:

Szerző: Koi Tamás

2011. szeptember 22. 09:48

Két héten belül kitör a Mango-láz

Az eredetileg tervezett időpontban megkezdődhet a Windows Phone alapú okostelefonok frissítése, a Mango nevű rendszerfrissítést a cég a következő héten, de legkésőbb október elején leküldi a felhasználóknál lévő windowsos telefonokra.

Lassan vége a várakozásnak, a Windows Phone-t futtató okostelefonok tulajdonosai egy, de legfeljebb két héten belül letölthetik meglévő készülékükre a Mango kódnevű frissítést, mely a platform megjelenése óta a legjelentősebb szoftveres fejlesztésnek számít. A szolgáltatók és gyártók már júliusban tesztelhették a Mangót, a Microsoft eredetileg októberi kiadással számolt - ezzel az időzítéssel egyébként éppen újdonsült partnerének, a Nokiának kedvezhet leginkább.

Nem csak a Nokiának érik

Az egykor szebb napokat látott finn gyártó ugyanis a várakozások szerint október második felében jelenti be első windowsos okostelefonjait, melyek természetesen az operációs rendszer legújabb változatát futtatják. Más kérdés, hogy még korántsem biztos, hogy a Nokia mangós készülékeinek megjelenését nem előzik meg más, ázsiai gyártók megoldásai (HTC, Samsung) - ezeknek a cégeknek éppúgy érdekükben áll a tengerentúli jelenlétük erősítése, mint a Nokiának.

A frissítés megjelenésével kapcsolatos információkat Eric Hautala, a Microsoft illetékes vezetője számolt be a Windows Phone blogban, ahol azt is közölte, a frissítés alapvetően két komponensből áll majd, az egyiket a Microsofttól, a másikat a telefon gyártójától tölti le a készülék. Hautala ennek kapcsán mindenkit óva intett attól, hogy módosított, vagy valamilyen kiszivárgott rendszerfrissítést telepítsen a telefonjára, a türelmetlenség ugyanis jelen esetben komolyan megbosszulhatja magát.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Mango a tavasz folyamán kiadott frissítésektől eltérően alapvető változásokat hordoz az operációs rendszer számára. Míg a NoDo csupán a copy-paste funkcionalitást, néhány egyszerűbb teljesítménynövelő optimalizációt és javított Marketplace-keresést hozott, a mostani frissítés sokkal mélyebben belenyúl a rendszerbe. A legnagyobb változások a rendszer felszíne alatt találhatóak, a Mango ugyanis feloldja a Windows Phone 7 legfontosabb korlátozásait, így gyakorlatilag mindenre képes lesz a rendszer, amire a rivális Android és iOS. A rendszer API-ja több mint 1500 új lehetőséggel bővült, amelyeken keresztül az alkalmazások sokkal jobban hozzáférnek a rendszer nyújtotta lehetőségekhez, mint eddig. A legfontosabb változásnak a hálózatkezelési korlátozások feloldása tűnik, a Mango alatt lehetőség lesz VoIP-alkalmazások létrehozására, valamint a csevegőkliensek száma is megszaporodhat.

Felületkezelés

A változások a felhasználói felületet és funkcionalitást is érintik, a rendszer több ponton megújul majd. Változik az email- és üzenetkezelő kliens is, előbbi megkapja a Gmail-módra szálakba fűzött levelezést és az egységes inboxot, utóbbi pedig képes lesz dinamikusan váltani SMS, Live és Facebook hálózatok között, a partner elérhetőségétől függően. A Microsoft (a Google-hez hasonlóan) a telefon egyik legfontosabb funkciójának a keresést látja, így komoly fejlesztést kapott a rendszer ezzel kapcsolatos része is: az adott keresésekre az infrastruktúrát adó Bing nem csak webes találatokat próbál nyújtani, hanem lokáció alapú és tartalommal összefüggő találatokat is. Újdonság lesz a Twitter és LinkedIn integráció is, amelyek a kezdetekben beépült Facebook mellé kerülnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.