Szerző: Bodnár Ádám

2011. szeptember 27. 09:40

Piacon az első 32 nanométeres Atomok

Az Intel csendben piacra dobta első 32 nanométeres Atom processzorait, elsőként olcsó asztali gépek, vagyis nettopok számára - a hordozható PC-kbe szánt változatok várhatóan novemberben érkeznek.

Megjelentek a piacon az Intel új generációs, Cedar Trail kódnévre hallgató Atom lapkái. A vállalat először a legalsó kategóriás asztali gépekbe, nettopokba szánt D-sorozatú chipek szállítását kezdte meg, amelyek magasabb órajelűek és teljesítményűek a netbookokba és olcsó laptopokba szánt verzióknál, azonban  fogyasztásuk és hőtermelésük is nagyobb. Az Atom D2700 és D2500 lapkák TDP értéke 10 watt.

Az Atom D2700 és D2500 egyaránt kétmagos felépítésű chip, azonban ez előbbi magonként kettő, utóbbi csak magonként egy utasításszál végrehajtására képes egy időben. További különbség, hogy míg a D2700 órajele 2,13 GHz, addig a D2500 mindössze 1,86 GHz-en működik. Egyéb tekintetben a két chip megegyezik, mindkettőben 1 megabájt másodszintű cache található és DDR3 memóriavezérlőt tartalmaznak. A processzorok mellett továbbra is az NM10 Express chip látja el majd a déli híd szerepét.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A mobil gépekbe szánt 32 nanométeres Atomok várhatóan novemberben érkeznek, elsőként az N2800 és N2600 lesznek kaphatók. Ezek felépítése megegyezik a desktop változatokkal, azonban az alacsonyabb fogyasztás érdekében az órajelüket visszavette az Intel, 1,86 GHz-re, valamint 1,6 GHz-re. Így mindkét chip TDP értéke 6,5 wattra csökkent, ami jelentős előrelépés a 45 nanométeres változatok 8,5 wattjához képest.

A 32 nanométeres csíkszélességgel gyártott Atomok ugyanazt a processzormagot tartalmazzák mint elődeik, így teljesítménynövekedésre nem érdemes számítani, az egyetlen lényeges terület, ahol a Cedar Trail továbblépett a Pine Trailhez képest, az integrált grafikus vezérlő. Az - egyed hírek szerint az Imagination Technologiestől származó PowerVR - videovezérlő már hardveres DirectX 10.1 gyorsításra képes és támogatja a legtöbb videoformátum hardveres lejátszását, amivel jelentős terhet vehet le a CPU válláról, aminek a végeredménye még kisebb fogyasztás lehet videolejátszási feladatok alatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról