Szerző: Folyó Gergely

2011. október 27. 17:19

Óriási veszteséggel zárta a Nintendo az elmúlt félévet

Az idei pénzügyi év során másodszor volt kénytelen változtatni év végi előrejelzésein a Nintendo, miután a szeptemberben véget ért hat hónapot a vártnál nagyobb veszteséggel zárta. A vállalat láthatóan továbbra is bízik a karácsonyi szezonban, a bukdácsoló 3DS-ből márciusig még mindig 16 millió darabot akar eladni.

A Nintendo szekere továbbra is nehézkesen döcög. A vállalat gyengeségeit először a 2012-es pénzügyi év első negyedében, az április-június közötti időszakban sikerült számszerűsíteni, mikor a japánok először könyvelhettek el veszteséges negyedévet elsősorban a Nintendo 3DS gyenge teljesítménye miatt. Bár a konzol árát drasztikusan csökkentették a nyár végén, ez egyelőre legfeljebb csak a költségeken érhető tetten, miközben a Wii és a DS értékesítése is egyre lassul.

A Nintendo már a karácsonyt várja

A Nintendo nem túl rózsás eredményeit a japán Nikkei szellőztette meg a tegnapi nap folyamán, a hírre - miszerint a kiotói konzolgyártó a tervezett 55 milliárd helyett 100 milliárd jen veszteséggel zárt - a vállalat részvényárai 7,5 százalékot estek. Ma reggelre megérkeztek a hivatalos számok is: az áprilisban kezdődött pénzügyi év első felében éves viszonylatban 40,6 százalékkal, 215,7 milliárd jenre zuhant a Nintendo árbevétele, miközben az üzemi vesztesége 57,3 milliárd jenre rúgott a tavalyi év hasonló időszakának 54,2 milliárd jenes profitjával szemben.

A teljes működési veszteség a várt 55 milliárd jennél valóban sokkal nagyobb lett, összesen mintegy 107,8 milliárd jent tett ki, amiből 52,4 milliárd jen az árfolyamkülönbségekből származik: a Nintendo bevételeinek 79,2 százaléka, vagyis 170,8 milliárd jen külföldről folyt be, így az erős jen és a gyengélkedő euró komolyan éreztették a hatásukat a számokon. Ezzel egyébként más japán cégeknek, köztük a Sonynak is számolnia kell, ezt a vállalat pénzügyi szakembere, Hiroshi Kurihara erősítette meg a Bloombergnek a hónap elején.

A legnagyobb várakozások a Nintendo 3DS teljesítményét előzték meg: a gyártó augusztusban csökkentette a konzol árát, vagyis veszteségesen kezdte el azt árulni abban reménykedve, hogy növelni tudja a játékosbázist. Ez részben sikerült, a szemüveg nélküli 3D-s megjelenítést kínáló konzolból 3,07 millió példányt adtak el világszerte az elmúlt félév során, ezzel a június végéig értékesített 4,32 millió darabot 6,68 millióra sikerült feltornászni. A 3DS-es játékokból a reméltnél is kevesebb, 8,13 millió talált gazdára, és bár a Nintendo szerint több slágercím is érkezett a konzolra, milliós eladásokkal csak a Nintendo 64-es The Legend of Zelda: Ocarina of Time felújított változata büszkélkedhetett.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Visszaestek a Nintendo DS és a Wii eladásai is, de ez tulajdonképpen nem meglepő, hiszen az életpályájuk végét járó konzolokról van szó. A DS-ből 2,58 millió példány fogyott a félév alatt és 28,99 millió darab játékot vásároltak a platformra. A Wii esetében 3,35 millió hardvert és 36,45 millió szoftvert jelentett a Nintendo, ami annak is köszönhető, hogy kevesebb slágercím tette tiszteletét a platformon az elmúlt hónapokban.

Változnak a tervek - már megint

A féléves eredmények bejelentése után a Nintendo az idei pénzügyi évben másodszor is kénytelen volt változtatni az előjelzésein, az eltérések abból fakadnak részben, hogy ezúttal más árfolyamokkal számolt a vállalat. A márciusban véget érő esztendőre így 900 milliárd helyett 790 milliárd jen bevételt remélnek Kiotóban, a 35 milliárdos üzemi eredmény helyett pedig mindössze 1 milliárd jent várnak. Érdekes, hogy bár a gyenge játékeladások láttán 70 millió 3DS-szoftver helyett már csak 50 milliót akar értékesíteia cég, addig a korábbi terveknek megfelelően 16 millió 3DS-en adna túl a pénzügyi év végéig.

Bár ez elsőre elérhetetlennek tűnik, a Nintendo fokozott figyelemmel várja a karácsonyi szezont: mint azt Satoru Iwata, a vállalat elnöke és független szakértők többször hangsúlyozták, a gyártó számára mindig kritikus fontosságú ez az időszak a hardvereladások szempontjából, ráadásul az év végén végre befutnak az első 3DS-es Mario-játékok is, amik meghúzhatják a szoftverszámokat. A Nintendo Wii is erősíthet a következő hónapokban, hamarosan új kiszerelések érkeznek a konzolból, emellett novemberben a boltok polcaira kerülhet a legújabb Zelda-epizód is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról