhasználói felületein a fejléc részt. A nemrégiben bemutatott fekete Google Bar eltűnik és helyette egy vastagabb, menüs megoldás mutatkozik be. Az új sáv ugyanúgy minden terméknél megjelenik, mint korábbi fekete párja, így a kereső mellett a Gmail, Maps, Docs, Calendar, Reader is megkapja.

Szokás szerint a frissítés nem egyszerre jelentkezik, több nap alatt áll át a felhasználóknál a 30 pixel magas fekete sávról az új, a dizájnba jobban illeszkedő, viszont immár 70 pixel magas rész váltja. Ha eddig valaki kényelmesnek gondolta, hogy a felső sávban egy kattintás távolságra vannak a leggyakrabban használt termékek, például a Docs vagy a Calendar, akkor ne igyekezzen váltani az újra, ugyanis ennél sokkal körülményesebb lesz elindítani valamit. A Google logóra kattintva, vagy a kurzort felé mozgatva lenyílik egy menü, amiben újabb ikonok jelennek meg.

Az elsődleges listában a Google+, a keresés, a képkereső, a Maps, News, YouTube, Gmail és a Documents található meg. Lenyitva ez 470 pixel magas lesz, ami egy netbookos felhasználónál a böngésző fejlécével együtt már legalább 550, azaz szinte a kép teljes magassága. A legalsó ikon a további lehetőségeket nyitja fel, s például itt található az eddig kiemelt Calendar, illetve a mostanában mostoha gyerekként kezelt Reader is.

A több megint kevesebb

A magasabbra nőtt sávban helyet kap továbbra is az adott termékre specifikus keresőmező, egy link a saját profilunkra, egy gomb, amivel Google+ posztot írhatunk, egy számláló a közösségi oldal megtekintetlen eseményeiről, illetve egy újabb lenyíló menü, amin keresztül a fiók beállítások érhetőek el.

Ha már a felső szöveges sáv lecserélésre került és tovább erősödött a Google-re eddig nem jellemző “babaházas” dizájn, akkor legalább fejlődhetett volna annyit a rendszer, hogy a lenyíló menüben azok a szolgáltatások jelennek meg, amiket tényleg gyakran használunk, vagy legalább állítható lenne a sorrend. Egyelőre ennek semmi jele, így a Reader és a Calendar felhasználók gyorsabban elérik ezeket a termékeket ha nyitnak egy új böngésző fület és elkezdik beírni az URL-t, mintha az új menüt használnák.

00:50
 

Introducing the new Google bar

Még több videó

A lényeg nyilvánvalóan megint az volt, hogy mindenáron erőltesse a szolgáltató a Google+ előtérbe hozását és akkor is ezzel traktálja a felhasználókat, ha azok egyébként nem éreznek késztetést a közösségi oldal használatára. Az új dizájn egyébként valamivel letisztultabb, ami előnyére válik akkor is, ha egyébként sok helyet foglal és lassú.

Összefésült kontaktlisták

A Google+ egyébként egy másik fronton is támadásba lendült. Ugyanis a Google összefésülte a közösségi oldal és a Gtalk kontaktlistáit. Ezt a legtöbben úgy vették észre, hogy vad idegen emberek jelentek meg a csevegőprogram listájában nagy számban. Az történt ugyanis, hogy a Google+-ban követettek is bekerültek, igaz nem a rendes gmail címükkel, hanem egy általános, generált címmel. Eltávolítani ezeket az embereket nem lehet, kikapcsolni, hogy megjelenjenek nem lehet. Az egyetlen megoldás, hogy megszabaduljunk tőlük, ha töröljük őket köreinkből. Sőt, az Android felhasználók is észlelhetik a mobiljukon a kontaktlisták összeolvadását.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ez viszont pontosan ellentétes hatást vált ki ahhoz képest, amit korábban gondoltunk a Google+-ról. Eddig szívesen követett  ismeretlen embereket is bárki, pusztán azért, mert érdekesnek gondolta a publikus posztjait vagy egyezett a tematikus érdeklődésük. Ez viszont nem jelentette azt, hogy ezekkel az emberekkel személyes kommunikációt is szeretett volna folytatni. A két lista összefésülésének vannak előnyei is bizonyára, de gyakorlatilag a személyes kapcsolatok erősítését tűzi a Google+ zászlajára. Amivel csupán annyi probléma van, hogy erre már létezik egy de facto szabvány, úgy hívják, hogy Facebook. A Google+ pedig nem kínál semmilyen olyan előnyt ezen a területen egyelőre, amiért a kritikus tömeg átborulna egyikből a másikba.

Gyors fejetlenség?

A Google fejlesztései roham tempóban zajlanak, a Google+ támogatása nagyon látványos, de minden egyes lépés után egyre mesterségesebbnek tűnik. Nem lehet tudni, hogy milyen vezérelvek mentén történnek a változtatások, de az biztos, hogy a hűséges, megrögzött Google felhasználók közül egyre többnek lép a tyúkszemére a Google. A Reader share gombjának kivonása még csak keveseket sértett, de a Google+ erőszakos nyomatékosítása már szélesebb rétegeknek is kényelmetlen lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról