Szerző: Dojcsák Dániel

2011. november 29. 13:49

Siries.me: ez lenne a warezoldalak új generációja?

Egy nagyon meglepő új szolgáltatás tűnt fel a weben, amin keresztül szabadon nézhetőek az amerikai prémium sorozatok, akár HD-minőségben is. A Siries.me oldalnak semmi köze nincs a kiadókhoz, a streamelhető videók forrásai az amerikai HDTV ripek, amiket a torrentoldalakról is bárki letölthet.

Az illegális letöltés motivációja sok esetben nem az, hogy a felhasználók nem hajlandóak pénzt szánni a tartalomfogyasztásra - jelentős számban vannak a warezoldalakon olyanok, akik szerint a hivatalos csatornák nem kényelmesek, illetve akik azért töltenek le filmeket, mert a régiójukban nem érhető el az adott tartalom vagy ha igen, akkor csak szinkronizálva - derül ki az egyik legnagyobb hazai torrentoldal heti szavazásainak eredményeiből.

Jobb szolgáltatást nyújt a warez?

A kiadók sokáig nem voltak hajlandóak komolyan venni ezeket az érveket és továbbra is földrajzi, időbeli és egyéb korlátozások sújtják a médiatartalmakat. Közben a legtöbb warezoldal olyan fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, hogy bármelyik hivatalos tartalomdisztribútornak elegendő lenne csak ezeket lemásolni, beárazni. A magyar torrentoldalakon a filmek nem egyszerűen letölthetőek, válogatni lehet a verziókból, találunk ajánlásokat hasonló filmekre, megnézhetjük a plakátot, találunk linket az IMdb-oldalra, ahol a stáblista mellett minden hasznos információ fellelhető. Megnézhetjük az előzetest a film torrentoldali adatlapjáról, megjelenik a szereposztás és egy rövid leírás is, csak úgy, mint a többi felhasználó ajánlása, kritikája.

Az egyetlen kényelmetlenség, hogy továbbra is le kell tölteni a fájlokat, nem lehet azonnal nekivágni a mozizásnak. Erre a kérdésre a streaming oldalak adtak választ, amelyek az Egyesült Államokban egyre komolyabb népszerűségnek örvendenek. A Hulu, Netflix és YouTube Movies oldalakon vállalható darabáron, vagy épp egy alacsony havidíj ellenében mindenki kedvére mazsolázhat a teljes kínálatból, kattintás után pedig azonnal indul a film. A streaming a jogtulajdonosoknak is  korrekt megoldás, ugyanis a felhasználó gépére nem kerül egyben a tartalom, ráadásul a forgalom is pontosan követhető.

Streaming a király

A torrent ugyan egy modern adatmozgatási eljárásnak tekinthető, de tartalomfogyasztói szemmel messze nem tökéletes, így nem csoda, ha az illegális források is időnként megpróbálnak továbbfejlődni. A streaming nehézsége, hogy túlzottan transzparens, nem bújtatható el úgy az internet mélyén, mint a peer-to-peer forgalmat használó és mára központi szervert sem igénylő bittorrent. Eddig nem volt olyan vállalkozó kedvű kalóz, aki meg merte volna lépni, hogy egy publikus oldalon, az ismert amerikai streaming szolgáltatásokhoz hasonló felületen teszi elérhetővé a sorozatokat, de most megtört a jég.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Siries.me oldalon jelenleg 70 sorozat több mint 4000 epizódja érhető el SD és HD felbontásban. Egy átlagos 44 perces epizód SD-ben 110, HD-ben 310 megabájt, a tömörítés minősége ennek megfelelő, csodát nem kell várni. Tucatnyi sorozatot végigellenőrizve kiderül, hogy pontosan ugyanazok a HDTV adásokból kilopott források játszhatóak itt is le, mint amiket az ismert torrentoldalakon is megtalálhat bárki.

Az oldal jól strukturált, áttekinthető, könnyen kezelhető és gyors, a sorozatokra azonnal rá lehet találni, az évadok közt könnyű navigálni, az epizód oldalára lépve pedig azonnal indul a stream. Egy gombbal válthatunk teljes képernyőre és HD felbontásra is. Az oldal alapértelmezésként Flash lejátszót használ, de a kódban kutatva látjuk, hogy HTML5-ös lejátszó is be van építve.

Gazdag platformtámogatottság

A videók MP4 fájlokként vannak fent, ha valaki az oldal forráskódjából kimásolja a linket, akkor akár le is töltheti őket. A lejátszó egyébként Firefox és Chrome alól kiválóan működik, de iPaden és iPhone-on, sőt még androidos mobilokon is kiválóan futnak a videók. Sőt, úgy tűnik, mintha technikailag a feliratozás lehetősége is megoldott lenne, de ilyen opció egyelőre nincs az oldalon.

Az oldal fórumában többen panaszkodnak kisebb-nagyobb hibákra, valószínűleg a streaming szerverek túlterheltsége okozhat lassulást, de a tapasztalatok szerint egy újratöltés segít ezen. A leírásban egyébként az szerepel, hogy egy alacsony, fix havidíjért cserébe vehető igénybe a szolgáltatás, de egyelőre fizetési lehetőségnek vagy éppen kötelezettségnek nyoma sincs. Minden videó elindul akár regisztráció nélkül is, bár ez a helyzet bármikor változhat. Ahogy az is előfordulhat, hogy az egész oldalt bezáratják a jogtulajdonosok és nyoma sem marad az egésznek. A Siries.me egyébként montenegrói domain alatt fut, amit egy dán személy nevén regisztráltak, a streaminget kiszolgáló szerver adatai közt orosz, román és dél-szláv átkötéseket látni.

Kuszaságok

 

Itthon ugyanis még mindig viszonylag sovány választék van online VoD-szolgáltatásokból. Az RTLMost egy jó irány, legalább a hazai tartalmakhoz hozzáférünk az élő műsor vége után szinte azonnal. A UPC-előfizetők tévékészülékükön a Videótár szolgáltatás segítségével kaphatnak streaming videókat egy egészen csinos filmválasztékkal. Mostanság indul hazánkban is az HBO GO, ami egy böngészőalapú streaming megoldás, ezt egyelőre két kisebb kábelszolgáltatónál lévő olyan ügyfelek vehetik igénybe, akik HBO-ra is előfizettek.

Komoly, tévécsatorna-független videóaggregátor, mint amilyen az USA-ban a Hulu vagy a Netflix, viszont még nincs jelen hazánkban és a tendenciákat látva, rövidtávon erre nem is nagyon érdemes számítani, ahogyan arra sem, hogy a hivatalos csatornákon keresztül ki legyen elégítve az eredeti hangot a szinkronnal szemben preferáló rétegigény - így hiába igyekeznek korlátozni a filmforgalmazók, az emberek kíváncsisága az internet szabadságával párosulva mindig ki fogja játszani a szabályokat.

Az elmúlt időszakban több zenei szolgáltatás kezdett Kelet-Európa felé is terjeszkedni, remélhetőleg ez annak is a jele, hogy talán végre nem lesznek a magyar felhasználók rászorulva az illegális tartalomszolgáltatásokra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról