Szerző: Gálffy Csaba

2011. október 4. 09:09

Kipróbáltuk: Dell Vostro 3350

Végre kezünkbe kaparintottuk a Dell minden tekintetben középkategóriás noteszgépét. A Vostro 3350 kicsi, gyors, és mutatja a kiutat a középkategóriát célzó gyártók számára.

Nem csoda, hogy ahogy növekszik a kereslet az Apple a személyi számítógépei iránt, a rivális PC-gyártók is árgus szemekkel figyelik Cupertino lépéseit, és megpróbálnak a maguk módján reagálni rá. A Dell első reakcója az Adamo márka létrehozása volt, annak kudarca után azonban Michael Dell cége megértette, hogy egy luxustermék kiadása helyett a teljes portfóliót kell fokozatosan egyre feljebb pozicionálni.

Ennek egyik legjobb példája a Vostro sorozat, amely a legolcsóbb, kifejezetten kis- és középvállalatok számára kínált számítógépekből állt. Ez utóbbi kifejezésről érdemes tudni, hogy ide a minimális funkcionalitással és legolcsóbb kialakítással rendelkező gépeket szokták sorolni a gyártók - ugyanis nem kell megfelelni a nagyvállalatok menedzselhetőségi és tartóssági igényeinek, de a fogyasztók esztétikai és multimédiás szempontjai is figyelmen kívül hagyhatóak. A szemlélet megváltozását jelzi a nálunk járt Vostro 3350 is: a modern, letisztult, anyaghasználatban is figyelemre méltó gép szakít a korábbi hagyományokkal és az olcsóságon túl is megpróbál értéket nyújtani a felhasználó számára.

 

Külső

A Vostro 3350 külseje gyakorlatilag semmit nem változott az előző generáció óta, így maradt a jobbára fém borítású külső és a fekete műanyag belső. Az egyszerű és letisztult ipari formatervet sajnos megtöri a touchpad és a billentyűzet körül felfedezhető krómozott hatású műanyag betét, a csillogó részletekre igazából semmi szükség nincs.

A Vostro 3350 esetében érdekes, "balkezes" kialakítást választott a Dell, vagyis a csatlakozók zöme a jobb oldalra, az optikai meghajtó pedig a bal oldalra került. Ennek a kialakításnak pozitívuma kevés van, negatívuma viszont, hogy az egerüket jobb oldalon használókat zavarni fogják a kábelek. A portok közül bal oldalra került két USB 3.0-s szabványú csatlakozó illetve a gigabites Ethernet csatlakozója, jobb oldalon pedig az audiokivezetések, kombinált eSATA/USB-csatlakozó, valamint kétféle, HDMI és VGA kivitelű videokimenet található, az akkutöltő pedig a hátra, a bal sarokba került. Az előlapon csak a visszajelző fények, illetve a multiformátumú kártyaolvasó van. A vezeték nélküli kapcsolatok terén is hozza a kötelezőt a Vostro 3350, van 802.11n szabványú WiFI (1x2-es konfigurációban), illetve 3.0-s Bluetooth is. Az általunk tesztelt gépben nem volt 3G-s modem, de a Vostro elérhető ilyen eszközzel is.

 

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az egyszerű design mellé masszív felépítés társul. Ugyan az egyes elemek képesek erő hatására deformálódni, a gép összességében robosztus és várhatóan tartós marad. Ebben nagy segítséget ad a különböző burkoló felületek textúrája is, mind a touchpad, mind a billentyűzet jól találja el a középutat az érdes és a sima felület között, várhatóan tartós használat után sem kell érdemi fényesedésre és kopásra számítani. A "szigetes" kialakítású billentyűzet amúgy meglepően jól sikerült, a gombok jó visszajelzést adnak. Ugyan behatásra ez a rész is görbül valamennyit, a gépelési érzet ettől függetlenül jó. A gombok kifejezetten hosszú úton járnak, ez nekünk tetszett, de a más billentyűzetekhez szokott felhasználókat megoszthatja. Külön jó pont jár a beépített billentyűzetvilágításért, amelynek erőssége három fokozatban állítható - és az Apple billentyűzeteivel ellentétben itt a gombok mellett csupán minimális mennyiségű fény szivárog.

A 13,3 hüvelykes kijelzőméret mellett a számítógép 14, 15 és 17 hüvelykes méretben is elérhető, azonban véleményünk szerint a legkisebb számít ma a legjobb vételnek. A korábban a szubnoteszek számára tartogatott méretosztály ugyanis teljes felbontású kijelzőt és teljes méretű billentyűzetet ad, ellenben a kisebb méret és tömeg miatt jóval hordozhatóbb a nagyobb társainál. A Vostro tömege 1967 gramm, az utazó tömeg töltővel pedig 2322 g.

Az 1366 x 768 pixel felbontású kijelző amúgy nagyon jó, a képe éles, a kontraszt pedig meggyőző - annak ellenére, hogy matt borítást kapott. Ennek, és az erős háttérvilágításnak köszönhetően a Vostro képernyője az irodán kívül is jól olvasható marad. Bár a színek kifakulnak, az olvashatóság megmarad közvetlen napfényben is, ezért elismerés illeti a gyártót.

Belső

A Vostro 3350 hardvere gyakorlatilag minden tekintetben megfelel a Sandy Bridge laptopok főcsapásának. A nálunk járt modellben Core i3-2310 processzor és HM67-es alaplap volt, 2 gigabájt DDR3 DRAM társaságában. Ez utóbbit kissé kevésnek találtuk, de tény, hogy a Windows 7 és a Windows 8 Developer Preview is probléma nélkül futott rajta - az esetleges memóriabővítés pedig mind a memória ára, mind a szerelés egyszerűsége miatt gyerekjáték.

Bár a Sandy Bridge-sorozatú processzorok fogyasztása kifejezetten alacsony, a gép hűtése folyamatosan járt - ez a BIOS frissítése után sem változott meg. Ugyan a pörgő ventilátort nem neveznénk hangosnak, még irodai környezetben is jól hallhatóan zümmögött a Vostro. Az alacsony fogyasztás másik pozitívuma, a hosszú akkus üzemidő azonban megmaradt, a mellékelt 40 Wh kapacitású akkuval normál használat és maximális fényerő mellett mintegy négy órás üzemidő érhető el. A noteszgép bekapcsolt, tétlen állapotban mintegy 8 wattot fogyasztott minimális fényerő mellett, a processzort terhelve és a kijelző fényerejét is maximumra állítva 32 wattot is képes elnyelni a PC. Érdemes megjegyezni, hogy a géphez 80 Wh-s gigantikus akku is elérhető, ezzel egy munkanapot már könnyedén át lehet dolgozni a konnektortól távol.

A szoftveres körítést tekintve a Dell meglehetősen lemaradt. Ugyan változatos előretelepített szoftvereket találhatunk a gépen, a Sony-nál és a Lenovo ThinkPadeknél szériában érkező, a meghajtókat és egyéb társszoftvereket frissítő rendszert a Dell-nél nem találtunk. Helyette CD-n kapjuk meg az operációs rendszert, a drivereket és az alkalmazásokat, külön-külön.  Ez azt jelenti, hogy a rendszer újratelepítését követően friss meghajtókat és alkalmazásokat szeretnénk, akkor magunknak kell az összes programot letölteni, majd egyenként, a megfelelő sorrendben telepíteni - ez 2011-ben már kissé meghaladottnak számít egy nagynevű gyártónál.

Konklúzió

A használat során az első benyomásunk, hogy irodai feladatokra, böngészésre,  tökéletesen elegendő a 13 hüvelykes kijelző. Ugyan elképzelhető, hogy egyes professzionális felhasználók hordozható számítógépeikhez ennél magasabb felbontású és nagyobb átmérőjű kijelzőt igényelnek - az átlagos felhasználó számára azonban, legyen az irodai munkás vagy háziasszony, ennél nagyobbra nincs szükség. A Dell fokozatos irányváltását illetően is elismerően bólogathatunk, az Amerikában a tucatszámítógépek szinonimájának számító márkát fokozatosan próbálják feljebb pozicionálni, az általunk tesztelt Vostro alapján egyre nagyobb sikerrel.

A Dell egyre nagyobb hangsúlyt akar a jövőben a minőségre fektetni és a Latitude sorozat mellett a többi számítógépét is ennek megfelelően tervezi. A törekvés érthető, a "race to the bottom" üzleti logika mára megfordult a PC-iparban (amit a netbook-piac összeomlása is jól szemléltet), helyette a fogyasztók az értékes, jól használható eszközöket keresik, az ár pedig a gazdasági nehézségek ellenére sem mindig elsőrendű szempont.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról