:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. október 4. 09:50

Két új integrált üzleti gép az Oracle-től

A héten San Franciscóban zajló OpenWorld 2011 eseményen két új integrált üzleti rendszert jelentett be az Oracle. Az Exalytics egy gyors üzleti elemzéseket előállító megoldás, míg a Big Data Appliance, ahogy a neve is mutatja, a nagy adattömegek kezelésére, rendszerezésére szolgál.

Exalytics

Elkezdődött az Oracle éves dzsemborija San Franciscóban, ahová idén 45 ezer látogatót várnak. Az első új terméket már a konferencia "nulladik" napján, vasárnap este bejelentette a vállalat: az Exalytics az Exadata és az Exalogic után az "Exa" termékcsalád harmadik tagja. Az Oracle célja egy olyan megoldás létrehozása volt, amely képes a legfrissebb, éles adatokon alapuló villámgyors üzleti döntések támogatására, vizualizációra, különféle döntések eredményének modellezésére, "mi lenne ha" elemzések indítására, vezetői "dashboardok" és "scorecardok" generálására - ezek akár mobil eszközökről is elérhetők.

A rendszer hardveres alapját egy 3U kivitelű Sun Fire M4470 szerver szolgáltatja, amelyben négy darab tízmagos Intel Xeon E7-4800 (Westmere-EX) processzor dolgozik 1 terabájt operatív tár társaságában. A szoftveres hátteret az Oracle Business Intelligence Foundation és a TimesTen In-Memory Database nagy párhuzamosságra optimalizált verziója biztosítja - utóbbi még egy 2005-ös felvásárlással került az Oracle birtokába.

Oracle Exalytics

Az in-memory koncepció lényege, hogy az adatok nem egy klasszikus adatbázis-kezelőben találhatóak a diszkeken, hanem a memóriában, ahol nagyságrendekkel gyorsabban lehet elérni őket, de a párhuzamosság szintje is megugrik - az Oracle állítása szerint az Exalytics akár másodpercenként 200 gigabájtos sebességgel képes a memóriájában tárolt adatokat szkennelni -  ezzel a teljesítménnyel még a leggyorsabb tárolók sem képesek felvenni a versenyt. A memóriában tárolt adatok szkennelése így akár 5 másodperc alatt végbemehet, a legtöbb lekérdezés pedig 1 másodperc alatt lefut, mondta a nyitóelőadáson Larry Ellison.

Az in-memory adatbázisoktól megszokott módon a  TimesTen is oszlopokba szervezve tárolja az adatokat, vagyis egy táblázat oszlopainak adatai következnek egymás után - ez jobban illeszkedik az elemzésekhez, ahol sokszor kell oszlopokban, vagy egynemű adatokkal matematikai vagy algoritmikus műveleteket végezni, mint például az összesítés, átlagolás, sorba rendezés, szűrés. Az oszlopokba szervezett tárolás előnye még, hogy viszonylag jó tömörítési mutatók érhetők el vele, mivel az adatbázisokban gyakori, hogy az egymást követő rekordoknak az oszlopai azonosak (pl. az egymást követő megrendeléseknek ugyanaz a cég a szállítója). Az Oracle szerint a TimesTen  adatoktól függően 5-10-szeres tömörítési mutatót tud elérni, vagyis az 1 terabájt fizikai memóriában 10 terabájt adat is elférhet adott esetben. A megoldást az in-memory végrehajtásra optimalizált Essbase többdimenziós OLAP szerver teszi teljessé, amelynek alapjait a Hyperion 2007-es felvásárlásával  szerezte meg az Oracle.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az in-memory megközelítés távolról sem új, ezt alkalmazza például az SAP-féle HANA és az IBM SolidDB is. Azonban míg az IBM SolidDB és az SAP HANA alatt bármilyen hardver működhet, az Oracle Exalytics egy előre integrált, szoftvert és hardvert tartalmazó rendszerként kerül a felhasználókhoz - a gép azonban nem egy appliance a szónak annak az értelmében, hogy csak be kell kapcsolni és használni és nem lehet testre szabni, mondta a HWSW kérdésére Paul Rodwick, az üzletiintelligencia-termékek fejlesztéséért felelős Oracle-vezető.

Fontos különbség még a HANA-hoz képest, emelte ki Rodwick, hogy az Exalytics használatához nincs szükség az alkalmazások módosítására, újraírására, a termék egy meglevő infrastruktúrába is illeszthető és meglevő BI-alkalmazásokkal együtt is használható. Annak érdekében, hogy Exadata adatbázisgépekkel közvetlenül tudjon kommunikálni, az Exalyticset ellátták két QDR InfiniBand interfésszel a négy darab gigabites és két darab 10 gigabites Ethernet-port mellett. A nagyobb teljesítmény és rendelkezésre állás érdekében az Exalytics gépeket fürtözni is lehet, akár aktív-aktív, akár aktív-passzív konfigurációban is használhatók. A vállalat mindössze két fontos információval adós az Exalytics kapcsán, ez a piaci megjelenés ideje és a termék ára.

Big Data Appliance

A másik új rendszert, a Big Data Appliace-et az első nap reggel mutatta be Thomas Kurian, aki az Oracle szoftvertermék-fejlesztési vezetője. A "big data" az IT-ipar egyik legújabb hívószava - azokat a feladatokat takarja, ahol hagyományos megközelítéssel már-már kezelhetetlen mennyiségű, akár több petabájtni információt kell tárolni. Az információ forrása sokféle lehet, például közösségi oldalak bejegyzései, vállalati emailek, fotók, egy tudományos kutatás eredményei vagy akár valamilyen műszer által mért eredmények - a kihívások azonban minden esetben azonosak: kereshetővé, elemezhetővé, a szervezet számára üzletileg hasznosíthatóvá kell tenni őket.

A Big Data Appliance 2U kivitelű, kétfoglalatos Xeon-alapú Sun Fire szerverekre épül, amelyek egyenként 12 processzormagot, 48 gigabájt memóriát és 2 terabájt háttértárat vonultatnak fel - a csomópontokat QDR infiniBand interfész kapcsolja össze. Az Oracle Linuxot futtató gépeken, mint annyi más "big data" rendszer esetében, az Apache égisze alatt fejlesztett, nyílt forrású Hadoop keretrendszer fut, amely mára gyakorlatilag kváziszabvánnyá vált ezen a területen. Erre épül rá az Oracle új NoSQL adatbázisa, amely - nem meglepő módon - egy horizontálisan skálázható adatbázis, a SQL jelentette megkötések nélkül (nincs join művelet, a táblasémák nem kötöttek, stb.). A különféle NoSQL adatbázisok a rugalmasságuk miatt ideális alapot jelentenek a "big data" alkalmazások számára - az Oracle megoldása minden bizonnyal a 2006-ban felvásárolt BerkeleyDB-n alapul.

A vállalat a Big Data Appliance esetében is arra koncentrált, hogy minél jobb együttműködést biztosítson a saját adatbázisávsal, így a hatalmas felhasználói közösség számára olyan előnyökkel kínálhassa a terméket, amellyel a versenytársak nem rendelkeznek. Ennek érdekében a Big Data Appliance részei az Oracle Data Integrator with Application Adapter for Hadoop és az Oracle Loader for Hadoop szoftverek, amelyekkel az Oracle Database 11g-vel történő fájdalommentes integráció és a gyors adatbetöltés valósítható meg. A Big Data Appliance része még az R nyílt forrású statisztikai elemzőszoftver egy változata, amelyet kimondottan Oracle Database 11g használatára optimalizáltak - ennek a terméknek az Oracle R Enterprise nevet adta a vállalat.

A Big Data Appliance egyes elemei, az Oracle NoSQL Database, az Oracle Data Integrator Application Adapter for Hadoop, az Oracle Loader for Hadoop és az Oracle R Enterprise nem csak az integrált rendszer részeként, hanem önállóan is megvásárolhatók lesznek. Ahogy az Exalytics esetében, a Big Data Appliance esetében is adós a megjelenés időpontjára és az árakra vonatkozó részletekkel az Oracle.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.