Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 20. 12:38

A szerverek és az Xbox mentették meg Redmondot

Vegyes eredményekkel zárta az ünnepi időszakra eső második pénzügyi negyedévét a Microsoft. A PC-piac gyengélkedése rányomta a bélyegét a számokra, de jól fogytak a szervertermékek, az üzleti szoftverek és az Xbox 360.

Csendes ünnepi negyedévet zárt a Microsoft. Bár a cég bevétele rekordot döntött, igazán nagy durranásokról azonban nem tudott beszámolni a vezetőség - a vállalat a 2012-es naptári évre eső bejelentésrohamra készül, amely során megújul a Windows asztali és szerververziója, frissül a System Center termékcsalád, világszerte érkeznek az új Windows Phone-t futtató mobilok is.

A második pénzügyi negyedévet 20,9 milliárdos bevétellel zárta a Microsoft, ez éves szinten 5 százalékos növekedést jelent, 8 milliárdos üzemi eredménye azonban már 2 százalékos csökkenést mutatott, nettó profitja pedig 0,2 százalékkal 6,62 milliárd dollára apadt. A negyedévet 15,3 milliárd dolláros be nem folyt bevétellel és 19 milliárd dolláros szerződésállománnyal zárta a cég.

Nem ment a PC-piac, nem fogyott a Windows sem

A kliensüzletág, amely főképp az asztali Windowszal és a Windows Live termékekkel foglalkozik, 6 százalékos bevételcsökkenést szenvedett el, amelyet a Microsoft főképp a PC-piac gyengélkedésével magyarázott. Az üzemi eredmény ennél nagyobb mértékben, 12 százalékkal esett vissza, ennek oka feltehetően a következő generációs Windowszal kapcsolatos fejlesztési költségek, másfelől a PC-piac összetételének változása áll a hátterében: a PC-eladásokat a fejlődő országok dominálják, ahol az operációs rendszer olcsóbb, kisebb nyereséget termelő változatai fogynak inkább.

A Microsoft a 2009 őszén elrajtolt Windows 7-ből már 525 millió példányt értékesített (ez több mint az eddig eladott androidos és iOS-es készülékek száma összesen), a cég tájékoztatása szerint világszerte a vállalati PC-k harmadát állították már át az új operációs rendszerre. Idén érkezik az utód, a Windows 8, amelynek februárban jelenik meg a nyilvános bétája. Bár a Microsoft hivatalosan még nem kötelezte el magát a dátum mellett, a végleges verzió feltehetően legkésőbb az ősszel befut, hasonlóan a Windows 7-hez.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Továbbra is égeti a pénzt az Online Divison, amely minden erőfeszítése ellenére képtelen fogást találni a Google-on. Bár a Bing részesedése folyamatosan nő a keresőpiacon, még az Egyesült Államokban is csak 15 százalék körüli, és a keresőhirdetésekből származó árbevétel is 13 százalékkal nőtt éves szinten, a részleg még mindig masszívan veszteséges, a legutóbbi negyedév során 458 millió dolláros volt a mínusz, ez áll szemben 748 milliós bevétellel.

Az üzleti szoftverek és az Xbox húztak

A Windows-üzletág volt az egyetlen, ahol csökkent a bevétel, minden más részleg erőteljes bővülésről számolt be. A szerverekért és fejlesztői eszközökért felelős részlegnél 11 százalékkal 4,77 milliárd dollárra bővült a negyedéves bevétel, a Business Division pedig 2 százalékos növekedést ért el annak ellenére, hogy a lakossági PC-vásárlások megtorpanása miatt az Office otthoni változataiért is megcsappant a kereslet - ezt azonban ellensúlyozni tudta az Exchange Server, a SharePoint és Lync, valamint a Dynamics töretlen népszerűsége.

Erős negyedévet zárt az Xboxszal is foglalkozó Entertainment and Devices: az ünnepi időszakban 8,2 millió Xbox 360 fogyott és a játékeladások is jól alakultak, számos exkluzív sikercím érkezett a piacra mint például a Forza Motorsport 4 és a Gears of War 3, valamint olyan multiplatform sikerek mint a Call of Duty: Modern Warfare 3, a Battlefield 3, valamint az Elder Scrolls: Skyrim. A konzolhoz készített mozgásérzékelős kiegészítő, a Kinect is jól fogyott, története során már 18 millió darabot értékesítettek belőle. Az Entertainment and Devices részleg bevétele 14 százalékkal emelkedett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.