Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Havonta jöhet az új Firefox

Bodnár Ádám, 2011. szeptember 21. 14:20
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Firefox fejlesztői levelezőlistán felmerült annak lehetősége, hogy a böngésző kiadási ütemét még jobban fel kellene gyorsítani, akár négy-öt hetente új verzió érkezhetne.

hirdetés

A Mozilla nyílt forrású böngészője, a Firefox nemrég állt át hathetes kiadási ciklusra, ami a gyakorlatban azt jelenti, másfél havonta új verzió érkezik - az újdonságok listája ennek megfelelően általában rövid. A korábban a Google Chrome által bevezetett ütemezés előnye, hogy a fejlesztések gyorsan el tudnak jutni a felhasználókhoz, az egymástól független újítások nem hátráltatják a kiadást, nem kell az egyik komponens megjelentetésével egy másikra várni. A megközelítés hátránya, hogy összezavarja a verziószám lassú, komótos emelkedéséhez szokott felhasználókat, akik korábban megszokták, hogy egy új főverzió mindig nagy változásokat hoz. Ráadásul a fejlesztőkre, tesztelőkre, a minőségbiztosítási csapatra is extra munkát ró, mivel sűrűbben kell elvégezniük azokat a feladatokat, amelyek egy főverzió megjelenésével járnak.

A Mozilla már tavaly jelezte, 2011-ben felpörög a Firefox kiadási ütemezése, a hathetente érkező új verziókkal sikerült is meglepniük néhány ortodox internetezőt. A fejlesztő levelezőlistán most felmerült annak a lehetősége, hogy még gyorsabb tempóra kellene váltani és hat helyett akár négy-öt hetente is megjelenhetne újabb főverzió a böngészőből. "Teljesen egyetértek azzal, hogy a jövőben rövidíteni fogjuk a ciklust, de ez nem mostanában lesz. Még a 6 hetes rendszerrel is sok dolgunk van a folyamatok, eszközök és a termék oldalán" - érvel Christian Legnitto, a Firefox release managere. "Ha már a hathetes ciklust teljesen magunkévá tettük, tetszés szerint rövidíthetjük. De nagyon, nagyon világosnak kell lennie az üzeneteknek és eléggé korán be kell jelenteni a váltást. A két legfőbb előnye a folyamatnak a kiszámíthatóság és a konzisztencia."

A levelezőlistán azonban ellenzők is akadnak szép számmal, akik szerint már a hat hetes kiadási ciklus is elég gyors, főleg a bináris add-onok programozói szenvednek ezzel. Az egyik vélemény szerint a kiadási ciklus gyorsítása csak akkor lenne elképzelhető komoly hátrányok nélkül, ha a Firefox is átállna "csendes frissítésre", vagyis a program a háttérben, mindenféle felhasználói beavatkozás és értesítés nélkül töltené le és telepítené az újabb verziót. Így nem fordulhatna elő, hogy egyes internetezők teljesen lemaradnak és megrekednek régi, nem támogatott változatoknál, illetve nem kellene egyszerre sokféle verziót támogatni - ami a webfejlesztők számára is rémálom lenne.

A Mozilla legújabb stabil böngészője, a Firefox 6 augusztus közepén érkezett meg, lényegi újdonságok nélkül - eközben már javában készül a Firefox 7, amely jelenleg béta állapotban van, a megjelenése szeptember 27-én várható. Az új terméktámogatási filozófia hatalmas vihart kavart nagyvállalati körökben, rengetegen jelezték, hogy a Mozilla gyors termékkiadási hullámait egyszerűen nem képesek lekövetni, mivel az új verziók tesztelése tovább tart mint a kiadási ciklus. A Mozilla termékigazgatói több fórumon is elmondták, hogy a vállalati felhasználók igényeire a kis fejlesztőcsapat nem tud tekintettel lenni. Ennek megfelelően a böngésző biztonsági frissítéseit rendszeresen a következő kiadásba írják bele, a biztonságra vágyó felhasználók számára tehát a folyamatos frissítés az egyetlen megoldás.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.