Szerző: Bodnár Ádám

2011. december 5. 12:03

Megjelent az Oracle Java alkalmazásszerverének új verziója

Két év után újra főverziót váltott az Oracle nagyvállalati Java alkalmazásszervere, a WebLogic Server. Az új változat kapcsán a gyártó legfontosabb üzenete a cloudok támogatása.

Hivatalosan is elrajtolt az Oracle nagyvállalati alkalmazásszerverének, a WebLogicnak az új főverziója, amely a 12c verziószámot kapta - a c természetesen a cloudnak a rövidítése. Az Oracle ezzel is jelezni akarja, az új szoftver a cloud korszak legfontosabb kihívásaira próbál meg választ adni. Ez a második WebLogic Server főverzió-váltás azóta, hogy a terméket eredetileg fejlesztő BEA Systems 2008-ban az Oracle részévé vált és az első azóta, hogy az Oracle megvette a saját Java alkalmazásszervert fejlesztő Sunt.

Az új verzió érkezése kapcsán az Oracle kiemelte, hogy a WebLogic Server teljes Java EE 6 kompatibilitást biztosít és a júliusban véglegesített Java SE 7 szabványt is támogatja. Noha kisebb frissítések révén a WebLogic Server 11g Java-támogatása folyamatosan fejlődött, a teljes EE 6 specifikációval az előző főverzió nem volt kompatibilis. A Java EE 6 használata révén kevesebb kódra és Java osztályra van szükség, ami csökkentheti a külső gyártóktól származó keretrendszerektől való függőséget, emelte ki az Oracle - érdemes megjegyezni, hogy az elterjedt nagyvállalati alkalmazásszerverek közül a WebLogic lett utoljára kompatibilis a Java EE 6-tal, a WebSphere és a JBoss már jó ideje hordozza ezt a képességet.

Cloudkorszakra tervezve

A WebLogic Server 12c az Oracle szerint több mint 200 jelentős újdonságot vonultat fel, a fő fejlesztések azonban a cloudok, a felhős használat köré csoportosulnak. Ezek egyike a Virtual Assembly Builder, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy sokféle komponensből (pl. adatbázis, alkalmazásszerver, webszerver, webcache, Coherence) álló, többrétegű vállalati alkalmazást egyetlen egységben kezeljenek és mozgassanak akár saját virtualizált szervereik, akár a privát adatközpontjuk és egy cloudszolgáltató infrastruktúrája között - a Virtual Assembly Builder gondoskodik a csomagban található elemek automatikus konfigurációjáról.

A Fusion Middleware-ben található szoftveres Layer 7 terheléselosztóval (load balancer) is együttműködik a WebLogic Server 12c, amelynek fejlesztéséhez az Exalogic fejlesztésénél szerzett tapasztalatokat hasznosította az Oracle. A Traffic Director feleslegessé teszi ilyen célokra az Oracle Coherence integrációs platform alkalmazását. "Amikor egy WebLogic 12c telepítés nő vagy csökken, a rendszer automatikusan hozzáigazítja a hálózati forgalmat a környezethez" - magyarázta Mike Lehmann termékmenedzsment-igazgató, aki szerint a hagyományos webes megközelítéshez képest a WebLogic 12c és a Traffic Director kombinációja akár 3-400 százalékos gyorsulást is hozhat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Javult az alkalmazásszerver és a Real Application Clusters közötti együttműködés is - a WebLogic Server 12c automatikusan képes az adott pillanatban legjobb válaszidőt adó adatbázis-csomóponthoz kapcsolódni, ami javítja a teljesítményt, Lehmann szerint a gyorsulás bizonyos körülmények között két-háromszoros is lehet. Emellett az alkalmazásszerver hamar felismeri a leállt csomópontokat is, ami magasabb rendelkezésre álláshoz vezet, állítja az Oracle.

Noha az Oracle korábban nyilvánosságra hozott néhány SPECjEnterprise2010 benchmark-eredményt a WebLogic Server 12c teljesítményelőnyeinek demonstrálására, azonban a tesztekhez használt konfigurációk nagyban eltérnek mind a WebLogic Server 11g-vel, mint a versenytárs platformokkal született eredményekétől, így a közvetlen összehasonlítás nehéz. Az mindenesetre biztos, hogy a WebLogic Server 12c-é a legjobb kétfoglalatos, nyolcfoglalatos és tizenhatfoglalatos eredmény.

Fejlesztőknek: a méret a lényeg!

A WebLogic 12c az első főverzió azóta, hogy az Oracle felvásárolta a Sun Microsystemset, amely szintén rendelkezett saját Java alkalmazásszerverrel. A nyílt forrású GlassFish szerencsére nem esett az Oracle központosítási törekvéseinek áldozatául és a mai napig megmaradt a Java EE nyílt forrású referenciaimplementációjának, amit elsősorban fejlesztési, tesztelési platformként pozicionál az Oracle, bár kereskedelmi támogatást is nyújt hozzá. A GlassFish ugyanakkor nem minősített Fusion platform, vagyis az Oracle üzleti alkalmazásai hivatalosan nem támogatottak rajta, valamint nem működik együtt olyan Oracle-termékekkel mint a Real Application Clusters, a Traffic Director, a Coherence integrációs platform.

Fejlesztők számára a Java EE 6 és Java SE 7 támogatásán túl a WebLogic 12c azért lehet vonzó, mert minden eddiginél kisebbre sikerült csökkenteni a méretét - a programozóknak szánt ZIP verzió mindössze 168 megabájt méretű, vagyis fele akkora mint a WebLogic Server 11g fejlesztői változata és körülbelül a hatoda egy teljes 11g csomagnak. Az új főverzió a korábbinál jobb Maven-plugint is kapott, így szorosabban együttműködik az Apache égisze alatt fejlődő projektmenetdzsment-rendszerrel.

Noha az Oracle 39 százalékos részesedésével toronymagasan vezeti a vállalati alkalmazásszerverek piacát, a cég láthatóan mindent megtesz annak érdekében hogy vevőket csábítson el a versenytársaktól - a WebLogic Server 12c-vel együtt olyan migrációs szolgáltatások is érkeznek, amelyek segítségével a korábban más platformot, például IBM WebSphere-t vagy Red hat JBosst használó alkalmazások migrációját támogatja a vállalat. A WebLogic Server 12c az Oracle tájékoztatása szerint a közeli hetekben lesz széles körben elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról