:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. október 26. 13:43

Januártól Virginia Rometty vezeti az IBM-et

Január elsejével veszi át az elnök-vezérigazgatói feladatokat Sam Palmisanótól Virginia Rometty. Rometty ma a vállalat értékesítési és marketingosztályát vezeti, a bennfentesek szerint vezetői stílusa és várható prioritásai megegyeznek elődjéével.

Virginia M. Rometty lesz az IBM következő elnök-vezérigazgatója - jelentette be a vállalat igazgatótanácsa. Rometty jelenleg az IBM alelnöke és az értékesítési- és marketingosztály vezetője, személyében az első női vezetőt kapja a konzervatív vállalati kultúrájáról híres IBM.

Sam Palmisano idén 60 éves, szinte egy évtizede vezeti a Nagy Kék becenevű IBM-et, távozása mégis bizonyos fokig meglepetésnek számít. Ugyan az IBM vezetői hagyományosan átadják a stafétát ebben a korban, Palmisano az egyre gyakrabban feltett kérdésekre mindig azt felelte, hogy nincs formális szabály a visszavonulás kikényszerítésére és szeretne még sokáig a vállalat élén állni. Palmisano az elnök-vezérigazgatói pozíció feladása után az igazgatótanács elnökeként folytatja majd karrierjét.

Palmisano legfontosabb döntéseként valószínűleg a hardverértékesítéstől a szolgáltatások felé fordulás  vonul majd be a közgazdasági tankönyvekbe, ennek a folyamatnak a részeként a PC-t megalkotó vállalat 2002-ben a PC-üzletágát is eladta. A veszteséges személyi számítógépes részleget a Lenovo vásárolta meg és tette globális stratégiája középpontjába, a megkönnyebbült IBM pedig minden figyelmével a vállalati rendszerek és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások felé fordult. A lépés a vártnál is sikeresebbnek bizonyult, és ma már ezt a stratégiaváltást próbálja lekövetni a HP is.

Az 54 éves Virginia Romettyt hivatalos életrajza szerint "Ginni" becenéven ismerik az IBM-nél. A szakember "saját nevelésnek" számít, több mint 30 éve az IBM alkalmazottja. Jelenleg a vállalat értékesítési osztályának vezetője, ilyen minőségében pedig elsődleges rálátása van a bevétel- és profitgenerálás folyamatára, valamint a kliensekkel való kapcsolatépítésre. Ebben a minőségében Rometty feladata az értékesítési stratégiák kidolgozása, valamint a globális marketing és kommunikáció megszervezése és végrehajtása.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Említésre méltó, hogy a 2000-es évek elején Rometty vezette le a PriceWaterHouseCoopers tanácsadó részlegének felvásárlását - amely később az IBM stratégiaváltásának kritikus fontosságú elemévé vált. A bennfentesek Ginni számlájára írják, hogy miután a PwC visszautasította a HP 17 milliárd dolláros ajánlatát, az IBM számára megszerezte az üzletet mindössze 4 milliárd dollárért.

Rometty egy egészséges és masszívan nyereséges céget vesz át Palmisanótól, a vállalat jövője azonban korántsem mentes a kérdőjelektől. Egyrészt hosszútávon számítani kell az IBM piacaira újonnan belépő nehézsúlyú versenyzőkre, másrészt a visszatérő gazdasági válság réme is megtépázhatja a jövőben a vállalatokra támaszkodó IBM-et. A HP és az Oracle mindent elkövet annak érdekében, hogy az IBM-hez hasonló portfóliót és szolgáltatáskínálatot építsen fel, hangsúlyosabb megjelenésük gyorsan csökkentheti a szegmens jellemzően magas profitarányát. Hosszútávon az IBM-nek számolnia kell a felhős szolgáltatások előretörésével is, amelyek nem feltétlenül épülnek majd a Nagy Kék hardvereire, viszont beékelődnek a hardver (és szoftver-) szállítók illetve a fogyasztók közé, így tovább csökkentik a profitot. Így bár az IBM jelenleg irigyelt helyzetben van, hosszútávon nekik is ugyanolyan kihívásokkal kell szembenézniük, mint versenytársaiknak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.