:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. október 19. 11:06

Még két hétig olcsók a merevlemezek

Novemberben és decemberben árat emelnek a merevlemezgyártók, ez a jelentősen megugró alkatrészáraknak és a visszaeső kínálatnak tudható be. Az áremelkedés tavaszig kitarthat.

A Western Digital, a Seagate, a Hitachi és a Toshiba gyárai, valamint alkatrészgyártóik üzemei is súlyos károkat szenvedtek a július óta tartó thaiföldi áradássorozatban. Ennek megfelelően az említett vállalatok nem tudják tartani a termelési ütemeket, ami áremelkedéshez vezet a piacon. Ez egyrészt a folyamatosan növekvő kereslet és visszaeső kínálat következménye, azonban a megdráguló alkatrészek is éreztetik hatásukat.

A Western Digital 37 ezer alkalmazottal rendelkezik Thaiföldön, a teljes gyártókapacitás 60 százaléka van az országban. Hasonlóan érintett a Toshiba, amelynek thaiföldi leányvállalata 3900 alkalmazottal a globális gyártás felét adja. A nagy gyártók összeszerelő üzemein kívül azonban a beszállítók alkatrészgyárai is az áradások áldozataivá váltak. A világ merevlemezeinek mintegy 70 százalékát hajtó Nidec elektromos motorjainak jelentős részét Thaiföldön gyártja. Hasonló helyzetben van a merevlemezek felfüggesztéseit gyártó Hutchinson is, a gyártásban súlyos kieséseket okoz az áradás. Ugyan a gyártók megpróbálják növelni a termelést a Thaiföldön kívüli gyárakban és a raktárkészleteket is felhasználják a megrendelések kielégítésére, a vészmegoldások nem lesznek képesek pótolni a kiesett kapacitásokat.

A Digitimes ipari lap értesülései szerint az áremelkedés első hulláma november elejére várható és biztosan kitart decemberben is. A magasabb árak időtartama elsősorban attól függ, hogy a most kiesett gyárak milyen gyorsan tudják újraindítani a termelést, de egyéb piaci hatások is közrejátszhatnak, beleértve a kereslet előre nem látható változásait és a spekulációt is. A szakértők szerint a magas árak biztosan tartanak majd még januárban is - pesszimista jóslatok szerint pedig az első negyedév jó részében nem számíthatunk normalizációra.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az eredeti várakozások szerint az év végére csupán mérsékelt keresletnövekedést vártak a szakértők, köszönhetően a merevlemezt nem tartalmazó eszközök (okostelefonok, tabletek) térnyerésének, ami részben a noteszgépek rovására történik. A várható hiányra számítva azonban a PC-gyártók növelték raktárkészleteiket és korábban, nagyobb szállításokra adták le megrendeléseiket, így az ellátási lánc tartalékai várhatóan gyors ütemben kiürülnek majd.

A július óta tartó monszun-időszak az elmúlt 50 év legnagyobb esőit hozta, amelynek következtében az ország területének mintegy harmada víz alá került. Az áradások egyelőre megkímélték a főváros Bangkokot, amelynek megmentésére a kormány minden elérhető erőforrást mozgósított - várhatóan sikerrel. A többi városban található gyárak azonban súlyos károkat szenvedtek, amely az ide települt elektronikai és gépkocsigyártási ipart gyakorlatilag ideiglenesen leállította. A Thai Nemzeti Bank beszámolója szerint a károk már elérik a bruttó nemzeti össztermék egy százalékát, és további veszteségekre lehet számítani.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.