Szerző: Folyó Gergely

2011. november 9. 13:45

Max Payne-re bízta magát a Take-Two Interactive

A vártnál jobb eredményekkel zárta az elmúlt pénzügyi negyedévet a Take-Two Interactive, de a tavalyi évhez képest így is gyengébben teljesített, miután alig volt említésre méltó játékmegjelenése július és szeptember között. Az év várhatóan nyereséges lesz, a Max Payne 3 nagyot fog durranni, mondják a kiadónál.

A Take-Two Interactive látszólag komolyan vette az uborkaszezont, a július és szeptember közötti időszakban egyetlen olyan játékot sem adott ki, ami akár minimálisan lendíthetett volna az  eladásain. A kontraszt a tavalyi év viszonylag erős második pénzügyi negyedéve után látványos: akkor olyan címekkel rukkolt elő a vállalat mint a Mafia II, a Sid Meier’s Civilization V, és a Red Dead Redemption.

Erős uborkaszezon

Ennek megfelelően a kiadó negyedéves árbevétele a tavaly 245 millió dollár uán 107 millió dollárra zuhant, és még a csekély, 8 milliós üzemi nyeresége is átfordult 47,3 millió dolláros, részvényenként 57 centes veszteséggé. Az áprilistól szeptemberig tartó féléves számokat összevetve is visszaesés látható, 620,4 millió dollár helyett 441,4 millió dollár volt a vállalat forgalma, a 35,4 millió dollár üzemi nyereség helyett pedig 55,9 millió dolláros, részvényenként 68 centes mínuszt könyvelhetett el a cég. A digitálisan terjesztett tartalmak mára a vállalat árbevételének 25 százalékát teszik ki.

Az idén megjelent játékok közül a Rockstartól érkező L.A. Noire volt az egyik legkeresettebb cím, a negyvenes években játszódó, nyomozós akciójátékból 4 millió példányt szállítottak le az üzleteknek. Nagy népszerűségnek örvend az észak-amerikai profi baseball bajnokság licencével készült MLB 2K11 és a Nicktoons MLB is, de egyébként a korábbi slágercímek hoztak pénzt a konyhára: továbbra is óriási sikernek örvend a 114 millió kiszállított kópiát maga mögött tudó Grand Theft Auto-sorozat, a Red Dead Redemption (13 millió darab), a Borderlands (5 millió), a Civilization-széria (11 millió), a Midnight Club: Los Angeles és az NBA 2K11.

01:53
 

NBA 2K12 - NBA's Greatest Trailer

Még több videó

Nem baj, lesz GTA

Strauss Zelnick, a Take-Two vezérigazgatója szerint az előrejelzéseket így is túlteljesítik a számok, ebből kifolyólag a pénzügyi év végére nyereséget, valamint a tervezettnél több, 1-1,1 milliárd dolláros forgalmat várnak a kiadónál. A második félévet az októberben megjelent NBA 2K12 indította, amely annak ellenére is jól szerepel eddig, hogy az idei NBA-szezon a bérvita miatt még mindig nem kezdődött el, és jó esély van arra, hogy teljesen el is marad. Elemzők szerint ez biztos bevételkiesést jelentene a vállalat számára, Zelnick viszont már korábban úgy nyilatkozott, hogy a lockout nem lesz hatással az eladásokra - az NBA 2K12 egyébként gyakorlatilag az összes  platformon, még iOS-en is elérhetővé vált. A kosárlabdás játék fejlesztői talán előre sejtették a lockoutot, a legnagyobb újdonságot az elmúlt évek legendás játékosainak és csapatainak megjelenése jelenti, így a szórakozás akkor is garantált, ha nincs NBA-szezon.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A nagy megjelenések sorában az L.A. Noire letölthető tartalmakkal kibővített kiadása következik: ebből a PC-s verzió már a héten megérkezik, a konzolos változatok pedig a jövő héten futnak be. A mobiljátékok piacán óriási siker lehet a Grand Theft Auto III okostelefonos, illetve tabletes átirata, februárban pedig a The Darkness II-től, márciusban a Max Payne 3-tól vár sikert a Take-Two. Az üzleti helyzetjelentés során a kiadó arról is beszámolt, hogy az új XCOM-játék megjelenése a 2013-as pénzügyi évre csúszik, vagyis csak április után fog boltokba kerülni.

01:25
 

Grand Theft Auto V - first trailer

Még több videó

A Take-Two szerint a fejlesztés alatt álló címei az eddigi legjobb felhozatalt képezik a vállalat történetében, és ha ez a játékok minőségén nem is feltétlenül fog érződni, az év végi számokon biztosan: a kiadó két héttel ezelőtt jelentette be hivatalosan a Grand Theft Auto ötödik részét, egy héttel ezelőtt pedig bemutatta az első előzetesét is - a reakciók alapján borítékolható, hogy a GTA-eladásokból egyébként is bőségesen profitáló cég következő üzleti éve jól fog sikerülni. Elemzők szerint a GTA V féléven belül, akár már májusban megjelenhet, és egy év alatt 20-25 milliós eladásokat produkálhat, ha jó értékeléseket kap a sajtótól.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról