Szerző: Gálffy Csaba

2011. október 18. 09:04

Újrarajzolt Task Managert kap a Windows 8

Az operációs rendszer újrarajzolása során a veterán Task Managert sem kímélte a fejlesztőbrigád. Az új változat kezdők által is jól használható, miközben a haladó felhasználókat sem fosztja meg egyik kedvenc rendszereszközüktől.

Tizenöt év után újra rászánta magát a Microsoft a Windows Task Manager átszabására. A Windows NT 4.0-ban bemutatkozott feladatkezelő gyakorlatilag változatlan módon élte túl az operációs rendszer iterációit, a Windows 8-ban azonban alaposan újraírják. Az új feladatkezelő gyakorlatilag magába olvasztotta a Resource Monitor eszköztárát és használhatóbb vizualizációt nyújt a számítógép működéséről.

Nem marad ki semmi

Az eszközkezelő újratervezésénél fontos célkitűzés volt, hogy az előző generáció funkcionalitásából semmi ne vesszen el. A kihívás így a felület optimalizálása és modernizálása lett úgy, hogy közben a kis alkalmazás ne váljon kezelhetetlenül bonyolulttá. A megoldás már nyilvános, a Task Manager legújabb változata már benne van a Windows Developer Preview-ben - bár a Windows 8 jövőre valószínű végső kiadásáig még sok minden változhat.

A legfontosabb újdonság, hogy a Task Manager alapállapotban csupán a futó programokat mutatja, erről a felületről egyetlen gombnyomással kilőhető a problémás alkalmazás - ezeket a Windows saját hatáskörben ki is emeli piros "Not responding" címkével. Ez a nézet az azonos alkalmazáshoz tartozó ablakokat is összevonja, így a lista tipikusan áttekinthetően rövid marad. A Microsoft adatai szerint a felhasználói műveletek mintegy 35 százaléka egy folyamat vagy alkalmazás bezárására irányult a Task Manager korábbi felületén, ez most egyszerűbben, vizuálisan egyértelműbben végrehajtható, még a műszakilag kevésbé fogékonyak számára is. A "hagyományos" nézetet a több részlet gomb megnyomásával lehet elérni, ez kibontja az ablakot annak korábban ismert teljes nézetére. Ezzel a kettősséggel sikerült elérni, hogy a haladók számára látható legyen az adatok gazdag választéka, miközben az egységsugarú felhasználó se riadjon meg a panel átláthatatlanságától.

Az átláthatóság és az adatok megfelelő tálalása a második megoldandó probléma volt, ezt az Excelből már ismerős, a kirívó adatokat színekkel kiemelő vizualizációval oldotta meg a Microsoft. Így egyetlen pillantásra kitűnik az a mező, amely az átlagosnál számottevően nagyobb értéket tartalmaz, így könnyedén megállapítható, hogy melyik alkalmazás foglalja el a számítógép erőforrásait. Alapnézetben a processzor-, a memória, a háttértár- és a hálózathasználatot láthatjuk, a hőtérképen pedig rendezés nélkül is azonnal kiszúrható a beragadt folyamat, amely így a szokásos módon leállítható.

A bővített nézetben a feladatkezelő csoportosítja a folyamatokat alkalmazásokra, háttérben futó folyamatokra és rendszerfolyamatokra. A meglehetősen titokzatos fájlnevek helyett cégre a folyamatok, illetve alkalmazások neve szerepel, így sokkal könnyebben megállapítható, hogy az adott elem leállítása hogyan fogja befolyásolni a számítógép működését. A Microsoft példája szerint a splwow64.exe helyett a listán Print driver host for applications felirat szerepel - ez pedig megspórol egy internetes keresést. A bővebb nevet nem támogató folyamatok esetében egyszerű jobbklikkel rákereshetünk a névre az interneten. A funkciók megtartásának filozófiája szerint ugyanakkor a fájlnevek is megmaradnak, kérésre hozzáadható oszlop formájában.

A feladatkezelő hasznossá tétele során végre sikerült elkerülni az svchost.exe többszörös listázását is. A Windows 8 esztétikus módon, név szerint lebontva mutatja a Service Host-on futó folyamatokat, amelyekről így már megállapítható, hogy pontosan milyen feladatot látnak el.

A Microsoft az új Google?

A Microsoft blogjában közzétett érvelés és megközelítés szerint a Windows 8 tervezésénél kritikus fontosságú, és sok esetben perdöntő a telemetriás rendszer által nyújtott adatmennyiség. A Microsoft Customer Experience Improvement Program keretében gyűjtött hatalmas mennyiségű információt ugyanis a redmondiak módszeresen feldolgozzák, és az interfész egyes elemeit ezen adatok alapján alakítják ki. Ebben a tekintetben szorosan a Google nyomába lépett a Microsoft, korábban a keresőóriás is hasonló módon, a felhasználói viselkedésre vonatkozó adatok alapján alakította ki szolgáltatásainak felületét, majd csiszolta tovább úgy, hogy a legtöbbször használt funkciókat minél egyszerűbb legyen elérni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Microsoft megközelítése pontosan erre a módszerre rímel. A blogposztokból lassan kibontakozó metodológia szerint a felhasználói felületet tervező csapat fokozatosan átrágja magát az összegyűjtött adatokon, és annak megfelelően tervezik újra a rendszer egyes elemeit. Hasonló gondolatmenet során állt össze korábban a Windows Explorer eszköztáráról elérhető parancsok listája és elrendezése is - a leggyakrabban használt utasítások extra nagy ikonokat kaptak, míg a korábban értékesnek gondolt, a felhasználók által azonban ritkán kattintott gombok kisebbek lettek, vagy áthelyezték őket.

A megközelítés haszna, hogy a felhasználók tömegei - több százmillió emberről beszélünk - számára könnyebb lesz használni az operációs rendszert. A gyakran használt funkciók előtérbe kerülésével, illetve a leggyakoribb problémák megoldásával a Windows 8 használata intuitívabb lesz. A Google-lal szemben gyakran kritikaként hangzik el, hogy a hatalmas adatmennyiségre támaszkodva próbálja előre jelezni a felhasználói igényeket - az innovatív víziók rovására. Ezzel szerencsére a Microsoft nem vádolható, a Windows 8 és a Windows Phone Metro felülete ugyanis mindennek nevezhető, csak óvatos tapogatózásnak nem.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról