Szerző: Gálffy Csaba

2011. október 10. 12:23

MySQL-t futtat a Google App Engine

A szoros versenyben kissé lemaradó Google SQL-szolgáltatással erősíti felhőplatformját. A Google Cloud SQL révén a meglévő adatbázisok könnyen migrálhatóak az App Engine platformra - a Google pedig elismerte az SQL életképességét.

Jelentős új elemmel egészítette ki platformszolgáltatását a Google, mától elérhető a Google Cloud SQL, amely az App Engine-en futó MySQL rendszer. A szolgáltatás visszalépést jelent a NoSQL frontharcosának számító Google részéről, és elismerése a korosodó relációs adatbázisok életképességének.

Az App Engine eddig nem kínált relációs adatbázist, csupán a Google File Systemen illetve a Google BigTable-en alapuló sémamentes adattárakat. Ugyan a platformnak van saját lekérdezőnyelve, a GQL, ez azonban nem támogatja a hagyományos relációs funkciókat, például nem képes több változó alapján kiválasztani a megfelelő rekordokat. Cserébe a felhasználók adatait a Google replikálni tudta több adatközpontban, az adatbázis méretének pedig csupán az ügyfél fizetőképessége szabott határt.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A "valódi" SQL-alapú adatbázis hiánya azonban rendkívül nehézzé tette a meglévő alkalmazások portolását a felhős infrastruktúrába, ami jelentősen csökkentette a Google ajánlatának vonzerejét - a versengő Microsoft Azure és az Amazon AWS ugyanis kínál relációs adatbázist a cloudban. A fogyasztó szervezetek igényeire jellemző, hogy a Google saját bevallása szerint ez volt a legtöbbször kért szolgáltatás.

A My SQL támogatásával a Google így kínál felhős útvonalat azoknak a felhasználó szervezeteknek is, akik meglévő, SQL-alapú adatbázisaikat szeretnék migrálni az App Engine platformra. A szolgáltatás része lesz az adatbázis importálása és exportálása, így a meglévő rendszerek gyorsan mozgathatóak platformok között. További előny, hogy a Google megoldása támogatja a JDBC és DB-API funkciókat is, így mind Java-alapú, mind Python-alapú App Engine alkalmazások hozzáférnek az adatbázisban tárolt adatokhoz. Fájó hiány ugyanakkor, hogy az App Engine továbbra sem támogatja a MySQL gyakori társát, a PHP-t, így az ilyen alkalmazások csak köztesréteggel, például a PHP hívásokat JDBC-re fordító Quercusszal használhatóak.

A Cloud SQL egyelőre ingyenesen használható - ez betudható annak, hogy a szolgáltatás egyelőre fejlesztés alatt áll, éles használatra még nem ajánlott. A Google ígérete szerint a fizetős szolgáltatás életbe lépése előtt legalább 30 nappal elérhetővé teszik a Cloud SQL díjszabását, így a felhasználók ahhoz tudják szabni alkalmazásaikat és igényeiket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról