Szerző: HIRDETÉS

2011. október 31. 12:08

Kisvállalati rendszergazdák svájci bicskája

A vállalati PC-k távoli felügyelete, szoftver- és hardverleltár készítése, frissítések telepítése, a felhasználónak távoli segítség nyújtása egyáltalán nem újdonság, régóta rendelkeznek erre különféle megoldások mind a Microsoft, mind más gyártók kínálatában. A Windows Intune a korábban csak nagyvállalati termékekben található képességeket teszi elérhetővé kisebb szervezetek számára is, elérhető áron.

Az év elején megjelent és ősszel frissített Windows Intune a felhőben fut, a működéséhez nincs szükség helyben működő menedzsmentszerver és rajta futó szoftverek megvásárlására, így a legkisebb, akár néhány PC-vel rendelkező szervezetek számára is hozzáférhetővé teszi a távfelügyelet lehetőségeit, de nagy segítséget ad azoknak a szolgáltatóknak is, akik több cégnél üzemeltetnek PC-ket. Az Intune-nal kényelmesebben megoldhatják a gépek távoli figyelését és akár olyan rutinfeladatokat is végrehajthatnak távolról, amihez eddig a munkatársaknak a helyszínre kellett menniük. Az eredmény: kevesebb ráfordított idő, kevesebb költség.

Szoftverfrissítés távolról

A Windows Intune teljes leltárt képes készíteni a rá bízott PC-kről, a gépeket több szempont szerint lehet csoportosítani, például gyártó, kivitel (desktop/notebook), processzortípus, memória mennyisége vagy a futtatott operációs rendszer típusa szerint. Az adminisztrációs felületen a gépekből tetszőleges csoportokat is létre lehet hozni, ez a más cégeknél PC-kez üzemeltető vállalkozások számára lehet hasznos, mivel egyetlen felületen kezelhetik akár több tíz szervezet gépeit - egy adminisztrációs hozzáféréshez legfeljebb 20 ezer PC tartozhat, de az Intune igény esetén egy gépre is előfizethető.

Az adminisztrációs konzol a böngészőben jelenik meg, így bárhonnan elérhető, a rendszergazda akár vidéken vagy külföldön is rá tud nézni a rábízott gépekre és el tudja végezni azokat a feladatokat, amelyek a konzolról lehetségesek. Ezek közé tartozik a riasztások megtekintésre (ezekről természetesen e-mail értesítés is kérhető), a tűzfalra, vírusvédelemre és frissítésekre vonatkozó szabályok beállítása, vírusirtás, frissítések telepítése, különféle riportok lekérése és a távoli segítségnyújtás.

A csak távoli asztal hozzáférést nyújtó megoldásokkal szemben az Intune konzolján a lekérdezéseket és módosításokat offline gépeken is végre lehet hajtani, a kliens a következő csatlakozáskor automatikusan életbe lépteti azokat (természetesen az Intune konzolján a legutolsó ismert állapot látható). Az éppen konfigurált PC-knek nem szükséges működnie, így a rendszeradminisztrációs feladatokhoz nem kell a gépeket feleslegesen bekapcsolva hagyni, és a gépek előtt ülő felhasználók idejét sem "rabolja el" a rendszergazda.

Az Intune-ban az adminok többféle riasztást beállíthatnak, nem csak az olyan „vészhelyzetekre”, mint egy kártevő megjelenése valamelyik PC-n, hanem például a merevlemez szabad kapacitásának csökkenése egy előre beállított szintre, vagy egy frissítés sikertelen telepítése. Az októberben rajtolt Intune 2.0 már nem csak a Microsoft szoftvereit tudja távolról frissíteni, hanem szinte bármely gyártó programját. A rendszergazdák létrehozhatnak telepítési csomagokat is, amelyeket aztán egyszerre „nyomhatnak le” több PC-re is. A Microsoft a tesztidőszak alatt 2 gigabájtos, az előfizetőknek 20 gigabájtos, felárért bővíthető online tárhelyet biztosít, ahová a telepítésre szánt csomagokat fel lehet tölteni, a gépekre innen tölti le az Intune kliensprogram. Ha az Intune-on keresztül telepített MSI csomagok támogatják a „csendes” eltávolítást, azokat az Intune-ból el is lehet távolítani, egyébként távoli segítségnyújtáson keresztül a rendszergazda tetszőleges szoftvert eltávolíthat és bármilyen feladatot végrehajthat a gépeken, de a távsegítséget a felhasználónak kell kezdeményeznie.

Licencgazdálkodás egyszerűen

Az egyik leghasznosabb része az Intune-nak a szoftverleltár lekérése, valamint a licenckövetés. A szervezetek eltárolhatják az Intune-ban a rendelkezésükre álló mennyiségi, OEM és bolti Microsoft szoftverlicencek, illetve más gyártóktól származó licencek számát és típusát és lekérhetik az egyes gépekre telepített programok listáját is. Ezeket az Intune-nal összehasonlítva könnyen végezhetnek alapszintű licencgazdálkodást, nem fordulhat elő velük többé hogy egy auditnál derül ki, hogy a használt példányoknál kevesebb szoftverlicenccel rendelkeznek. Az Intune-nal segített licencgazdálkodás azt is lehetővé teszi, hogy csak a valóban használt szoftverek licencét vásárolja vagy újítsa meg a szervezet, így elkerülhető a felesleges kiadás.

Egy vezetői vagy más audit esetén jöhet jól, hogy a kezelőfelülethez az adminok bárkinek adhatnak "read only" hozzáférést. A "read only" felhasználók megtekinthetik a gépek állapotát, információkat kérhetnek le és riportokat generálhatnak, de a beállításokat nem módosíthatják és az Intune vagy a felügyelt PC-k működésébe sem avatkozhatnak be. A riportokhoz használt lekérdezések természetesen elmenthetők, később újra lefuttathatók. A riportok eredményét CSV-be is tudja exportálni az Intune, így azokat tetszőleges eszközökkel (pl. Excel) részletesebben fel lehet dolgozni.

Az Intune hardverleltár képessége is hasznos a szoftverlicencek vásárlásakor: a szervezet egy pár gombnyomással elkészülő riport alapján el tudja például dönteni, a gépparkjának mekkora része teljesíti egy szoftver, mondjuk egy új Windows-verzió által előírt hardverkövetelményeket, illetve hogy milyen hardverbővítésre van szükség ahhoz, hogy a PC-k megfeleljenek a gyártó ajánlásainak. Mivel az Intune-előfizetés árában benne van a Windows 7 Enterprise (vagy megjelenésekor újabb, pl. Windows 8) operációs rendszer használatának joga is, az Intune-nal egy Windows XP-n "ragadt" vállalat az OS modernizációt is kedvező áron meglépheti, vagy az újabban megvásárolt, már Windows 7-et futtató gépei mellé felzárkóztathatja a régebbi verziókat futtató PC-ket.

Windows XP SP3 vagy újabb gépek felügyelhetők

A Windows Intune ára felügyelt gépenként 11 euró havonta, amiből a Windows Software Assurance ügyfelek még majdnem 50 százalékos kedvezményt is kapnak. Az szoftver kliensprogramja Windows XP SP3 vagy újabb desktop operációs rendszerekkel kompatibilis, a menedzsment-konzol elindításához pedig csak egy Silverlightot támogató böngészőre van szükség. A Windows Intune 30 napos próbaverziójára a szolgáltatás weboldalán lehet regisztrálni.

Windows Intune cikksorozatunkat lezárandó, elindult a HWSW és a Microsoft közös kvízjátéka. A kvízben számos nyeremény mellett egy Windows Phone 7 Mango-alapú HTC Titan okostelefon is gazdára talál. Részletek a kvíz oldalán.

[A Microsoft Magyarország megbízásából készített anyag.]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról