Szerző: Dojcsák Dániel

2011. szeptember 29. 11:43

Magyarországon is árul zenét az Apple

Tegnap reggel már pletykák lengték be a webet, miszerint az Apple kiterjeszti az iTunes zeneáruházat 12 újabb országra. Este 11 órakor hivatalossá vált, hogy az Európai Unió minden országában elérhető az iTunes zenebolt.

Tegnap este óta Bulgáriában, Cipruson, Csehországban, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Máltán, Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában és nem utolsó sorban Magyarországon is lehet vásárolni az Apple sokmilliós zenei katalógusából, néhány nyugat-európai országban pedig elindult a filmvásárlás és -kölcsönzés is.

99 cent

A Music Store esetében látszólag a teljes kínálat elérhető nálunk is, az árazás pedig megegyezik a többi európai országéval, nincs különbség. Ez azt jelenti, hogy nálunk is 99 eurócentbe kerül egy zeneszám, ami a magyar közönség számára kicsit túlzónak hangzik, de minden bizonnyal Bulgáriában még jobban felborzolja a kedélyeket a helyi viszonyokhoz mérten drága muzsika. Az iTunes-ba azonban továbbra is betöltheti mindenki saját, meglévő zenéit is, ami mellé hozzá vásárolhatja az új kedvenceket.

Lehet azon vitatkozni, hogy dalonként 1 euró sok vagy nem, az iTunes Music Store magyarországi megjelenése ettől függetlenül mérföldkőnek számít, ugyanis eddig egyetlen globális, teljes értékű zeneáruház, zenei szolgáltatás sem vetette meg a lábát Magyarországon. Még az egyébként desktop környezetben elérhető Last.fm is korlátozza a magyarokat, nálunk a mobilos kliensen keresztül nem lehet zenét hallgatni. A Spotifyt csak a regisztrációnál elkövetett apró trükközéssel lehet elérni, Pandora egyáltalán nincs, Amazon zenebolt szintén, a filmes szolgáltatókról nem is beszélve. Az iTunes terjeszkedése viszont motiváció lehet a többi szereplőnek is. Az Apple sikeresen verekedte át magát a szerzői jogi problémák, a jogvédők, jogdíjak kusza világán, megkönnyítve vagy legalább modellt állítva a konkurenseknek.

Film még nincs

Elviekben ma élesedik az iBookstore is újabb 25 országban, ami az Apple e-könyveket forgalmazó virtuális áruháza, nyilván főként az iPad-tulajdonosokat célozva. Mivel a fizetős és ingyenes iOS alkalmazások már régóta elérhetőek hazánkban, s most beléptünk az immár 36 tagúra bővült társaságba, ahol az iTunes Music Store is jelen van és a könyvesbolt is megérkezik hozzánk, már tényleg csak a filmek fognak hiányozni.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ezzel lesz talán a legnagyobb probléma, ugyanis a filmforgalmazóknak komoly fejtörést okozhat és a tévésorozatok vetítési ütemezését is felboríthatná, ha Európában is azonnal elérhetőek lennének az új sorozatepizódok, miközben a tévécsatornák még nagyban a szinkronizáláson dolgoznak. Az is előfordulhat, hogy a Google videós szolgáltatásaihoz hasonlóan az iTunesban is az amerikaitól eltérő kínálat jelenik majd meg a kontinensen.

Hardver is van

A bővítés kapcsán nem szabad elfeledkezni arról, hogy alig egy hete mutatta be Magyarországon is a hivatalos online Store-t az Apple, ahonnan a teljes hardverkínálat elérhető közvetlenül a gyártótól. A hazai prémium viszonteladók számára ez egy kellemetlen hír, eddig ugyanis csak náluk lehetett Apple-termékeket vásárolni, most viszont három kattintással a hivatalos webboltból is elérhető az iPad, az iPod, iPhone, Macbook gépek és a kiegészítők is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.