Szerző: Gálffy Csaba

2011. október 27. 10:00

Kipróbáltuk: HTC Radar, a becsületes iparosmunka

Egy éve mutatta be a HTC Windows Phone-os termékeinek első generációját, köztük a Mozartot. Az eltelt egy évben feje tetejére állt a mobilipar, megjelentek a kétmagos processzorok, az operációs rendszerek pedig minden korábbinál gyorsabban fejlődnek - a tajvaniak azonban csak óvatosan haladnak.

A nagy gyártók közül elsőként a HTC mutatta be idei Windows Phone-kollekcióját. A szeptember eleji premieren csupán két készülékről rántotta le a leplet a tajvani cég, így megszületett a Mozart méretosztályában induló Radar, illetve a HD7-kategóriájú TITAN. Egyelőre a HTC-s portfólió szegényesebb mint a tavalyi - lehet, hogy a nagyobb durranásnak szánt készülékek csak később (például a tavaszi barcelonai Mobile World Congress konferencián) érkeznek majd.

A Radar egyértelműen a mainstream kategória része, házon belül például a Desire S a vetélytárs. Ugyan pontos számokat nem ismerünk a különböző méretű telefonok eladási statisztikáiról, sejtéseink szerint ez a 3,5-3,7 hüvelykes kategória produkálhatja a legnagyobb eladásokat, már csak az árak miatt is - a nagyobb kijelzős modellek rendszerint a legdrágábbak. A Radar sajnos semmilyen tekintetben nem lóg ki a kategória átlagából, egyedül az összeszerelési minőség és az egy darabból készült alumínium készülékház teszi egyedivé - de ahogy mindjárt látni fogjuk, ez nem feltétlenül előny.

Külső és anyaghasználat

A HTC saját design-iskolát teremtett. Ez egyik oldalon jó, mert a cég termékei már távolról felismerhetőek, a rajongók pedig tudják, hogy mire számíthatnak a jövőben. Akiknek viszont nem tetszett az eredeti Desire-rel elindított hullám, továbbra sem kapnak attól drámaian eltérő külsejű  telefont. Ennek megfelelően a Radar is a szappanformát viszi tovább, első pillantásra meg sem különböztethető elődjétől, a Mozattól, vagy az androidos verziótól, a Desire S-től. A készülék minden tekintetben kiköpött Mozart, a csatlakozók és gombok elhelyezése is azonos: bal oldalon a microUSB-csatlakozó, jobb oldalon a hangerő és a fényképezőgép gombjai, fent pedig a bekapcsológomb kapott helyet.

Az összeszerelési minőséggel korábban a tajvani gyártónak nem voltak problémái, az alumínium házas telefonoknál azonban kialakulóban van egy trend. Az egy darabból kifaragott háznak köszönhetően a készülék hihetetlenül masszív benyomást kelt, a fém házhoz csatlakozó műanyag elemek hajlamosak a lazulásra. Ezt a tapasztalatot sikerült visszaigazolni mind a Mozart, mind a Desire S esetében: a hátul található alsó takaróelem, amely mögött a SIM-kártya és az akku található, néhány hónapos használat után nagyon meglazul. Ellenőriztük, az elemek egyik használt telefon esetében sem voltak töröttek, úgy tűnik, hogy a műanyag egyszerűen feladja a harcot a sokkal keményebb alumíniummal szemben.

Hardver és kijelző

Az egységes hardverplatformnak köszönhetően a Windows Phone sokkal jobban optimalizált mint az Android. A 2010-es Windows Phone telefonok mindegyike az első generációs Snapdragon processzort használta, a Radar ugyanennek a rendszerlapkának a második generációs, kisebb csíkszélességgel és gyorsabb GPU-val kiegészült verzióját kapta, ugyanolyan órajel mellett. A generációváltás leginkább az akkus üzemidőben érhető tetten - egy nap helyett több mint másfél napot bírja a Radar, ami igen meggyőzőnek számít a mai okostelefonok között.

A kijelző maradt a Mozartban megismerthez hasonló (vagy azzal azonos) S-LCD egység. Gyönyörű színei és gyors képfrissítése révén jól illik a Windows Phone gyors mozgásaihoz és rengeteg animációjához. Bár az AMOLED kijelzők magas kontrasztja jobban áll az operációs rendszernek, a kezünkben járt ilyen telefonok képfrissítése elmaradt a rendszer sebességétől, az animációk szellemképesek lettek. Ilyen probléma a Radar esetében (ahogy a Mozart esetében sem) jelentkezett.

A Radar két kamerát kapott, az előlapit videótelefonáláshoz, a hátlapi, 5 megapixeles egységet pedig fényképezésre használhatjuk. Sajnos a Skype még mindig nem készült el a Windows Phone-ra, így a normális videotelefonálás még a jövő zenéje a platformon. A hátlapi kamerával készült felvételek maximum átlagosnak számítanak, sem részletgazdagságban, sem a különböző optikai hibák (főleg kromatikus aberráció) megelőzésében nem jó partner az optika és az érzékelő.

Ilyen képeket készít [+]

Mango - magyarul

A Windows Phone 7 "Mango" fejlődési fázisairól és újdonságairól több lépésben, részletesen beszámoltunk. Mivel a Radaron is ez az operációs rendszer fut, most csupán a telefonnal kapcsolatos benyomásainkról számolunk be. A legjobban várt újdonságok (mint a multitasking) pontosan úgy működnek, ahogy azt elvárjuk: a vissza gomb nyomvatartásával megkapjuk a "futó" programok előnézeti képét, amik között kedvünkre válthatunk oda-vissza. Ez a megoldás pontosan ugyanazt hozza, amit az iOS vagy az újabb Android rendszerek: a háttérben lévő alkalmazások futását a rendszer felfüggeszti, így nem foglalják a rendszer erőforrásait feleslegesen.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Mivel először járt kezünkben az új operációs rendszer, a teljesítményét megpróbáltuk összevetni a Radaréval azonos rendszerchipre épülő épülő Sony Ericsson Xperia Próval - ehhez  böngészőalapú teszteket kellett használnunk. Sajnos az azonos hardver és a néhány hetes Internet Explorer 9 ellenére a Windows Phone csúnyán elvérzett, SunSpider 0.9.1 alatt Androidon 3513 ms volt, míg Windows Phone-on 8957. Hasonló eredmény született a BrowserMark tesztben is, a Radar 24465 pontos eredménye kevesebb mint fele az Xperia Pro 61038 pontjának. Az oldalak betöltésénél ugyanakkor ez a teljesítménykülönbség nem mutatkozott ennyire élesen, a változatos oldalak betöltésével a két telefon fej-fej mellett végzett.

A Microsoft rendkívül erősen megköti a gyártók kezét abban a tekintetben, hogy mennyire szabhatják át Windows Phone kezelőfelületét, ennek megfelelően a Radaron is a gyári felület fogad. A tajvaniak természetesen éltek a Microsoft adta lehetőséggel és telepítettek gyári alkalmazásokat a telefonra, illetve a Marketplace-en keresztül elérhető a HTC Apps alkalmazásbolt is, amely a HTC-exkluzív programokat mutatja. Ezek közül érdemes kiemelni a Connected Media (magyar nyelvű menüben Csatl. média) nevű alkalmazást, amellyel teljes értékű DLNA-szerverré és -klienssé változtathatjuk a telefont. Ennek különösen a hálózatra kötött okostévé esetén van értelme, a telefont távirányítóként használva vezeték nélkül küldhetjük a tartalmat a tévére - de hasonlóan működik minden DLNA-képes eszközzel is.

Konklúzió

A kérdés adja magát: hogyan fog a HTC Radar kilógni az egyre népesebb Windows Phone mezőnyből? A hozzáadott alkalmazások érdekesek és értékesek, azonban a formaterv elavult, a hardveres platform pedig nem jobb a konkurenseknél. A multimédiás képességek, a kijelző, a kamera átlagos (de inkább átlag alatti) szintet ütnek meg - a gyártó egyetlen esélye a képességekhez szabott, átlag alatti ár lehet. A 110 ezer forintos független ár azonban mintegy 15 ezer forinttal magasabb, mint a Desire S-é illetve a HTC Mozarté - miközben a telefon ezeknél nem nyújt érdemben több szolgáltatást.

A Windows Phone platform számára a legnagyobb kérdést az jelenti ma, hogy milyen árszínvonalon és szolgáltatáskínálattal érkeznek a Nokia telefonok. A redmondi operációs rendszert a jövőben kizárólagosan használó finn vállalat ugyanis agresszív kampányra és árazásra készül - ezzel szemben a HTC ráncfelvarrt modellje maximum az év elejéig tarthat ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról