Szerző: Gálffy Csaba

2011. november 14. 12:28

Tőzsdén maradhatott az Olympus

Fokozatosan visszaszerezheti befektetői bizalmát az Olympus, már elkezdtek emelkedni a részvények árai. A botrányok által sújtott vállalatnak csak bírságot kell fizetnie a tőzsdefelügyelet döntése szerint - a papírok forgalomban maradhatnak.

Újra emelkedni kezdtek az Olympus papírjai a tokiói tőzsdén mikor kiderült, mégsem fogják kivezetni a vállalat papírjait a börzéről. Az emelkedés üteme miatt a részvény kereskedését fel is függesztették, az emelkedés ugyanis meghaladta a napi tőzsdei limitet. A szakértők szerint a vételi ajánlatok nagy része spekulánsoktól származik, akik a papírok tőzsdén maradására fogadnak.

Büntetőeljárás lehet belőle

Az információk szerint a japán tőzsdefelügyelet már megtette az első lépéseket a cég előző vezetésének büntetőjogi felelősségrevonása érdekében. Az illetékes hatóságtól kiszivárgó információk szerint a felelősök ellen eljárás fog indulni a közeljövőben, a per előkészítése már folyamatban van. Mint ismeretes, az Olympus korábbi vezetése könyvelési trükkökkel, a felvásárlásokkal kapcsolatos költségek mesterséges felfújásával rejtette el a vállalat veszteségeit.

A botrány kipattanásáért az Olympus volt elnök-vezérigazgatója tette a legtöbbet. Az áprilisban kinevezett Michael Woodford számos visszásságot fedezett fel a vállalat pénzügyeiben, ezért alapos belső auditot rendelt el. Az eredmények ismeretében Woodford felszólította a vállalat felügyelő bizottságát és elnökét az azonnali lemondásra - azonban ehelyett őt azonnali hatállyal elmozdították a vezérigazgatói pozícióból, eltérő vezetési koncepciókra hivatkozva.

A történet kulcsa a Gyrus Group 2008-as felvásárlása, amelyért akkor az Olympus 1,92 milliárd dollárt fizetett - 52 százalékkal a vállalat piaci értéke fölött. Az ügyletet akkor, a részletek ismerete nélkül számos japán pénzügyi lap is megkérdőjelezte, ennek nyomán indított vizsgálatot a frissen kinevezett Woodford. A Pricewaterhousecoopers által végzett audit szerint a legnagyobb rendellenesség egy kajmán-szigeteki tanácsadó iroda számára befizetett, az ügylet értékének 36,1 százalékát kitevő jutalék volt - a szokásos tanácsadói díj az ilyen méretű ügyletek esetében 1 százalék körüli. A 687 millió dollárért szolgáltatást nyújtó Axam Investments később az Olympus új vezetésének semmilyen megkeresésére nem reagált.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Woodford kirúgása után a nyilvánosság elé tárta az Olympus vezetésének pénzügyi gyakorlatát, amely saját elődje mellett a igazgatótanács és az elnök aktív részvétele mellett folyt. A kipattant botrány alapjaiban rázta meg a vállalat befektetőit, a részvény ára heteken belül korábbi értékének töredékére, kevesebb mint ötödére esett. Az eset ugyanakkor a legtöbb szakértőt az 1989-es nagy japán tőzsdei összeomlásra emlékeztette, akkor dominószerűen több nagy japán vállalatnál derült fény hasonló gyakorlatra - az Olympus esete több szakértő szerint is azt mutatja, hogy a japán vállalatvezetési modell továbbra is a negatív hírek elleplezésén alapszik.

Baj pedig nincs

A napokban kipattant botrány ellenére az Olympus gazdasági alapjai szilárdak. Ugyan felénk a közvélemény elsősorban fényképezőgépeiről ismeri a gyártót, a legnagyobb bevételt és profitot az Olympus orvosi endoszkópokat készítő üzletága jelenti, amely világszerte mintegy 70 százalékos részesedéssel rendelkezik ezen a piacon, e terület kilátásai pedig továbbra is kiválóak.

Ennek fényében érthető, hogy a vállalatra számos szakmai és spekulatív befektető szemet vetett, a rendkívül alacsony árú részvényárak mellett az Olympus piaci kapitalizációja töredéke a könyvelés szerinti értéknek - ami vonzza a spekulánsokat, de kedvező terepet nyújt egy versenytárs általi ellenséges felvásárláshoz is. A lehetséges felvásárlóknak azonban egyelőre türelmesnek kell lenniük, egy ilyen ügylet lezárása csak a most dúló botrány lezárása után jöhet szóba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról