Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 4. 08:48

Létszámcsökkentés az AMD-nél

Jövő tavaszig közel 1400 munkatársától válik meg az AMD, hogy csökkentse működési költségeit. A megtakarításokat a növekedési területek támogatására csoportosítja át a félvezetőgyártó.

Dolgozóinak több mint tizedétől, összesen mintegy 1400 munkatársától válik meg az AMD, jelentette be tegnap egy dolgozóknak küldött feljegyzésben Rory Read elnök-vezérigazgató. A leépítésre már a harmadik negyedéves eredménybejelentő konferenciahívás óta lehet számítani, már akkor is elejtett néhány olyan megjegyzést Read, amelyekből egy közelgő létszámcsökkentés képe rajzolódott ki.

"Iparágunk inflexiós ponthoz érkezett [...] Nyilvánvaló, hogy agresszív lépéseket kell tennünk annak érdekében hogy világosan meghatározható értéket nyújtsunk az ügyfeleinknek és optimalizálni kell a meglevő üzletünket, miközben fel kell készíteni a vállalatot a jövőbeli növekedésre. Ha nem lépünk azonnal, lekéssük ezeket a lehetőségeket és kifacsarnak minket" - írta a dolgozóknak Rory Read. "Annak érdekében, hogy erősítsük piaci pozíciónkat, a kompetenciánkat hozzá kell igazítani a piaci változásokhoz és egy versenyképesebb költségstruktúrára kell átállnunk. A versenytársaink nagyok és komolyan kell venni őket, de megtesszük a szükséges intézkedéseket hogy legyőzzük őket."

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A 11 ezer főt foglalkoztató AMD mintegy 1400 dolgozótól válik meg, a létszámleépítés az összes régiót és üzleti területet érinti, a cég néhány közép- és felsővezetőtől is megválik, illetve újratárgyalja vagy megszünteti számos, szerződéssel foglalkoztatott alkalmazott munkaviszonyát is.  A vállalat becslései szerint az elbocsátások 105 millió dollárba kerülnek, de már idén 10 millió dolláros, jövőre pedig 118 millió dolláros megtakarítást eredményeznek a működési költségekben. A vállalat emellett egyelőre nem részletezett átszervezéseket is végrehajt, így idén  összesen 90 millió dollár, jövőre pedig 200 millió dollár működési megtakarítást vár.

Rory Read szerint a megtakarított összeg jelentős részét olyan növekedési területek beindítására és támogatására fogja felhasználni az AMD mint az alacsony fogyasztású lapkák, a fejlődő országok piacaira szánt termékek, valamint a cloudok építésére használt technológiák, magyarán szólva szerverplatformok. Az elnök-vezérigazgató egy november 9-én tartott webcast során fogja ismertetni az AMD stratégiai elképzeléseit. Tegnap az AMD részvények árfolyama közel 5 százalékkal emelkedett a New York-i tőzsdén, a létszámcsökkentés bejelentése után, a tőzsdezáráson kívüli kereskedésben azonban 1,7 százalékkal csökkent az árfolyam, A cég idén piaci értékének mintegy harmadát bukta el.

Az AMD a múlt héten hozta nyilvánosságra harmadik negyedéves eredményeit, amely során 4 százalékkal növekedő, 1,69 milliárd dolláros bevételt ért el, ehhez 97 millió dolláros nettó profit társult, szemben az egy évvel korábban elért 118 milliós veszteséggel. Az elemzők által figyelt bruttó eredményhányad a tavalyi 46 százalékról 45 százalékra romlott, mivel a termeléssel kapcsolatos költségek a bevételnél gyorsabban növekedtek. A negyedév során a vállalat 4 millió dollár készpénzt vesztett. "Nem kétséges, hogy javítanunk kell a végrehajtáson és megtesszük a szükséges lépéseket annak érdekében hogy a termékeink időre a piacra kerüljenek. Még sokat kell dolgoznunk, de jó úton haladunk és látszik hogy fejlődünk" - mondta a harmadik negyedéves eredménybejelentő konferencián Rory Read.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról