Szerző: Gálffy Csaba

2011. október 6. 17:33

Jön a hatvan dolláros táblagép Indiába

Mintegy 60 dollárnak megfelelő rúpiáért vásárolhatják meg a fogyasztók az indiai kormány tabletjét. Az eredetileg oktatáshoz fejlesztett modellhez a diákok kedvezményesen, 35 dollárért juthatnak hozzá.

Indiai kormánymegbízásra rakta össze az elérhető legolcsóbb táblagépet az angliai Datawind. Az oktatási célokra fejlesztett termék a fogyasztói piacon is elérhető lesz majd, 61 dollárnak megfelelő végfelhasználói áron.

Az indiai diákok mintegy 35 dollárnak megfelelő rúpiáért juthatnak hozzá a táblagép olcsóbb, Aakash néven futó változatához. Ez a modell nem tartalmaz mobilinetrnethez használható modemet és SIM kártyafoglalatot, így csak a beépített WiFi-n keresztül képes adatkapcsolatra. A drágább, Ubislate 7 névre keresztelt változat 3000 rúpiáért, vagyis 61 dollárért lesz elérhető a fogyasztói piacon. A magasabb árért többletszolgáltatás is jár, a készülékben helyet kap a SIM-foglalat és így képes GPRS sebességű internetelérésre is.

A tabletek a Google Android 2.2-es (Froyo kódnevű) változatát futtatják, egyelőre ismeretlen, 366 MHz-en ketyegő processzoron, 256 megabájt RAM társaságában. A gépeket 7 hüvelykes, 800 x 480 pixel felbontású rezisztív érintőképernyővel szerelik fel, az információk szerint az egység tömege 350 gramm lesz.

A felszereltség része még 2 gigabájt beépített háttértár és egy, maximum 32 gigabájtos memóriakártyát fogadni képes olvasó is - az árba azonban egyetlen kamera sem fért bele. Ehhez hozzájárul a meglehetősen alacsony kapacitású, mindössze 2100 mAh-s akku, amely a gyártó szerint 2-3 órán keresztül hajtja a tabletet. A gyártó szerint a készülék minimális szoftveres körítést is kap, így képes lesz megnyitani a Microsoft Office illetve a PDF állományokat. A tablet nem támogatja a hivatalos Android Marketet, a felhasználók azonban letölthetnek alkalmazásokat a GetJar vagy a SlideMe oldaláról is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az indiai kormány már dolgozik az eszközök tartalommal történő ellátásán, egyelőre a Sakshat oktatási portál anyagai érhetőek el rajtuk. A későbbiekben tervezik az elérhető tartalmak körének bővítését, ennek érdekében felkérték a helyi oktatással kapcsolatos tevékenységeket végző kormányügynökségeket a szükséges alkalmazások kifejlesztésére.

Az Aakash és az Ubislate 7 helyben, Indiában készül majd, a képernyőt egy meg nem nevezett dél-koreai gyártó szállítja, a processzor pedig Amerikából érkezik. A mintegy 800 összetevő alkatrész közül a kijelző panelje a legdrágább, ez az egy alkatrész 10 dollárral járul hozzá a költségekhez.

A kormány által hirdetett pályázaton győztes Datawind állítása szerint a készülék India-szerte elérhető lesz, és a fogyasztói ár mellett egészséges profitot is termel majd a gyártó számára. A pályázatot feladó cégek szerint azonban ez kizárt a 35 dolláros ár és az ismeretlen összegű kormányzati szubvenció összege nem eléggé magas az értelmes méretű profit eléréséhez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról