Szerző: Bodnár Ádám

2012. június 6. 09:54

Mobilos irodai szoftvert vásárolt a Google

A Google berkein belül folytatja pályafutását a QuickOffice mobilos irodai szoftver. A vásárlás célja csapást mérni a Microsoftra, még mielőtt megjelenik a windowsos tabletek hada, rajta az előre telepített Microsoft Office-szal.

A Google egy rövid, mindössze pár soros blogbejegyzésben hozta nyilvánosságra, hogy megvásárolta a legtöbb elterjedt mobil platformon futó, több mobilgyártó (pl. HTC, LG) készülékére előre telepített irodai szoftvert, a QuickOffice-t. A Google kinyilvánított célja a QuickOffice integrálása a Google Appsbe, de az üzletről egyik fél sem hozott nyilvánosságra további információt.

Új csatatér

A Microsoft Office hegemóniáját a desktopon sem a nyílt forrású OpenOffice.org és LibreOffice, sem pedig az online szolgáltatásként kínált, böngészőben futó Google Apps nem tudta megtörni egyelőre. A Microsoft sikerrel hárította a támadásokat és az Office webes verziójának bemutatásával a Google területére is belépett - Redmond az egyedüli, amely offline és online dokumentumszerkesztést is kínál a kliensre telepítve és a felhőben is. Az okostelefonok és tabletek terjedésével azonban a harcban egy újabb front nyílt meg, ahol a versenytársak a nulláról próbálkozhatnak.

A jövő infomunkása?

A Microsoft fegyvere ebben a csatában az Office 15 lesz, amelynek júniusban érkezik az első nyilvános tesztváltozata. Ha hihetünk a kiszivárgott híreknek, az irodai csomagot a vállalat elviszi az asztali Windows 8 mellett a tabletekre szánt Windows RT-re is, utóbbiaknak gyárilag része lesz az Office, bár még nem tudni, pontosan milyen formában vagy verzióban. Emellett állítólag egy iOS-en futó verzió is készül Redmondban - erről egyelőre semmilyen hivatalos információ nem látott napvilágot, a kiszivárgott képek eredetiségét rendre tagadta a cég.

A Morgan Stanley által a napokban kiadott előrejelzés szerint a tabletek jelentőségét nehéz lenne túlbecsülni: ez a leggyorsabban növekedő szegmense az informatikának jelenleg, idén 133 millió, jövőre már 216 millió készülék eladása várható, 2015-ben pedig közel annyi tablet fogy majd mint desktop PC és notebook összesen. A Windows 8 és Windows RT révén pedig a Microsoft kihívóból könnyen a tabletpiac egyik meghatározó szereplőjévé válhat, aminek a kulcsát pont az Office jelenti, vélik a Morgan Stanleynél.

Fontos a tabletpiac

"Az elmúlt két évben az Apple iPad uralta a piacot 62 százalékos részesedéssel, miközben a Google Andoid-alapú tabletek vegyes eredményeket értek el. Azonban a Microsoft az előző felmérésünk óta szépen haladt a Metro felhasználói interfésszel, ami először a Windows Phone 7-ben jelent meg és része a Windows 8-nak. A fogyasztók, főleg akik első tabletjük vásárlására készülnek, úgy gondolják, az Office kulcsfontosságú, ami arra enged következtetni, a Windows 8 Office-szal lehagyhatja az Androidot és a második legnagyobb platformmá válhat a tabletpiacon" - áll a jelentésben, amely több mint 7500 felhasználó megkérdezésén alapul.

Készülékeladások alakulása a Morgan Stanley szerint (millió darab)

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A tabletek nem csak az otthonokban, hanem a vállalatoknál is egyre nagyobb szerepet kapnak. A Morgan Stanley adatai szerint a cégek 65 százaléka vásárol egyes dolgozói számára tableteket vagy engedélyezi azok használatát a vállalati hálózaton - ilyen környezetben az Office dokumentumokkal való munka gyakorlatilag elengedhetetlen.

Kell az offline munka

A Google ugyan rendelkezik mobilos Docs klienssel Android operációs rendszeren, azonban a webes verzióhoz hasonlóan ennek működéséhez is internetkapcsolat szükséges, ha a dokumentumok szerkesztésére kerül sor, a többi platformon (iOS, Symbian, BlackBerry OS) csak mobilra optimalizált webalkalmazásból érhetők el a a Docs dokumentumai. A vállalat feltehetően azért vette meg a QuickOffice-t, mert belátta, a szélessávú net gyors terjedése ellenére sok felhasználónál a mai napig igény van az offline munkavégzésre, dokumentumok offline megtekintésére és  szerkesztésére, egy erre alkalmas szoftvert kifejleszteni pedig tovább tart és többe kerül mint egy már meglevő, bevált megoldást megvásárolni.

A QuickOffice ráadásul keresztplatformos, létezik iOS, Android és Symbian operációs rendszerre is, így az okostelefonok és tabletek nagy részét rögtön lefedi vele a Google. Egyedül a BlackBerry OS hiányzik a támogatott platformok közül, na meg a Windows Phone és az ősszel megjelenő Windows RT.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról