:

Szerző: Koi Tamás

2011. szeptember 28. 12:23

Olasz ellenzék: a fasiszta időket idézi az új médiaszabályozás

Szigorúbb médiaszabályozási törvényjavaslatot terjeszt elő jövő héten a Berlusconi-kormány Olaszországban - az új törvény nem csak a médiavállalatokat, hanem a bloggereket is szabályozná és szankcionálná.

Élesen bírálta a napokban az olasz ellenzék azt az Európában is példa nélküli médiaszabályozási törvényjavaslatot, melyet a Silvio Berlusconi által vezetett kormány nyújthat be a parlamentnek a jövő héten. A javaslat a kritikusok szerint egyetlen célt szolgál: az olasz kormányzati körök zűrös ügyeinek eltussolását. Az új törvény nem csak az újságírók és a sajtótermékek információ-közzétételi lehetőségeit szabályozza, hanem a bloggerekét is - holnap ezért az érintettek Rómában tüntetést tartanak a sajtó- és véleményszabadság mellett.

Kötelező válasz

Az új törvényjavaslat egyebek mellett megtiltja az olasz sajtó számára, hogy folyamatban lévő nyomozati ügyek bizonyítékait a nyilvánosság elé tárja, illetve előírja, hogy a "támadó hangvételű" cikkek esetében az érintett számára kötelező válaszlehetőséget biztosítani megadott időn belül (ilyen kötelezettség egyébként több európai országban is létezik már). Az a sajtótermék, vagy blog, mely nem tesz eleget ennek a válaszadási kötelezettségnek, 10-12 ezer eurónyi bírsággal sújtható.

A tervezetet a két olasz ellenzéki párt részéről éles bírálat érte a napokban: Paolo Gentiloni, a Partito Democratico (Demokrata párt) részéről hangsúlyozta, a törvénytervezet jogi abszurdum, és ha ebben a formában elfogadják, azzal gyakorlatilag végveszélybe sodorhatják a webes médiatermékeket és a blogokat Olaszországban. Antonio Di Pietro, az Italia dei Valori vezére ennél is tovább ment: "Ez nyílt támadás a szabadság és a demokrácia ellen. Egy fasiszta intézkedés" - mondta el a vezető a sajtó előtt.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Olasz jogászok szerint egyébként nem lesz egyszerű a törvényben foglaltakat végrehajtani, hiszen a bloggerek nagy többségét csak e-mailben lehet elérni, a hatályban lévő olasz törvények szerint ugyanakkor az e-mailes megkeresés nem számít hivatalos kommunikációs formának. Mindez tehát akkor érhetné csak el a kívánt hatást, ha a blogoknak kötelező lenne postai címet megadni, ahová a felszólítást kézbesíthető.

Mi csak ipari tanulók vagyunk

A blogok szabályozása kapcsán egyébként hazánkban is felmerültek korábban kétségek: blogger-körökben az új médiatörvény elfogadása előtt óriási felháborodást váltott ki, hogy egyes értelmezések szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az internetes sajtótermékek mellett a blogokat is szabályozni, szabálysértés esetén pedig büntetni szándékozik.

Végül egyértelművé vált, hogy a blogokra nem vonatkozik az új, január elsején hatályba lépett médiatörvény, ellenben a jogsértő internetes sajtótermékekre tízmilliós büntetés szabható ki (az NMHH Médiatanácsa ugyanakkor eddig kizárólag televíziós műsorok, zömében valóságshow-k kapcsán állapított meg jogsértést).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.