Szerző: Gálffy Csaba

2011. november 15. 11:32

Kiadta az Android 4.0 forrását a Google

Feltöltötte az Android 4.0.1 forráskódját a Google az AOSP oldalára, így mától bárki számára elérhető a legújabb operációs rendszer. Bár a legtöbb gyártópartner már korábban hozzáfért az szoftver fejlesztői változatához, a rendszer most vált teljesen nyílt forráskódúvá.

Megjött, itt van!

Elérhető az Android 4.0.1, kódnevén Ice Cream Sandwich forráskódja - jelentette be Jean-Baptiste Queru, az Android Open Source Project szoftvermérnöke. A forrás megnyitásával az Android legújabb változata is nyílt forráskódúvá vált - korábban a Gingerbread (2.3.x) verziók kódját nyitotta meg a Google, a Honeycomb (3.x) sosem volt nyílt. Az új kód nyilvánosságra hozásához a korábbiaktól eltérően már nem a kernel.org infrastruktúráján keresztül lehet hozzáférni, a Google a várható nagy érdeklődésre tekintettel saját git-szervereiről tette elérhetővé a forráskódot.

A most kiadott forrás az Android kódjának teljes fejlődési történetét tartalmazza, így az Ice Cream Sandwich előtti verziók összes változata is megtekinthető - benne az összes Honeycomb (3.x) verzió is: "a kiadás részét képezi a teljes Android forráskódfa, amely így természetesen tartalmazza a Honeycomb forráskódját is. Azonban mivel a Honeycomb kissé tökéletlen, azt szeretnénk, ha mindenki az Ice Cream Sandwichre fókuszálna" - tartalmazza a kiadási jegyzet. A Google saját bevallása szerint a Honeycomb egy félkész, sietve elkészített operációs rendszer volt, amelyet elsősorban emiatt nem tettek nyílt forráskódúvá - az iPad ellen azonban minél hamarabb szükség volt egy tabletes operációs rendszerre. A keresőóriás nyilatkozata szerint az ICS az "igazi", a Honeycombot pedig minél gyorsabban el kellene felejteni - mind a hardvergyártók, mind az alkalmazásfejlesztők oldalán.

Nem szabadabb

A forráskód kiadásával természetesen az Android nem vált valódi szabad operációs rendszerré - ahogy azt a Honeycomb példája is mutatja, a rendszer fölött a Google teljes hatalommal bír, a szabad szoftverekre jellemző "demokratikus" irányításról szó sincs. Ennek megfelelően a rendszer fejlesztése zárt ajtók mögött, mindenféle roadmap vagy vállalás nélkül folyik, a készítők csupán a kész kódot adják ki a közösségnek. Ez azt jelenti, hogy a platform jövőjéről hozott döntések kizárólag a Google-re tartoznak, a partnerek és a független fejlesztők nem nyernek beleszólást a fejlesztés irányába.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A forráskód megnyitásával új fejezet nyílik az Android életében, a kód ismeretében az összes hardvergyártó elkezdheti a 4.0 verziójú operációs rendszer adaptálását saját platformjára. A Google által kiadott információk szerint tehát a Samsung Galaxy Nexus létrehozásában közreműködő Samsung és Texas Instruments kivételével minden androidos gyártó és SoC-készítő most találkozik először az Ice Cream Sandwich kódjával és most kezdheti el a megfelelő fejlesztést. Az elkészült optimalizációk és esetleges javítások beépülnek az operációs rendszerbe, miután a forráskód kurátorai beemelik azokat az Androidba.

Kezdődik a munka

A korábbi tapasztalatok alapján a nagy gyártók mintegy 30 nap alatt adaptálják az operációs rendszert készülékeikre - ebben benne foglaltatik az optimalizálás és a validáció is. Ez a változatos hardveres alapokat használó gyártók esetében hatalmas munkát jelent, miveé a folyamatot minden hardverváltozat esetében egyenként kell elvégezni, a feladat azonban párhuzamosítható. A forráskód kinyitásával munkához látnak az operációs rendszer független fejlesztői is, akik különböző "disztribúciókat" hoznak létre belőle - ezek legsikeresebbje például a CyanogenMod. A korábbi, eszközspecifikus kernelek és az új rendszer összeházasítása révén pedig olyan telefonokra és tabletekre is portolható lesz az Ice Cream Sandwich, amelyekre a gyártó üzletpolitikai okokból nem ad ki frissítést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról