Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 29. 13:25

A strukturálatlan adatokat is becsatornázná a HP

A héten Bécsben zajló HP Discover rendezvényein mutatkoztak be a vállalat első olyan termékei, amelyek az ősszel felvásárolt Autonomy Corporation technológiáit is alkalmazzák. A megcélzott terület a vállalati adatelemzés és döntéstámogatás.

A HP kutatásai szerint a vállalatok a rendelkezésükre álló információk túlnyomó részét nem tudják hasznosítani, mivel azokat a megszokott eszközökkel nem tudják elemezni, ilyen strukturálatlan adatok lehetnek például a rögzített telefonbeszélgetések, videók, szöveges dokumentumok, levelek, vagy akár a közösségi hálózatokon vagy azonnali üzenetküldőkön folytatott beszélgetések. "Meggyőződésünk, hogy az információ már messze nem csak a 40 éve sorokban és oszlopokban tárolt adatokat jelenti" - mondta Mike Lynch, az immár a HP tulajdonában levő Autonomy vezetője.

Saját kutatási eredményeire hivatkozva a HP azt közölte, a cégeknél tárolt információ több mint 50, esetekben akár 80 százaléka nincs becsatornázva, és hasznosítva. A megkérdezett cégvezetőknek csak 2 százaléka állította, hogy a gondjaikra bízott szervezet a megfelelő időben a megfelelő információkat tudja megadni egy üzleti döntés támogatásához. A HP ennek az üzleti problémának a megoldását a Vertica és az Autonomy elemzőrendszerek integrációjával próbálja megadni - mindkét cég idén került a HP birtokába, a Verticát egy márciusi, az Autonomyt pedig egy augusztusi akvizícióval szerezte meg a cég.

A két felvásárlás mögött elgondolás az volt, hogy a Vertica elosztott, oszlopalapú tömörítésen alapuló, strukturált adatok tárolására és elemzésére képes technológiáját remekül kiegészíti az Autonomy-féle IDOL (Intelligent Data Operating Layer), amely strukturálatlan adatok feldolgozására, valós idejű analitikájára szakosodott. A december elején érkező IDOL 10 pedig már lehetővé teszi az integrációt a Vertica adattárházzal, így a felhasználók egyetlen felületen tudnak strukturált és strukturálatlan adatokra irányuló kereséseket indítani.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A strukturált és strukturálatlan adatok egyidejű elemzése lehetővé teszi olyan komplex lekérdezések futtatását vagy elemzések készítését, amelyekre eddig külön-külön kerülhetett csak sor. Eagan szerint például egy vállalat a közösségi hálózatokról, például a Twitterről vagy a Facebookról származó információkat a Vertica közösségi gráf funkcióival tovább lehet elemezni, vagy éppen audio- és videofájlokat lehet más forrásokból származó információkkal együtt feldolgozni.

A HP több új integrált célgépet, appliance-et is bejelentett, amelyek az Autonomy technológiájára épülnek. Az Archiving Appliance a nem strukturált vállalati adatokat (emailek, üzenetek, SharePoint dokumentumok, videók, hangfájlok, weboldalak, stb.) deríti fel és nyeli el, miközben indexeli, kategorizálja, tageli, deduplikálja őket. Az Enterprise Search Appliance egy általános vállalati kereső, az eDiscovery Appliance pedig a folyamatban levő jogi ügyekkel kapcsolatos információk felderítésében segítheti a cégeket. A megoldások természetesen HP ProLiant szerverekre és HP tárolókra épülnek és 2012 első negyedévében jelennek meg a piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról