Szerző: Koi Tamás

2011. november 17. 13:27

Gyorsítja 3G-s hálózatát a Vodafone

A végéhez közeledik a Vodafone Magyarország idén év elején elindult hálózatmodernizációs projektje, a cég mostanra csaknem minden vidéki térségben lecserélte a rádiós hálózati eszközöket. Decembertől gyorsul a szolgáltatás.

December közepétől gyorsabb mobilnetes hálózatot használhatnak a Vodafone vidéki régiókban és nagyvárosokban élő ügyfelei. A cég a hálózatmodernizációs folyamat végéhez közeledve a teljes 3G-s lefedettségi területen bevezeti a 21 Mbps elméleti maximális letöltési sávszélességet biztosító HSPA+ technológiát. Beck György, a szolgáltató elnöke a budapesti Smart Store mai megnyitóján elmondta, a modernizációs folyamat jövő tavasszal zárul a budapesti munkálatok befejezése után.

Mindjárt kész

A Vodafone Magyarország idén márciusban jelentette be, hogy a maghálózati elemek lecserélését követően tavasztól az infrastruktúra rádiós hálózati elemeit is újakra cseréli. A szolgáltató ehhez újra korábbi beszállítói partnerét, a kínai Huawei-t választotta. A hálózatmodernizációs folyamat tervezési és végrehajtási szakasza már korábban megkezdődött, a szolgáltató a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a Vodafone új hálózata olyan bázisállomásokból fog állni, melyekre szoftveresen konfigurálhatók az újabb átviteltechnológiák, valamint egyszerre lesznek képesek 2G, 3G és LTE forgalom kezelésére.

A márciusi sajtótájékoztatón a cég képviselői kijelentették, a modernizáció részeként a 2G-s ellátottsági területeken száz százalékos EDGE lefedettség lesz, emellett a 3G-s területeken mindenhol 14 Mbps elméleti letöltési sávszélességet biztosító HSUPA-technológiára bővít a szolgáltató. A szoftveresen paraméterezhető celláknak köszönhetően ezt a sebességfokozatot kapcsolja most eggyel feljebb a Vodafone, így a 3G-s területeken a cellák maximális kapacitása az eredeti vállaláshoz képest a másfélszeresére nő.

Mindez ugyanakkor nem jelenti természetszerűen azt, hogy minden, 3G-vel lefedett területen automatikusan, minden ügyfél számára gyorsul majd a mobilinternet, hiszen a HSPA+ technológiában rejlő lehetőségek maximális kiaknázásához megfelelő terminálokkal is rendelkezniük kell az előfizetőknek. A cellák összkapacitásának növelése azonban jótékony hatással lehet a kisebb átviteli tempó elérésére képes készülékekkel vagy modemekkel tapasztalható sebességre, hiszen az egy cellához kapcsolódó azonos mennyiségű eszköz számára ezentúl nagyobb sávszélességet lesz képes nyújtani a rádiós közeg.

Nem jár mindenkinek

A Vodafone éppen kedden jelentette be új mobilinternet-csomagjait, melyek a szolgáltató kínálatában elsőként már sebesség alapján is szegmentálnak. Ahhoz, hogy valaki a HSPA+ technológiában szunnyadó lehetőségeket kihasználja, a megfelelő terminálon kívül szüksége lesz arra is, hogy előfizessen a 21 Mbps sávszélességű csomagok egyikére. A Vodafone az ettől a héttől elérhető MobilNet 21 csomagért 4900 forintot kér, a benne foglalt adatmennyiség pedig 6 gigabájt.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A hazai szolgáltatók közül nem a Vodafone az első, mely teljes HSPA+ lefedettséget ígér a 3G-s szolgáltatási területeken, a Magyar Telekom korábban, szintén a hálózatmodernizációs folyamat kezdetét bejelentő sajtótájékoztatóján közölte, mindenhol elérhető lesz a gyorsabb technológia a modernizáció végén. A magenta szolgáltató azonban lassabban halad a hálózatfejlesztéssel, a teljes folyamat zárása csak 2013-ban várható - hangzott el egy májusi sajtótájékoztatón. A Magyar Telekom a munkálatokhoz korábbi beszállító partnerét, az Ericssont választotta.

A Telenor korábban szintén közölte, hogy a 42 Mbps sávszélességű, Hipernet márkanevű 3G-s hálózatot országossá kívánja bővíteni, a norvég tulajdonú operátor azonban a Vodafone-nal ellentétben Budapesten és vonzáskörzetében kezdte a munkát, a vidéki bővítés jelenleg is zajlik. A Telenor szintén egy kínai céggel, a ZTE-vel karöltve végzi a modernizációz, mely a tervek szerint valamikor a jövő nyáron fejeződhet be teljesen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról