Szerző: Dojcsák Dániel

2011. október 19. 11:52

Megint magasra teszi a lécet az új Android

Már-már menetrendszerűen megérkezett a legújabb Android főverzió, ami újra egy mederbe tereli a tabletek miatt szétvált platformot. A Gingerbread és a Honeycomb folytatásaként érkező 4.0 fantázianeve az Ice Cream Sandwich, ami okostelefonokra és tablekre is egyaránt a következő lépés.

Néhány nappal elhalasztva ugyan, de a Google bemutatta mobil operációs rendszerének legújabb verzióját, amiről mindössze annyit tudtunk korábban, hogy a tabletre és okostelefonra fejlesztett verziókat újra összefogja. Matias Duarte, a Google felhasználói élményért felelős fejlesztési igazgatója mutatta be a nagyközönségnek az új terméket, amiről azt mondta, hogy “három alapelvet tartottunk szem előtt a készítéskor: Az Android elbűvölő, az Android könnyed és az Android erős”.

Az újdonságok között számos elemet találunk, ami alapvetően az operációs rendszer telefonos részét hivatott jobbá tenni. A vizuális elemek nagyrészt támaszkodnak a Honeycomb révén megismert megoldásokra, amit feldob egy teljesen új, ide tervezett, a Google által Robotónak hívott betűkészlet használata. A lockscreen is sokkal komplexebbé vált, immár a lezárt állapotban is láthatóak értesítések, nem feltétlenül kell feloldani a mobilt, hogy a friss információkra rápillantsunk. A kezelőfelületen sokkal több gesztusalapú parancs használható, például az értesítési mezőben az elemeket egyenként kihúzhatjuk egy ujjmozdulattal, ugyanígy bezárhatjuk a nem szükséges, de futó programokat.

Okosabb és látványosabb felületek

A felhasználók még fejlettebb kivágás, másolás, beillesztés képességeket kapnak és hosszú idő után végre beépített screenshot készítési lehetőség is lett, nem kell többé külső programokkal vagy a fejlesztői eszközökkel szórakozni, ha egy képernyőképet szeretnénk megosztani másokkal - csupán a power és a halkítás gombokat kell egyszerre lenyomni és máris elkészült a kép. A testreszabhatóságot javítja, hogy a widgetek szabadon átméretezhetőek, a könnyebb multitasking érdekében pedig egy új task manager érkezik: a futó programok gombra kattintva egy pörgethető lista jelenik meg kis képernyőképekkel, amivel gyorsan válthatunk az alkalmazások közt.

Az iPhone-felhasználók régóta piszkálták az Androidot amiatt, hogy egy alkalmazás eltávolításához egy menübe kellett belépni és ott kikeresni azt. Ezen is tovább léphetünk, ugyanis az ikont megragadva az összes alkalmazás menüben, azonnal hozzájutunk az arról szóló fontos információkhoz, el is távolíthatjuk, vagy ha beépített alkalmazás, akkor letilthatjuk. A kisebb kijelzős mobilokon pedig a kedvenc programokat ott tarthatjuk az összes home screenen, ahogy az az iOS-en, vagy néhány korábbi gyártói Android-verzióban is megszokott volt. A teljes funkciólistán, aki szeretne végigmenni, annak érdemes felkeresnie az Android fejlesztői oldal vonatkozó szócikkét, ahol részletesen és alaposan ki van fejtve minden változtatás.

Ahogy az iOS5 bejelentéskor is a “hűha” érzést a hangfelismerő rendszer keltette, ami egyelőre csak az USA-ban elérhető, úgy az új Androidnál is szintet lépett ez a terület. Már a korábbi Android is tudott cloud-alapú hangfelismerést, ami valószínűleg csak egy kis bemelegítés volt, s leginkább arra szolgált, hogy a Google végtelen számú mintával tökéletesítse algoritmusait. Az Android 4.0-ban lehetőség van hosszabb szövegek diktálására, elméletileg több tucat nyelv támogatott és még az írásjeleket is képes helyesen értelmezni a szoftver. Fejlődtek a helyesírási eszközök, az automatikus javítás és kiegészítés is.

Még több kontroll a gép felett

Az okostelefon platformokon egy másik kritikus terület, az adatforgalom kezelése. Habár egyre jobb csomagokat kínálnak a szolgáltatók világszerte, egyre több a cloudalapú és webes szolgáltatás, amelyek nagy adatforgalmat igényelnek. Az Android 4 erre is kínál beépített megoldásokat. Nem kell többé adatforgalom-figyelő alkalmazásokat telepíteni, a rendszerbe integrált eszközökkel folyamatosan monitorozni lehet a használatot, limiteket állíthatunk külön hálózattípusokra és alkalmazásokra is. Nyakon csíphetjük a túl sokat forgalmazó alkalmazásokat és egyenként tilthatjuk le a háttérben adatforgalmazást, ha szükséges.

A Google nem meglepő módon a strukturális átalakítások mellett nem felejtette el saját termékeit és még erősebben beágyazni. A Google+ integráció mellett a Gmail-alkalmazás is komolyabb átalakításon esett át. A leglátványosabb változás az alkalmazásban alul megjelenő “action bar”, ami a menükben lépkedést teszi szükségtelenné. Ugyanez a megoldás egyébként megjelenik több másik Ice Cream Sandwich alapalkalmazásban is, például a kamera programjában. Ez utóbbi késés nélküli exponálást, különböző képszerkesztési funkciókat és a manapság divatos effekteket hoz el. Elvileg ezeken túl pedig a Maps alkalmazás is fejlődött, de erről nem eset túl sok szó a bemutatón.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Összességében az Ice Cream Sandwich egy újabb fontos mérföldkő az Android életében. A Honeycomb egy elsietett félmegoldás volt, amivel a Google az az Apple iPad 2-re próbált reagálni, az ICS viszont minden részletében átgondoltnak tűnik és a referenciahardver és a szoftver garancia lehet egy még simább, még használhatóbb és kezelhetőbb környezetre. A tablet és az okostelefon közti határok elmosása és a testreszabhatóság további javítása pedig az Android univerzális filozófiáját erősíti.

Samsung + Google = Galaxy + Nexus

A szoftver szokás szerint elsőként az új Nexus készüléken jelenik meg még idén novemberben, majd tömegesen a jövő év februárjában várható gyártói dömpingben mutatkozhat be. Az új Nexus ismét a Samsung terméke lett, úgy tűnik a Google igyekszik megtartani legerősebb partnerét az Android platformon a következő évre is. Az eddig Prime néven emlegetett, hivatalosan Galaxy Nexus néven futó mobil lelke egy Texas Instruments OMAP 4460 chipset, amiben egy 1,2 GHz-es kétmagos A9-Cortex processzor dolgozik.

Az 1 gigabájt belső memória mellett 16 illetve 32 gigabájt belső tárhelyet is kap a felhasználó, szenzorok és csatlakoztathatóság tekintetében pedig a készülék hozza a maximumot. A készülék akkumulátora 1750 mAH, ami jól fog jönni az 1280x720 pixel felbontású 4,65 hüvelyk képátlójú kijelző táplálásához - a képernyő képpont sűrűsége 316ppi, ami közel azonos az iPhone Retina Display-jel, viszont a kijelző közel akkora, mint az iPhone 4 tokozással együtt.

A Galaxy Nexus egyetlen gyenge pontjának az 5 megapixeles kamera tűnik, ami ugyan tud 1080p felbontású videót, de a közönség valószínűleg jobban örült volna egy nagyobb felbontású hátsó kamerának. Cserébe viszont az eszközben ott a teljes értékű NFC-chip, illetve az LTE támogatás is, amivel jövőre akár Magyarországon is elérhető egy telefonról a 40 Mbps feletti sávszélesség is.

Az Android 4.0 novembertől lesz elérhető, akkor érkeznek majd meg az első Galaxy Nexus készülékek is. Az Ice Cream Sandwich SDK viszont már most elérhető, a fejlesztők próbálgathatják, készülhetnek a jövő évre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról