Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 3. 12:20

Növelte piaci részesedését az AMD

Nyilvánosságra hozta az x86-os processzorpiac harmadik negyedévére vonatkozó adatait az IDC. A piac egészségesen növekedett, az AMD pedig enyhén növelni tudta részesedését.

A harmadik negyedévben 10,7 milliárd dollárra nőtt az x86 processzorok piaca az IDC szerint. A bővülés tavalyhoz képest 16,1 százalékos volt, miközben a leszállított darabszám csak 5,2 százalékkal emelkedett, ami a PC-piac gyengélkedésével magyarázható.

A számokból látszik, hogy az egy processzorra jutó átlagos eladási ár több mint 5 százalékkal erősödött, sorozatban ez volt a nyolcadik ilyen negyedév, mondta Shane Rau, az IDC elemzője. Ennek két oka van, a grafikus vezérlőt integráló processzorok (Intel Sandy Bridge, AMD Brazos, Llano) terjedése, valamint hogy a tabletek előre törésének köszönhetően szinte teljesen kiszorultak a piacról az olcsó Atom processzoros netbookok. Az IDC adatai szerint a harmadik negyedévben eladott PC-processzorok 73 százaléka tartalmazott integrált grafikus magot.

Erősített a notebook-piacon az AMD

A chipgyártók versenyében az erőviszonyok nem változtak számottevően, az AMD a Llanót kedvező műszaki paramétereit egyelőre nem tudja komoly piaci sikerre váltani, mivel az értékesítési volument visszafogják a gyártópartner  technológiai problémái a 32 nanométeres félvezetőgyártási eljáráson, a Bulldozer pedig csak a negyedév végén jelent meg és csak korlátozott mennyiségben hozzáférhető. A harmadik negyedévben az Intel 80,2 százalékos részesedést szerzett, ami 0,2 százalékpontos csökkenés 2010 harmadik negyedévéhez képest, eközben az AMD piacrésze 19,2 százalékról 19,7 százalékra emelkedett. A VIA teljesen a perifériára szorult, már csak a piac 0,1 százalékát tartott kézben az IDC szerint.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az Intel részesedése továbbra is a szerverek és munkaállomások terén a legmagasabb, ahol az elmúlt években az AMD teljesen versenyképtelenné vált. Az Intel az x86-os szerverpiac 95,1 százalékát tartotta kézben az IDC szerint, vagyis növelte befolyását a tavalyi harmadik negyedévhez képest, amikor 93,7 százalék volt a részesedése. Az AMD 2011 végén mutatja be a vadonatúj, Bulldozer-alapú Opteronokat, kérdés ezek mennyire lesznek versenyképesek a 2012 elején várható Sandy Bridge-alapú Xeonok ellen.

A notebookok terén 82,3 százalék volt az Intel részesedése, ami jelentős csökkenés a tavalyi 85,9 százalékról - az AMD látványosan tör magának utat a laptopok terén, elsősorban a fejlődő országokban, Kínában, Indiában értékesített olcsó, 200-600 dolláros konzumer gépek szegmensében, miközben a fejlett országokban a lakosság szinte teljesen leállt a PC-vásárlásokkal, a kereslet a vállalatok felé tolódott el.  A zöld emblémás vállalat a harmadik negyedévben a mobil x86-os chipek szegmensében 13,6 százalékról 17,6 százalékra tornázta részesedését.

A cég továbbra is az asztali gépek terén áll a legjobban, itt 24,1 százalékos befolyással bír, míg az Intel 75,8 százalékkal. Egy év alatt az Intel azonban 4 százalékpontnyi részesedést vett el az AMD-től és a VIA-tól, tavaly a második számú CPU-gyártó még 27,8 százalékos befolyással bírt a szegmensben. Ennek magyarázata, hogy a desktop PC-ket egyre inkább csak vállalatok vásárolják, az üzleti modellek terén pedig az Intel nagyobb befolyással bír.

Gyengébb lesz az év mint várták

Az IDC némileg rontotta az x86-os chipek idei forgalmával kapcsolatos kilátásokat, amelyeket a globális gazdasági környezet közepette gyengülő PC-vásárlásokkal magyaráz. Az elemzőcég szerint 2011-ben csak 7,3 százalékkal nő a chipek darabszám szerinti forgalma, szemben a korábban várt 9,3 százalékkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról