Szerző: Gálffy Csaba

2011. szeptember 29. 12:35

Gyárbezárások és elbocsátások a Nokiánál

Egyelőre tovább működik a Nokia komáromi gyára, a kolozsvári létesítményt azonban bezárja a cég. A komoly pénzügyi nyomás alatt működő Nokia meghúzta a nadrágszíjat.

Folytatja az alkalmazottak számának csökkentését a Nokia, az áprilisban elbocsátott mintegy 4000 alkalmazott után most további 3500 munkavállalótól szabadul meg a cég. Az Accenture-höz kiszervezett 3000 alkalmazottal együtt így a Nokia ma több mint tízezer alkalmazottal kevesebbet foglalkoztat mint az év elején.

Erdélyi leépítés

A most elbocsátott 3500 alkalmazott jelentős részét a Kolozsvár melletti, Nemeszsukon található gyárában dolgozó 2200 munkavállaló jelenti. A sajtóhírek szerint a gyár dolgozóit ma reggel a Nokia európai vezetői tájékoztatták arról, hogy a létesítményt év végére teljesen leállítják, a munkavállalókat pedig 2012 áprilisi hatállyal elbocsájtják. A leépítés másik része a Nokia lokációs szolgáltatásait érinti, amelyeket egyetlen üzleti egységbe vont össze a vállalat, ide tartozik a Navteq, illetve a közösségi lokációs szolgáltatások is. Az egység Berlinben, Bostonban és Chicagóban üzemel, a bonni és a malverni létesítményt bezárják. A leépítések nem kerülik majd el a finn gyártó értékesítéssel és marketinggel foglalkozó részlegeit sem, bár erről pontosabb információt nem árult el a Nokia.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Nokia emellett alaposan megvizsgálja a Finnországban, Magyarországon és Mexikóban található gyárainak szerepét is, várhatóan ezeknél az egységeknél is lesznek leépítések a következő évben. A Salóban, Komáromban illetve Reynosában található üzemekre a vállalat hosszabb távon számít az európai illetve észak-amerikai piac ellátásához, a gyártást azonban áramvonalasítják a fogyasztói igényeknek megfelelően. A közlemény szerint azonban a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos részlegek az átstrukturálás után is Európában maradnak, a híresztelésekkel ellentétben nem költözik a Nokia a Szilícium-völgybe.

Külön közleményben emlékezett meg a Nokia arról, hogy a Siemensszel közösen mintegy egymilliárd eurós tőkeinjekciót ad a Nokia Siemens Networks vegyesvállalatnak. A hálózati eszközöket gyártó vállalkozás az utóbbi időben folyamatosan készpénzt veszített, az infúzióra szükség volt a napi működés fenntartásához.

Hatalmas nyomás alatt

A Nokia okostelefon-piaci részesedése egy év alatt teljesen összeomlott, ennek megfelelően stratégiai céljait és struktúráját is az új helyzethez kell igazítania a cégnek. Korábban a vállalat toronymagasan vezette a piacot és legfontosabb céljának a piaci elsőség megőrzése volt, ma már a Nokia számít kihívónak az Apple illetve az androidos gyártók ellenében. Fontos különbség a korábbi helyzethez képest, hogy a gyártó a Microsoft mobilos operációs rendszerét használja hamarosan bemutatandó új telefonjaiban, így a korábban jelentős szoftverfejlesztési részlegek hirtelen feleslegessé váltak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról