Szerző: Koi Tamás

2011. november 29. 10:18

Multiplatformos okostelefon-felügyelet a RIM-től

Multiplatformos mobilmenedzsment-szolgáltatás fejlesztésén dolgozik a BlackBerry okostelefonokat gyártó Research in Motion. A cég azoknak a gyártóknak a készülékeit is támogatja, melyeknek köszönhetően az okostelefonok piacán jelentősen visszaszorult az elmúlt időszakban.

Egy még fejlesztés alatt álló vállalati menedzsment szolgáltatással első alkalommal nyit a BlackBerryket gyártó Research in Motion (RIM) a konkurens platformok, konkrétan az Android és az iOS felé. A BlackBerry Mobile Fusion segítségével a vállalati rendszergazdák hatékonyan és biztonságosan elláthatják a cégnél található összes okostelefon távmenedzsment-feladatait - mindez különösen azóta nehezen megoldható, hogy a dolgozók saját készülékei is megjelentek a vállalati informatikai rendszerekben.

E jelenségnek köszönhetően a RIM az utóbbi egy-másfél évben számottevő visszaesést volt kénytelen elkönyvelni az okostelefonok piacán: a cég globális piaci részesedése egy év alatt 15,5 százalékról 11 százalékra olvadt. A cég most leginkább az új, QNX-alapú BBX operációs rendszerre épülő BlackBerryk megjelenésében bízhat, emellett BlackBerry Mobile Fusionnel kapcsolatos tervek alapján jól látszik, hogy a RIM a szolgáltatások piacán is megpróbálja erősíteni a pozícióját.

A multiplatformos menedzsment-rendszer számos olyan funkciót kínál majd az androidos és iOS-es készülékeken, melyeket a BlackBerryken viszonylag régóta hozzáférhetők. Így a rendszergazdák a windowsos csoportházirendekhez hasonló profilokat állíthatnak be egységesen a cég informatikai infrastruktúrájához csatlakozó készülékeken, a rendszer továbbá engedi a távoli szoftverfrissítést, vagy különböző modulok telepítését is, mindezt egységes felületen kínálva, megkönnyítve ezzel az informatikai szakemberek dolgát.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A BlackBerry Mobile Fusion a fentiek mellett a dolgozóknál lévő telefonokon tárolt céges adatok biztonságára is komoly hangsúlyt fektet, így a menedzsment-felületen elérhetővé válik a kritikus adatok távoli törlése, vagy a készülék távoli lezárása arra az esetre, ha a dolgozó elvesztené a telefonját, vagy ellopnák tőle, és fennál az információk kompromittálásának a lehetősége.

Az új multiplatformos menedzsment-rendszer alapjait egy a RIM által idén felvásárolt müncheni cég, a ubitexx adja, jelenleg a zárt bétateszt zajlik néhány kiválasztott vállalati partnerrel. A RIM tervei szerint a BlackBerry Mobile Fusion március végén készülhet el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról