Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 2. 11:38

Megmutatta első ARM-alapú szerverét a HP

Bemutatta négy ARM Cortex-A9 magot tartalmazó szerverprocesszorát a Calxeda, a chipekre a HP is épít majd szervert.

Bemutatta a világ első, kimondottan szerverekbe szánt ARM processzorát az amerikai Calxeda, erre épül a HP Redstone névre hallgató kísérleti szervere - azonban egyáltalán nem biztos hogy ez valaha megjelenik.

Négy processzor, 20 watt

Az EnergyCore ECX-1000 négy ARM Cortex-A9 processzormagot integrál egyenként 32+32 kilobájt elsőszintű és 4 megabájt megosztott, ECC-védett másodszintű cache társaságában. A chip sava-borsa azonban a Calxeda által kifejlesztett 80 Gbps sávszélességű 8x8-as kialakítású "fabric switch", amely a processzormagok 10 Gbps sebességű összekötéséről gondoskodik chipen belül és kívül, akár 4096 processzorig. Emellett a lapkán helyet kapott egy beágyazott rendszermenedzsment-chip, PCI Express- és Ethernet-vezérlő, SATA-vezérlő, DDR3 memóriavezérlő, valamint SD/MMC vezérlő is, vagyis lényegében egyetlen chipből felépíthető egy komplett számítógép.

A Calxeda emellett bemutatott egy négyprocesszoros referenciaszervert, amely négy ECX-1000 processzoron kívül legfeljebb 16 gigabájt DDR3 memóriát tartalmaz 4 miniDIMM foglalatban, emellett találhatók rajta SATA-csatlakozók és memóriakártya-aljatok is. Az EnergyCardnak nevezett mikroszerver kompakt mérete (254x69 milliméter) folytán lehetővé teszi rendkívül nagy processzorsűrűségű energiatakarékos telepítések építését - a Calxeda számításai szerint egy négyprocesszoros EnergyCard maximális fogyasztása mindössze 20 watt memóriával együtt, üresjáratban pedig megelégszik 2 wattal.

"Minden csillag együtt áll, web 2.0 adatalapú iparágak, cloud computing, hordozható nyílt forrású szoftverek, energiafogasztási krízis és az ARM processzorok szerverek számára is megfelelő teljesítménye. Hisszük, hogy felvirradt az energiahatékony szerverek új korszaka a scale-out feladatok számára és ma bemutatjuk azt az architektúrát, amely lehetővé teszi ezt az áttörést" - mondta a Calxeda társalapítója és vezetője, Barry Evans, aki korábban a Marvellnél, ezt megelőzően pedig az Intelnél dolgozott ARM-alapú alkalmazásprocesszorok (XScale) fejlesztésén.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az ECX-1000 vagy más ARM chipek teljesítményéről szerverfeladatok alatt jóval kevesebb lehet még a legalacsonyabb fogyasztású Xeonokénál is, azonban ezt a hátrányt több tíz processzor csatasorba állításával kompenzálhatja - sok lúd disznót győz. Természetesen ehhez elengedhetetlenül szükséges, hogy az ARM-alapú szervereken futó feladatok jól párhuzamosíthatók és inkább I/O- mint CPU-korlátosak legyenek, valamint ne igényeljenek nagy memóriát, mivel az ECX-1000 processzorok 4 gigaájtnál többet nem támogatnak. A megcélzott workloadok között van a webkiszolgálás, a levelezés, valamint az elosztott adatfeldolgozás (pl. Hadoop).

A HP sűrű szervere

Az EnergyCore processzorok mintapéldányai már elérhetők a szervergyártók számára, a kereskedelmi szállítások 2012 közepén kezdődnek meg, közölte a cég. Az első nagy szervergyártó, amelyet a Calxeda a vásárlói között üdvözölhet, a HP, amely már évek óta a legtöbb kiszolgálót értékesíti a világon, elsősorban x86-alapú ProLiant gépeinek köszönhetően.

A szervergyártó által indított Moonshot projekt célja extrém alacsony fogyasztású, masszívan skálázható szerverek építése nyílt szabványokon, olyan partnerek együttműködésével mint az ARM, az AMD, a Calxeda, a Canonical és a Red Hat. Ennek az erőfeszítésnek az első gyümölcse a Redstone névre hallgató kísérleti szerverplatform, amely 288 ECX-1000 processzoros szervert zsúfolt egy 4U magas keretbe, ami 1152 processzormagot jelent. A Redstone által használt SL6500 keret három üzem közben cserélhető tápegységet és nyolc ventilátort tartalmaz, minden tálca 4 darab gigabites összekötettéssel rendelkezik az EnergyCore Fabric Switch-csel. Egy teljesen telepakolt Redstone szerver esetén háttértárat csak hálózaton keresztül lehet csatlakoztatni, de a HP készít olyan fiókokat is az SL6500 kerethez, amely 192 SSD-t vagy 96 darab 2,5" merevlemezt tartalmaz.

A Redstone egyelőre csak kísérleti projekt a HP-n belül is, a vállalat egyelőre nem kötelezte el magát a kereskedelmi szállítások mellett. A vállalat ügyfelei azonban távoli hozzáférést kérhetnek a saját üzemeltetésű Redstone rendszerekhez, amelyeken a Calxeda processzoraira optimalizált Ubuntu Linux vagy Red Hat Linux operációs rendszeren tesztelhetik saját alkalmazásaik teljesítményét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról