Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 15. 11:26

Beérte a Westmere-t az Interlagos

Miután tegnap hivatalosan is elrajtolt az AMD új szerverprocesszora, a Bulldozer, megjelentek a különféle gyártóktól származó teszteredmények is. A HP által futtatott benchmarkok alapján a 16 magos Interlagos online tranzakciófeldolgozás alatt nyújtott teljesítménye nagy előrelépés és egy szinten van a Westmere-rel.

Feljött az AMD

A HP publikálta az első olyan TPC-E teszteredményeket a Transaction Performance Council oldalán, amelyekből képet kaphatunk a Bulldozer online tranzakciófeldolgozás alatt mutatott teljesítményéről. Hiába a Magny Coursnál gyengébb magok, a nagyobb magszám, a nagyobb, 12 helyett 16 megabájtos harmadszintű gyorsítótár és a gyorsabb, 1600 MHz-es DDR3 memóriák támogatása még az azonos rendszerinfrastruktúrában is jelentős teljesítményelőnyt biztosít.

OLTP feladatok alatt működik igazán az AMD megközelítése, amely mentén a Bulldozert tervezte. Ahogy a HWSW-n már számtalanszor leírtuk, a Bulldozer magjai kettes csoportokba vannak szervezve és a csoportok megosztoznak az utasítás frontenden, valamint a lebegőpontos egységen. Az AMD számításai szerint a teljesítménykritikus alkalmazások többsége 80 százalék feletti arányban hajt végre fixpontos műveleteket, vagyis csak kevesebb mint 20 százalékban történik lebegőpontos számítás vagy egyéb adatmanipuláció, így a modulonként megosztott FPU nem jelent akkora hátrányt a teljesítményben mint amekkora az előnye a helytakarékosság és a fogyasztás terén.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A TPC-E tesztek az AMD-t igazolják. A két darab 2,6 GHz-es Opteron 6282SE processzorral és 256 gigabájt memóriával kitömött HP ProLiant DL385 G7 szerver 1234,84 tranzakciót dolgozott fel egyetlen másodperc alatt, ez közel 40 százalékos növekedés a 2,3 GHz-es Opteron 6176SE-vel szerelt ProLiant DL385 G7 szerver 887 pontos eredményéhez képest, amelyet szintén a HP publikált még 2010 tavaszán. Igaz, abban a gépben csak 128 gigabájt memória volt és csak 1333 MHz-es, mivel az Opteron 6100-as sorozat ennél gyorsabbat nem támogatott.

De hol a Valencia?

Az AMD ugyan a 16 magos Interlagos mellett a 8 magos, Valencia kódnevű, 4200-as sorozatú Opteronokat is bemutatta, de ezeknek a processzoroknak egyelőre semmi nyoma, egy gyártó sem publikált teszteredményeket. Ennek oka feltehetően a pletykaként már korábban is terjedő információ, amely szerint az AMD csak az Interlagos szállítását kezdte meg, a Valencia csak később érkezhet.

A Xeon X5690-nel is készített korábban TPC-E teljesítménytesztet a HP, amelyhez a kétfoglalatos ProLiant DL380 G7 szervert használta. A hatmagos, 3,46 GHz-es processzorral szerelt kiszolgáló teszteredménye 1284,1 tranzakció másodpercenként, vagyis kijelenthető, hogy online tranzakciókezelési teljesítményben az AMD behozta lemaradását az Intellel szemben - a jól párhuzamosítható feladatban az Opteron nagyobb magszáma ellensúlyozni tudja a Xeon órajelfölényét. A tesztekben közös, hogy mindannyiuk során Windows Server 2008 R2 operációs rendszert és SQL Server 2008 R2 adatbázist használt a HP.

Ár-teljesítmény

Érdekesség, hogy az új Opteronok rendkívül kedvező árazása ellenére nincs jelentős árkülönbség az AMD- és az Intel-alapú szerver között: az Opteron 6282SE-vel szerelt ProLiant DL385 G7 konfiguráció 316 ezer dollárba kerül, míg a Xeon X5690-re épülő szervernél 320 ezer dolláros árat adott meg a HP. A minimális árkülönbség és az Intel oldalára billenő teljesítményelőny miatt így az Opteron ár-teljesítmény aránya még rosszabb is mint a Xeoné, de a különbség jelentéktelen, a 3 százalékot sem éri el.

A jövőben ezt a helyzetet azonban látványosan átrendezheti, ha a Microsoft a SQL Server 2012 megjelenésekor valóban áttér a processzormag-alapú licencelésre, ez ugyanis erősen leronthatja az Opteronok gazdaságossági mutatóit. A vállalat által korábban publikált információk alapján az Enterprise verzió licence magonként 6874 dollár, vagyis a teszteben is szereplő kétfoglalatos, 32 magos Opteron konfiguráció esetében csak a SQL Server szoftverlicenc ára 219 ezer dollárt tesz ki, míg a Xeon X5690 esetében ez 82 ezer dollár, vagyis bő egyharmada.

SAP Sales and Distribution

Időközben a HP nyilvánosságra hozta egy másik iparági sztenderdnek számító benchmark, az SAP 2-tier Sales and Distribution futtatásával kapott eredményeket is, amelyeket 6200-as sorozatú Opteronokkal szerelt ProLiant szerverein végzett el. A négyfoglalatos ProLiant DL585 G7 szerver Opteron 6282SE processzorokkal megtömve 11450 usert szolgált ki 0,98 másodperces maximális válaszidő mellett és 62570 SAPS pontot ért el a tesztben, a kétfoglalatos DL385 G7 konfiguráció eredménye pedig 5805 felhasználó mellett 31720 pont - az operációs rendszer itt is Windows Server 2008 R2, az adatbázis-szerver pedig Microsoft SQL Server 2008 R2. Az Interlagos elődje, a 12 magos Magny Cours a HP azonos gépeiben négyfoglalatos konfigurációban 51580, illetve 24530 SAPS pontot ért el, vagyis az új processzor 20-30 százalék közötti teljesítménynövekedést hoz.

A hatmagos Westmere Xeon EP-t ezzel megelőzi az Interlagos, a két Xeon X5690-nel szerelt ProLiant DL380 G7 a HP által futtatott SAP S/D tesztben 28480 pontos eredménnyel zárt, ennél az új Opteron 11 százalékkal jobb. A tízmagos Xeon E7 teljesítményét azonban nem tudja befogni az Interlagos, a gyártótól függően 68-69 ezer pont körüli eredmény négyfoglalatos konfigurációban azt jelenti, az Intel előnye továbbra is bő 15 százalék, kétfoglalatos kiépítés esetén pedig több mint 20 százalék.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról