:

Szerző: Dojcsák Dániel

2011. november 2. 14:09

Elrontotta a Gmailt a Google?

A Google+ megjelenése óta sorra újulnak meg a Google webes szolgáltatásai, az új, modernnek kikiáltott külső mellett hasznos és haszontalan funkciók tucatjait terítve a felhasználók elé. A Gmail sem kivétel ez alól, ami a korábbi ráncfelvarrás után most egy komolyabb átalakítást kapott.

Minden felhasználó, függetlenül attól, hogy amerikai angolra vagy épp magyarra van állítva a kezelőfelülete, a napokban egy felhívást talál a levelező bal alsó sarkában. A linkre kattintva azonnal átállítható a kezelőfelület az új verzióra, illetve egy gyorstalpaló ismertetőt is végignézhet az, aki nem bízik önmagában az újdonságok felfedezésével kapcsolatban.

A több néha kevesebb?

Az áttervezés legfontosabb eredménye a Google szerint, hogy a felület sokkal áttekinthetőbb, könnyebben olvashatóbb és a hosszú levelezések, válaszok és listák tengerében nehezebben veszünk majd el. Az első észrevehető különbség, hogy a Google+ révén bemutatott megjelenés itt is teljesen átvette a hatalmat. A nagyobb gombok, nagyobb terek és a széthúzott felületek elsőre, sőt, másodikra is nagyon szokatlanul hatnak. Pozitívumként egyelőre annyit lehet felhozni, hogy minden Google-termék azonos felületekkel operál, ráadásul az azonosság átível a platformok közt is, mindegy, hogy asztali, mobilos vagy tabletes környezetben nyitjuk meg ezeket az alkalmazásokat, előbb-utóbb mind ugyanúgy néz majd ki.

A fejlesztések közül ki kell emelni a felújított thread-kezelést, ami ráfért már a levelezőre. Mostantól a hosszú viszontválaszok listájában nem csak a név jelenik meg, hanem a "snippetben" a levél első sora is, így esély lesz elsőre eltalálni a keresett levelet. A felesleges információk viszont eltűntek, a feladó címe például csak a kibontás után látszik.

01:27
 

Gmail's new look

Még több videó

Változott a csillagok rendszere is, a felhasználók a beállítások közt választhatnak, hogy megmaradnak az eddigi rendszernél, vagy inkább 4, esetleg még több megkülönböztetést használnának a levelek kiemelésére. A sárga és kék csillagot, vagy éppen a piros felkiáltójelet  magukon viselő levelek külön szűrhetőek, így több fontossági szintet is beállíthatunk, vagy különböző tematikákat külön csillagozhatunk - ezt az Outlook emberemlékezet óta tudja.

Kong az ürességtől

A legnagyobb kritika az új felület térelosztását éri, egyszerűen túl sok az üres, kihasználatlan rész, ami a fontos elemek, ez esetben a levelek elől veszi el a helyet, az eredmény pedig az lett, hogy sokkal kevesebb levél fér ki a képernyőre. Remélhetőleg a Google megszondázta korábban a felhasználókat és azért készült ez a szellős dizájn, mert a megrögzött Gmail-használók közül szinte mindenki frászt kap ettől. A beállítások közt elérhető újrarendezéssel lehet sűríteni három fokozatban a megjelenést, ez a Gmail, Reader, Calendar és Docs felületen is egyaránt elérhető. A kompakt beállítással egészen vállalhatóvá válik a megjelenés, de az új dizájn biztosan nem azok számára készült, akik dolgoznak a Google webes eszközeivel.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A váltás után az is feltűnő, hogy a korábbihoz képest sokkal lassabb lett a levelező működése, a töltési idők nőttek, illetve a kompakt nézetet választva valószínűbb, hogy beakad a scroll vagy egyes műveletek. A Google minimalista hozzáállása végleg megszűnt létezni - a hatékonyság és használhatóság szempontjából is jól működő szöveges gombok helyett már csicsás ikonokat látunk, az oldalak szétfolynak a szkriptektől és HTML5 kódoktól. A funkcionalitás ennek megfelelően sokkal szélesebb lett, de ennek az ára a nagyobb teljesítményigény.

Kereső kezdőknek

A Gmail keresője az egyik ilyen felület. Eddig a keresőmező szabadszavas keresőként működött, amihez nem tartoztak kapcsolók, viszont szöveges paraméterezéssel szinte minden lehetőség elérhető volt. Mostantól a leggyakrabban használt paraméterek egy lenyíló menüt kaptak, így a laikusok is tudnak már címzettre vagy feladóra keresni. A bal oldali menüsáv is frissült, a chat és a widgetek ki-be kapcsolhatóak, a méretűk állítható, és a címkék listája is könnyebben testre szabható. A felújítással párhuzamosan érkezik végre a különálló Gmail alkalmazás iOS platformra is, amiből ugyan egy-egy képesség hiányzik az asztali és az androidos verzióhoz képest, viszont a push értesítések, a priority inbox benne lesz, sőt, valószínű, hogy a natív alkalmazás Google+ integrációt is kap.

Hasonló átalakításon esett át a Google Reader is, a legnagyobb fájdalom ott is a kihasználatlan helyekkel kapcsolatos. A felület felső, leginkább értékes részén nagyon sok az üres, céltalanul eltékozolt hely, pedig a Reader-használók kifejezetten azért fogyasztják itt a tartalmat, hogy fókuszáltan, kompakt módon láthassák egyben az összes általuk érdekesnek talált forrást. Visszaállítani a régi verziót egy ideig lehet még, de a lehetőség linkjénél sejtelmesen ott szerepel az “ideiglenesen” szó.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.