Szerző: Koi Tamás

2011. október 6. 15:27

Elsőre megfutamodott a legtöbb francia kalóz

Bevált a kalóztörvény, az illegális letöltésen ért felhasználók nagy többsége már az első figyelmeztetés után felhagy a torrentoldalak látogatásával - derül ki a HADOPI friss jelentéséből.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdte meg működését a francia törvények értelmében illegálisnak számító peer-to-peer tartalommegosztás felszámolására, illetve monitorozására létrehozott kormányzati szerv, a HADOPI (Haute Autorite pour la Diffusion des Oeuvres et la Protection des Droits sur Internet). A tavaly év elején hatályba lépett, a szlengben csak kalóztörvényként emlegetett szabályozás értelmében minden illegális letöltőnek három dobása van, a legtöbben azonban már az első figyelmeztetés után felhagytak a tevékenységükkel - állítja a szervezet első éves jelentése.

Három dobás

A "Création et Internet" (Alkotás és Internet) nevű törvény tavaly január elsejétől háromlépcsős figyelmeztetési-büntetési rendszert vezet be a jogvédett tartalmakat illegálisan letöltőkkel szemben. Így az illegális letöltőt - vagy azt, akinek az internetelérését illegális letöltésre használja valaki - először e-mailben, majd ajánlott levélben figyelmeztetik, ezt követően gyorsított bírósági eljárásra kerülhet sor.

A magyar származású francia elnök, Nicolas Sarkozy által támogatott, jelentős belföldi és nemzetközi visszhangot kapott kalóztörvényről először 2009. áprilisában szavazott a Francia Nemzetgyűlés, az akkor gyakorlatilag üresen kongó alsóházon azonban nem sikerült keresztülvinni a tervezetet. Májusban, második nekifutásra már átment a törvény, a Francia Szocialista Párt azonban az alkotmánybíróság elé vitte az ügyet, mely alkotmányellenesnek minősítette a kalóztörvényt. Az alkotmánybíróság aggályai alapján átdolgozott törvény végül újra a Nemzetgyűlés elé került, ahol harmadik olvasatra (ismét) megkapta a jóváhagyást.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az ominózus törvény hozta létre a HADOPI-t is, mely valójában egy az internetezők forgalmát analizáló és megfigyelő kormányzati szervezet, mely tavaly október 6-án kezdte meg igazi adminisztratív munkáját, vagyis azon internetezők kiértesítését, akiket illegális megosztáson kaptak. A szervezet egy év alatt összesen 650 ezer e-mail címre küldte ki az első figyelmeztetést, mely a felhasználók nagy többségének elég is volt, így a második figyelmeztetési fokozat, az ajánlott levél már csak 44 ezer internetezőnek ment ki. A harmadik, pénzbüntetéssel fenyegető fokozatot már csak hatvanan érték el.

Nem biztos a vádemelés

Ezt a hatvan felhasználót első körben egy tanácsadó keresi fel, majd a körülményeikről készített riport alapján a HADOPI dönt a vádemelésről. A büntetési összeg ez esetben 1500 euró lehet, ezzel párhuzamosan az illető internetelérését egy hónapra megvonhatják. A HADOPI illetékesei szerint a törvény pusztán a statisztikák alapján beváltotta hozzá fűzött reményeket Franciaországban, ugyanakkor az eredmények láttán korai lenne győzelmet hirdetni az illegális letöltők felett, sokan ugyanis a peer-to-peer rendszerek helyett más online csatornák felé fordultak az elmúlt egy évben, a szervezet ellenőrzési jogköre ezekre azonban egyelőre nem terjed ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról