:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 21. 09:52

Kiszáll a Symantec a Huawei-jel közös vegyesvállalatból

Eladja a Huaweinek a Huawei Symantec vegyesvállalatban birtokolt tulajdonrészét a Symantec. A két vállalat feltehetően nem tudott megegyezni a folytatásról, ezért döntöttek a szakítás mellett.

A 2007-ben alapított, kínai központú, adattárolási, hálózati és biztonsági termékeket gyártó vegyesvállalatban a Huawei 51 százalékos, a Symantec 49 százalékos részesedéssel rendelkezett. A Huawei a vagyesvállalathoz telekommunikációs és biztonsági üzletágaival járult hozzá, a Symantec pedig vállalati tárolási és biztonsági szoftvereivel, tőkéjével és vezetési gyakorlatával, valamint 150 millió dollárral. A cél az volt, hogy a Symantec terjeszkedni tudjon Kínában, a Huawei pedig az Egyesült Államokban. A Huawei Symantec eddigi működésének mindhárom lezárt évében veszteséges volt és minden bizonnyal idén is az marad.

A múlt héten bejelentett megállapodás szerint a kínai vállalat 530 millió dollárt fizet a Symantecnek a tulajdonrészéért és ezzel a Huawei Symantec 100 százalékos tulajdonosává válik. A hivatalos tájékoztatás szerint a két vállalat régóta egyeztetett a vegyesvállalat jövőjéről és végül abban állapodtak meg, leginkább az válna a Huawei Symantec javára, ha egy tulajdonos irányítaná - ebbe azonban nem nehéz belehallatni azt sem, hogy a Huawei és a Symantec nem tudott megegyezni arról, a jövőben milyen stratégia mentén növekedjen a közös cég.

A NetBackup 5200 appliance továbbra is a Huaweinél készül

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

"A Huawei Symantec az elmúlt négy év alatt látványos sikert ért el és olyan termék- és szolgáltatáskínálatot alakított ki, amelyet az ügyfelek és üzleti partnerek is elismertek. A jövőben a Huawei tovább növeli a befektetéseit a Huawei Symantecbe" - mondta Guo Ping, a Huawei igazgatótanácsának elnökhelyettese. "A Huawei Symantec innovatív biztonsági és tárolási technológiájának integrálása a Huawei nagyvállalati termékeivel a clioud computing terén vezető vállalattá emelik."

"A Symantec elérte a négy évvel ezelőtt kitűzött céljait és jó megtérüléssel szállt ki a vegyesvállalatból, nőtt a penetrációja Kínában és az appliance üzletág is bővült" - mondta a Symantec elnök-vezérigazgatója, Enrique Salem. "Ma Kína a Symantec egyik leggyorsabban növekedő piaca, ez elmúlt három pénzügyi éven 46 százalékos növekedést értünk el. [...] A megszerzett tapasztalat révén az appliance üzletágunkat is növelni tudtuk."

A szakítás azonban nem teljes, a Symantec továbbra is hisz a biztonsági és adattárolási appliance-ekben és ezek gyártását (pl. NetBackup 5000, NetBackup 5200) továbbra is a Huawei fogja végezni szerződéses alapon. Arról a felek nem nyilatkoztak, hogy a technológiai transzfert hogyan érinti a tulajdonosváltás, vagyis a Huawei Symantec a jövőben milyen Symantec-technológiákhoz férhet hozzá.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.