:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. október 28. 10:47

Teljes hátraarc: megtartja a PC-részleget a HP

Megfordította korábbi döntését és mégsem választja le a személyi számítógépek gyártását a HP. Léo Apotheker vezetése alatt a vállalat úgy döntött, hogy nem érdemes tovább szenvedni az alacsony eredményhányaddal kecsegtető számítógépgyártással - a vezér kirúgása után azonban most visszakozott a cég.

Teljes hátraarcot hirdetett Meg Whitman, a HP nemrég kinevezett elnök-vezérigazgató asszonya a személyi számítógépes üzletág jövőjével kapcsolatban. Míg elődje, a szeptemberben távozott Léo Apotheker vezetése alatt a HP bejelentette, hogy valamilyen formában megválik a részlegtől, az új vezetés mintegy öt hetes vizsgálódás után a PC-s ágazat megtartása mellett tette le a garast. "A HP objektíven megvizsgálta a személyi számítógépes részleg leválasztásának stratégiai, pénzügyi és működési vonzatait. Elemzésünk nyomán nyilvánvalóvá vált, hogy az üzletág megtartása szolgálja legjobban a HP ügyfeleit és partnereit, hasznos a részvényeseknek és jó az alkalmazottaknak" - mondta Whitman.

A döntés bejelentése utáni konferenciahíváson Whitman megindokolta, hogy miért volt szükség a korábbi döntés megfordítására: az ágazat leválasztása túl költséges lett volna. Whitman csapatának számításai szerint mintegy másfél milliárd dolláros azonnali veszteséget okozott volna az eredeti terv végrehajtása, ami többszöröse az eredetileg belengetett 300-400 millió dolláros költségnek. A teljes képhez hozzátartozik, hogy Meg Whitman eddig s tagja volt a HP igazgatótanácsának, amely rábólintott arra, hogy a PC-részleget valamilyen formában önállósítani kell.

Az új számítások szerint az üzletág elvesztése további évi egymilliárdos veszteséget okozott volna a HP-nak, köszönhetően az alacsonyabb vásárlóerőnek és a nagy együttes eladások elmaradásának. A PC-s üzletág ugyanis hatalmas tételben vásárol különböző alkatrészeket a beszállítóktól, így alacsonyabb árat tud kialkudni mint a kisebb gyártók. A szerverrészleg magában csupán e rendelések töredékét tette volna ki, ami emelkedő alkatrészárakat jelentett volna. További bevételkiesésként látja az új számítás a nagy vállalati szállítások kimaradását. Rendszerintegrátorként ugyanis a HP képes volt saját termékekkel megoldani a kliensek minden IT-vel kapcsolatos igényét, a személyi számítógépektől a hálózati eszközökig, a szerverektől a biztonsági megoldásokig. A PC-k kiesése azt jelenti, hogy ezeket a termékeket máshonnan kellett volna megvásárolniuk a klienseknek - ami a legnagyobb előnyt, az egyetlen eladóhoz kötőtő előnyöket nullázta volna le.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Kinevezésekor Whitman kijelentette, hogy támogatja és továbbviszi elődje döntéseit, így a PC-s üzletág jövőjével és az Autonomy szoftvercég 10 milliárdos felvásárlásával kapcsolatos döntésekkel is egyetért. Ugyanakkor hozzátette, hogy fenntartja a jogot a döntések újraelemzésére. Az Autonomy felvásárlása időközben lezárult és véglegesnek tekinthető, a személyi számítógépes üzletág leválasztásával kapcsolatban azonban október végéig ígért végleges döntést - és ezt a határidőt sikerült is betartani. Whitman ígérete szerint a közeljövőben a webOS-es eszközökkel kapcsolatos döntések felülvizsgálta kerül napirendre - bár arról egyelőre nincs hír, hogy ez csak az operációs rendszer fejlesztését, vagy az eszközök gyártását is érinti majd.

A HP befektetői és partnerei nem értékelték Léo Apotheker terveit, a PC-k feladására vonatkozó döntést számtalan irányból kritizálták. A cég papírjai a februári csúcs után értékük 43 százalékát vesztették el - az iparág teljesítményét mérő etalon NASDAQ kompozit index ebben az időszakban két százalékos mínuszt hozott, köszönhetően az ideges tőzsdei hangulatnak. Jellemző módon a 43 százalékpontos esés mintegy fele, 20 százalékpont a PC-s üzletág jövőjével kapcsolatos bejelentés nyomán következett be.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.